Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nikdy nedávajte do gulášu túto vec, celý ho pokazíte. Veľa Slovákov to však robí

Guláš je jedným z pilierov slovenskej kuchyne. Tento tradičný pokrm, pôvodom z Maďarska, si našiel pevné miesto na českých stoloch a každý má svoj vlastný recept na najlepší guláš. Existuje však jedna prísada, ktorú by ste do guláša nikdy nemali pridávať, aj keď ju Slováci často používajú. Tajomstvo tradičného guláša Základom dobrého guláša je kvalitné […]
Menej ako 1 min. min.

Guláš je jedným z pilierov slovenskej kuchyne. Tento tradičný pokrm, pôvodom z Maďarska, si našiel pevné miesto na českých stoloch a každý má svoj vlastný recept na najlepší guláš. Existuje však jedna prísada, ktorú by ste do guláša nikdy nemali pridávať, aj keď ju Slováci často používajú.

Tajomstvo tradičného guláša

Základom dobrého guláša je kvalitné mäso, najlepšie hovädzie, veľa cibule, papriky a ďalšieho korenia. V tradičných receptoch sa často používa aj paradajkový pretlak alebo čerstvé paradajky, ktoré dodajú potrebnú kyslosť a hĺbku chuti. Správne pomalé dusenie je kľúčom k tomu, aby sa všetky chute dokonale spojili.

Prísada, ktorá kazí chuť

Odborníci na slovenskú kuchyňu sa zhodujú: do guláša nikdy nepridávajte klasickú múku na zahustenie. Hoci je zahusťovanie múkou bežnou praxou v mnohých slovenských domácnostiach, v skutočnosti narúša autentickú chuť a štruktúru guláša. Múka mení konzistenciu pokrmu a dodáva mu ťažký, lepkavý charakter, ktorý je na hony vzdialený tradičnému receptu.

Prečo Slováci používajú múku

Mnohí Slováci pridávajú múku do guláša ako jednoduchý spôsob, ako dosiahnuť hustejšiu konzistenciu. Tento zvyk môže pochádzať z čias, keď bolo zahusťovanie múkou obľúbené v mnohých jedlách. Navyše je múka lacná a ľahko dostupná, takže je praktickou voľbou.

Správne dochutenie a zahustenie guláša

Ak chcete, aby mal guláš správnu chuť a konzistenciu, vyhnite sa pridávaniu múky. Namiesto toho nechajte guláš pomaly variť a redukovať, aby prirodzene zhustol. Použite tiež veľa cibule, ktorá sa počas varenia rozvarí a pridá na hustote pokrmu. Ďalšou možnosťou je pridať strúhané zemiaky alebo použiť kvalitný paradajkový pretlak.

Rady od profesionálov

Profesionálni kuchári odporúčajú venovať pozornosť kvalite korenia. Paprika, rasca, majoránka a cesnak sú nevyhnutné na dosiahnutie autentickej chuti. Dôležité je tiež variť dlho a pomaly, aby sa všetky chute dokonale spojili a mäso bolo jemné a šťavnaté.

Guláš je jedlo, ktoré si zaslúži dôkladnú prípravu a správne ingrediencie. Vyhnite sa pridávaniu bežnej múky a radšej siahnite po kvalitných surovinách a osvedčených receptoch. Vaše chuťové poháriky sa vám za to poďakujú a vy si budete môcť vychutnať pravý tradičný guláš plný bohatej chuti a vône.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie