Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nielen práca a stres. Tieto faktory spôsobujú psychické vyčerpanie

05.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pexels/Cup of Couple). Moderná doba nám ukladá rýchle životné tempo, z ktorého mnohí ľudia trpia chronickým stresom. Bojujeme s priveľa povinností, chýba nám čas na oddych a nedostatočne sa o seba staráme. Často si ani neuvedomujeme, že sa začína šmykľavka. V dôsledku toho dochádza k psychickému vyčerpaniu, čo je […]
Menej ako 1 min. min.

05.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pexels/Cup of Couple).

Moderná doba nám ukladá rýchle životné tempo, z ktorého mnohí ľudia trpia chronickým stresom. Bojujeme s priveľa povinností, chýba nám čas na oddych a nedostatočne sa o seba staráme. Často si ani neuvedomujeme, že sa začína šmykľavka. V dôsledku toho dochádza k psychickému vyčerpaniu, čo je jasný signál, že je čas niečo zmeniť.

Nielen práca a stres. Tieto faktory spôsobujú psychické vyčerpanie.
Foto: Pexels/Cup of Couple

Keď sa nútime neustále bojovať o prežitie, darí sa nám to, ale len na čas. Každý má svoju vlastnú hranicu odolnosti a jej dosiahnutie má za následok problémy ako strach a úzkosť, pocit bezmocnosti, bolesti hlavy, búšenie srdca a iné. Psychika trpí a telo tiež. To je jasný signál, že je čas sa o seba postarať.

Tieto faktory spôsobujú psychické vyčerpanie

Existuje veľa faktorov, ktoré môžu viesť k tomuto stavu. Medzi najčastejšie príčiny patria:

Príliš veľa práce

To je problém mnohých ľudí, ktorí na seba berú príliš veľa povinností, pracujú nad svoje sily a venujú sa mimoškolským aktivitám. Nekonečné povinnosti a žiadna šanca na relax znižujú produktivitu a sú najčastejšou príčinou psychického vyčerpania.

Problémy so spánkom

Môžu byť dôsledkom nadmerného stresu a zodpovednosti. V krízovej situácii nastávajú problémy so zaspávaním, časté budenie sa počas noci či nespavosť. A spánok, ako vieme, je nevyhnutný pre zdravie a pohodu. Jeho nedostatok narúša proces regenerácie a má za následok psychické vyčerpanie.

Nedostatok spánku narúša proces regenerácie a má za následok psychické vyčerpanie.
Foto: shutterstock/fizkes

Chronický stres

Môže sa to týkať profesionálneho a osobného života. Keď sa problémy začnú nabaľovať a stres nás sprevádza každý deň, vedie táto situácia k emočnej únave.

Nadmerná stimulácia

Stráviť dlhé hodiny skrolovaním sociálnych médií alebo sledovaním správ je ďalšou bránou k preťaženiu stimulmi. Navyše, vystavenie znepokojivému obsahu a bombardovanie zlými správami môže spôsobiť úzkosť a spôsobiť poruchy spánku.

Dlhé hodiny skrolovania sociálnych médií.
Foto: Pixabay/DayronV

Osobné vzťahy

Keď vzťahy, ktoré sú pre nás dôležité, zaberajú viac energie a nervov, ako poskytujú podporu, môžu spôsobiť vyčerpanie. Toxické vzťahy s priateľmi alebo rodinou ničia emocionálnu rovnováhu a zbavujú ľudí pocitu bezpečia.

Finančné problémy

Aj keď sa hovorí, že za peniaze si šťastie nekúpiš, je veľmi ťažké bez nich žiť. Prepady do dlhov, neuspokojivé zárobky a tlak na udržanie určitej životnej úrovne spôsobujú stres, ktorý ovládne život. Výsledkom je nespokojnosť, frustrácia, úzkosť a v konečnom dôsledku vyčerpanie.

Perfekcionizmus

Perfekcionizmus má aj svoju temnú stránku. Neustále úsilie o dokonalosť môže viesť k duševnému vyčerpaniu, pretože perfekcionisti si na seba kladú vysoké očakávania, ktoré je pre nich ťažké splniť. Okrem toho trpia strachom z chýb a zle znášajú kritiku.

Aj vy potrebujeme oddych, nehu a čas len pre seba.
Foto: shutterstock/Alliance Images

Nedostatočná starostlivosť o seba

Aby ste sa cítili dobre, musíte sa o seba starať. Zvyčajne venujeme veľa pozornosti svojim blízkym, pretože sa máme o koho starať. Žiaľ, zabúdame aj na to, že aj my potrebujeme oddych, nehu a čas len pre seba. Zdieľanie energie vedie k stavu vyčerpania. Nemôžete byť stále darcom. Ak sa chcete postarať o druhých, musíte sa najprv postarať o seba.

Duševné vyčerpanie je emocionálne náročný stav, ktorému sa dá vyhnúť. Najdôležitejšie je uvedomiť si situáciu a byť ochotný zmeniť pár vecí vo svojom živote, aby ste znovu vybudovali svoju duševnú silu. Nejde o revolúciu, ale o jemné zmeny, ktoré vám pomôžu cítiť sa lepšie. Naučiť sa zvládať stres, starať sa o seba a vzdať sa alebo upraviť to, čo je najškodlivejšie, môže byť začiatkom trvalých a dobrých zmien.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Päť jednoduchých návykov, ktoré zlepšujú funkciu mozgu. Neurovedkyňa radí, ako predchádzať demencii

Ak nezarábate veľa, váš mozog trpí. Chudoba urýchľuje starnutie

The post Nielen práca a stres. Tieto faktory spôsobujú psychické vyčerpanie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie