Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nikdy ich nevyhadzujem. Od jari do jesene pripravujem výživné hnojivo pre uhorky a papriku

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86). Zdraviu prospešné vlastnosti vlašských orechov sú dobre známe, ale málokto vie, že rovnako cenné sú aj škrupiny, ktoré ich chránia. Hoci tvrdé škrupiny nie sú určené na konzumáciu, sú ideálne na to, aby ste z nich pripravili cenné viacúčelové živiny. Pozrite sa, ako si vyrobiť hnojivo zo škrupín […]
Menej ako 1 min. min.

18.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/PhotoJuli86).

Zdraviu prospešné vlastnosti vlašských orechov sú dobre známe, ale málokto vie, že rovnako cenné sú aj škrupiny, ktoré ich chránia. Hoci tvrdé škrupiny nie sú určené na konzumáciu, sú ideálne na to, aby ste z nich pripravili cenné viacúčelové živiny. Pozrite sa, ako si vyrobiť hnojivo zo škrupín vlašských orechov nielen na zeleninu.

Hnojivo zo škrupín vlašských orechov je vhodné na zalievanie uhoriek a iných rastlín v zeleninovej záhrade.
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Hnojivo z orechových škrupín na zeleninu a iné

Mnohí z nás radi jedia vlašské orechy. Zďaleka najchutnejšie sú tie, ktoré si sami vylúpeme z tvrdej škrupiny. Po vylúštení pomocou luskáčika na orechy zostane veľa odpadu, ktorý bez rozmýšľania vyhodíme do koša na odpadky. Pritom škrupiny vlašských orechov sú veľmi cenné – najmä pre rastliny pestované v domácich záhradách. Namiesto toho, aby sme sa ich zbavovali, využime ich užitočným spôsobom.

Škrupiny vlašských orechov sú jedným z najcennejších materiálov, ktoré môžeme použiť na domáce hnojivo. Sú skutočnou bombou vitamínov, mikro- a makroelementov, ktoré podporujú zdravie našich rastlín (vrátane jódu, draslíka a horčíka). Mali by sme však používať len zdravé škrupiny, t. j. škrupiny bez plesní a chorôb.

Ako sa vyrába hnojivo zo škrupín vlašských orechov? Tu je jednoduchý recept:

500 g suchých škrupín vlašských orechov nasypte do hrnca a zalejte 1,5 l vody.

Zmes priveďte do varu a varte približne 30 minút.

Odstavte vývar, aby vychladol.

Tekutinu prelejte cez sito, oddeľte šupky a potom zrieďte vodou v pomere 1:3.

Ktorú zeleninu možno zalievať hnojivom zo škrupín vlašských orechov?

Domáce hnojivo zo škrupín vlašských orechov použite ihneď alebo ho skladujte v chladničke až mesiac (v uzavretej nádobe). Ak máte veľa škrupín z vlašských orechov a chcete si ich vyrobiť viac na uskladnenie, prebytočné množstvo nasypte do sterilizovaných pohárov a potom zakonzervujte. Hnojivo môžete použiť pre črepníkové rastliny pestované doma (napr. orchidey, paprade a filodendrony), ako aj pre plodiny v záhrade, najmä zeleninu.

Hnojivo zo škrupín vlašských orechov obsahuje množstvo vitamínov a prospešných látok.
Foto: shutterstock/VITALII BORKOVSKYI

Ktorú zeleninu možno zalievať hnojivom zo škrupín vlašských orechov? Podľa mojich skúseností sa najlepšie osvedčuje pri paprike a uhorkách. Počas sezóny ho stačí aplikovať každé 2 – 3 týždne, aby boli rastliny v skvelej kondícii a neskôr bohato rodili. To však neznamená, že sa ho oplatí používať len pre tieto rastliny. Hnojivo zo škrupín vlašských orechov môžete použiť aj na paradajky, cukety, baklažány a tekvice. Oplatí sa s ním začať hneď po vysadení zeleniny.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Vyhadzovanie škrupín z vlašských orechov? To je veľká chyba. Radšej si z nich vyrobte domácu kozmetiku

Rozdrvte ich na prášok a zalejte vodou. Tieto zvyšky už nikdy nebudete vyhadzovať do koša. Používajte 2-krát denne

The post Nikdy ich nevyhadzujem. Od jari do jesene pripravujem výživné hnojivo pre uhorky a papriku appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie