Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nikdy nevolil a vyhral Lamborghini od Mr. Beasta. V cyperských eurovoľbách zahviezdil YouTuber Fidias

Mladý YouTuber z Cypru s 2,5 milióna odberateľmi získal v eurovoľbách najvyšší počet krúžkov. O hlasy obral krajnú pravicu a priznal sa, že nevie, ako europarlament funguje. Dvadsaťštyriročný YouTuber Fidias Panayiotou sa v eurovoľbách na Cypre umiestnil na treťom mieste. Získal celkovo najvyšší počet krúžkov – viac ako sedemdesiattisíc. Nový člen europarlamentu sa doteraz venoval natáčaním […]
Menej ako 1 min. min.

Mladý YouTuber z Cypru s 2,5 milióna odberateľmi získal v eurovoľbách najvyšší počet krúžkov. O hlasy obral krajnú pravicu a priznal sa, že nevie, ako europarlament funguje.

Dvadsaťštyriročný YouTuber Fidias Panayiotou sa v eurovoľbách na Cypre umiestnil na treťom mieste. Získal celkovo najvyšší počet krúžkov – viac ako sedemdesiattisíc.

Nový člen europarlamentu sa doteraz venoval natáčaním šokujúcich videí, ktoré vyvolali viaceré kontroverzie. Pri snahe o cestovanie po Japonsku bez peňazí napríklad domácich obyvateľov podvodne oberal o peniaze. Po výlete do „najchudobnejšej krajiny sveta“ tiež čelil obvineniam z „poverty tourism“, teda ponižujúceho zobrazovania ľudí trpiacich chudobou.

Fidias získal podporu širokého záberu ľudí zo všetkých vekových kategórií. Podľa oficiálnych údajov dokonca získal značnú podporu na vidieku.

Voličov hľadal na sociálnych sieťach

Na Cypre eurovoľby vyhrala stredopravá strana DISY s 24,8 percenta, za ňou sa umiestnila ľavicová strana AKEL s 21,5 percenta a na treťom mieste YouTuber, známy pod svojím krstným menom, s 19,4 percentom hlasov.

„Politický establišment sa snaží nájsť vysvetlenie. Radšej, než hľadať chybu v sebe, ale obviňuje zo zvolenia Panayiotoua voličov,“ myslí si Panagiotis Tsangaris, novinár a politický analytik spoločnosti DigitalTree.

Podľa novinára by hlasy smerujúce k YouTuberovi Fidiasovi inak smerovali ku krajnej pravici. Tá teraz skončila na štvrtom mieste.

„Zodpovednosť za tento výsledok nesú politické strany, pretože tento postoj neprišiel odnikiaľ. Existoval už dlhšie a smeroval buď k neúčasti, alebo ku krajne pravicovej strane ELAM,“ povedal Tsangaris.

Nikdy nevolil

YouTuber sa k miestu k europarlamente dostal vďaka kampani na sociálnych sieťach, kde apeloval na nespokojných voličov. Nepredstavil žiaden politický program a otvorene povedal, že nikdy predtým nevolil a ani nevie, ako funguje Európsky parlament. Povedal, že ak sa naučil byť YouTuberom, mohol by sa naučiť byť aj poslancom Európskeho parlamentu.

Jeho kandidatúra, ktorú oznámil niekoľko mesiacov pred voľbami v televízii, sa mu vyplatila. Stal sa najobľúbenejším kandidátom so 71 330 hlasmi. To je približne o 20 tisíc viac ako druhý najpopulárnejší kandidát, Loukas Fourlas z DISY.

Najvyššia strana DISY zaznamenala vo voľbách do EÚ najhorší výsledok v histórii. Prezident krajiny Nikos Christodoulides sa v prezidentských voľbách v roku 2023 riadil podobnou stratégiou ako Fidias, ale v tradičnejších politických podmienkach, povedal Tsangaris.

Posolstvom oboch kampaní bolo, že nie sú spojené s existujúcimi stranami, dodal.

Panayiotou je „veľmi dynamický YouTuber“, uviedol Panagiotis Papachatzis, poradca pre strategickú komunikáciu v Aténach, ktorý na Cypre radil politickým stranám pri volebných kampaniach. Na YouTube má približne 2,6 milióna odberateľov

Papachatzis ho prirovnal k YouTuberovi Mr. Beast, ktorý má 278 miliónov odberateľov a uverejňuje podobne šokujúce videá zamerané na clickbait. Tiež organizuje pompézne súťaže a výzvy, ktorých víťazom rozdáva veľké sumy peňazí.

Sám Panayiotou vyhral jednu z týchto výziev Mr. Beasta, keď sa mu podarilo 71 hodín nepretržite dotýkať auta značky Lamborghini a nakoniec športové auto vyhral.

„Voliči chceli protestovať proti typicky prázdnym rečiam strán, a tak si vybrali Panayiotouove prázdne reči,“ povedal Kakouris.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie