Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nikdy ich nevyhadzujte. Vyrobíte si prírodné hnojivo pre maliny

23.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/nnattalli/exopixel). Pri príprave večere väčšina ľudí zvyčajne vyhadzuje šupky zo zemiakov. Je to chyba – môžu slúžiť ako vynikajúce hnojivo pre rastliny. Vysoký obsah živín v šupkách podporuje rast ovocných kríkov a ďalšie. Aké sú účinky použitia zemiakových šupiek na maliny, ako ich pripraviť a použiť ako hnojivo? Prírodné […]
Menej ako 1 min. min.

23.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/nnattalli/exopixel).

Pri príprave večere väčšina ľudí zvyčajne vyhadzuje šupky zo zemiakov. Je to chyba – môžu slúžiť ako vynikajúce hnojivo pre rastliny. Vysoký obsah živín v šupkách podporuje rast ovocných kríkov a ďalšie. Aké sú účinky použitia zemiakových šupiek na maliny, ako ich pripraviť a použiť ako hnojivo?

Prírodné hnojivo pre maliny zo zemiakových šupiek.
Foto: shutterstock.com/nnattalli/exopixel

Zemiakové šupky ako hnojivo

Zemiakové šupky zvyčajne končia v odpade – málokto vie, že sa dajú ešte použiť. Obsahujú mnoho cenných živín, ktoré pomáhajú stimulovať rast rastlín. Použitie šupiek ako prírodného hnojiva je skvelý nápad, či už chcete doplniť živiny kríkom alebo koreňovej zelenine. Čo obsahujú zemiakové šupky? Okrem iného obsahujú:

draslík;

železo;

horčík;

fosfor;

škrob.

Draslík sa podieľa na fotosyntéze rastlín, je zodpovedný za imunitu a tiež reguluje vodnú bilanciu. Primeraný obsah železa, horčíka a fosforu podporuje rast rastlín. Škrob zasa stimuluje klíčenie semien a urýchľuje rast koreňov.

Šupky pod maliny – účinky

Jedným z kríkov, na ktoré sa najčastejšie používa hnojivo zo zemiakových šupiek, je malina. Výsledky sú úžasné a často prekonávajú aj tie najdivokejšie očakávania záhradkárov. Pravidelné zalievanie malín prírodným hnojivom zo zemiakových šupiek spôsobuje, že rastlina je zdravšia – menej chorľavie a prináša aj vyššie úrody.

Zemiakové šupky obsahujú mnoho cenných živín, ktoré pomáhajú stimulovať rast rastlín.
Foto: súkromný archív

Používanie tohto typu domáceho hnojiva pomôže rastlinám nielen rásť. Je to aj senzačný spôsob, ako zlepšiť ich vzhľad. Vďaka draslíku obsiahnutému v zemiakových šupkách budú listy kríkov vyzerať krásne a zdravo. To je dôležité najmä pre tých, ktorým záleží na estetických kvalitách ich pozemku alebo záhrady.

Hnojivo na maliny zo zemiakových šupiek – ako ho pripraviť a aplikovať?

Ako pripraviť hnojivo na maliny zo zemiakových šupiek? Na prípravu stačí voda v pomere 1:10, pričom na 0,1 kg zemiakových šupiek sa použije 1 liter vriacej vody. Zmes nechajte dôkladne vychladnúť. Potom vodu preceďte do kanvice na zalievanie. Takto získate vynikajúce hnojivo pre maliny.

Ako hnojiť maliny zemiakovými šupkami? Stačí ich zaliať vopred pripravenou vodou raz za 3-4 týždne. Dôležité je, že sa môže použiť nielen na maliny. Hnojivo zo zemiakových šupiek je vhodné aj pre iné ovocné kríky (napr. ríbezle) a koreňovú zeleninu.

Zaujímavosťou je, že zemiakové šupky možno použiť aj ako pascu na slimáky. Stačí ich umiestniť na určité miesto v záhrade, prikryť vetvičkami a po určitom čase sa k nim prilákaní škodcovia priplazia. Potom sa ich budete môcť nerušene zbaviť.

Ako hnojiť maliny zemiakovými šupkami? Stačí ich zaliať vopred pripravenou vodou raz za 3-4 týždne.
Foto: Pixabay/TimelessLovesCoffee

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stačí jedna prírodná zložka a maliny sa vám poďakujú krásnym ovocím

Dôležitá starostlivosť o maliny. Jesenný rez pre zdravé a bohaté ovocie

The post Nikdy ich nevyhadzujte. Vyrobíte si prírodné hnojivo pre maliny appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie