Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Niektorým penzistom sa zvýši dôchodok. Pozrite sa, o akú skupinu ľudí ide

Penzistom, ktorým vznikol nárok na predčasný dôchodok pred začiatkom minulého roka, Sociálna poisťovňa urobí prepočet predčasného dôchodku. Osoby, ktoré pracovali minimálne 40 rokov dostanú podľa portálu Finsider doplatok. Poberatelia predčasných dôchodkov by teda mali počítať s tým, že ich dôchodok bude buď vyšší, alebo sa jeho výška nezmení. Tento prepočet vyplýva zo zmeny zákona, ktorá […]
Menej ako 1 min. min.

Penzistom, ktorým vznikol nárok na predčasný dôchodok pred začiatkom minulého roka, Sociálna poisťovňa urobí prepočet predčasného dôchodku. Osoby, ktoré pracovali minimálne 40 rokov dostanú podľa portálu Finsider doplatok.

Poberatelia predčasných dôchodkov by teda mali počítať s tým, že ich dôchodok bude buď vyšší, alebo sa jeho výška nezmení. Tento prepočet vyplýva zo zmeny zákona, ktorá upravila krátenie dôchodkovej dávky pri predčasnom odchode do penzie.

Čo sa zmenilo?

V oblasti predčasných penzií došlo v polovici mája k úprave dvoch vecí. Spôsobila to zmena legislatívy. Prvou zmenou je, že počet odpracovaných rokov sa pri odchode do penzie po 40 rokoch zvyšuje podľa strednej dĺžky života. Okrem toho dochádza aj k výraznejšiemu kráteniu samotnej dôchodkovej dávky.

Pôvodne platilo, že v prípade, ak sa niekto rozhodol odísť do penzie po tom, čo odpracoval 40 rokov, jeho penzia sa krátila o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý odišiel skôr do penzie. Toto číslo sa však zmenilo a po novom ide o krátenie vo výške 0,5 percenta.

Pred začiatkom minulého roka mohli mnohí ľudia odísť do penzie po 40 rokoch práce, pričom by im dôchodok klesol len o 0,3 percenta. Štát sa rozhodol túto nespravodlivosť odstrániť a preto každému, kto odpracoval aspoň 40 rokov a odišiel do predčasného dôchodku do konca roka 2022, prepočíta dôchodok.

Prepočítaním týchto dôchodkov sa zabezpečí, že všetci poistenci, ktorí majú 40 odpracovaných rokov, budú mať dôchodok znížený iba o 0,3 percenta a nebudú tak znevýhodnení oproti tým, ktorí odišli do predčasného starobného dôchodku od 1. januára 2023,“ uviedla Sociálna poisťovňa.

Ľuďom, ktorí odpracovali 40 rokov a odišli do predčasného dôchodku do konca roka 2022, by sa preto mala zvýšiť penzia. Okrem toho im štát vyplatí aj doplatok za obdobie od začiatku januára minulého roka do mája tohto roka.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

The post Niektorým penzistom sa zvýši dôchodok. Pozrite sa, o akú skupinu ľudí ide appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie