Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nikdy nevylievajte odpad do umývadla. Obľúbená chyba vás môže stáť veľa

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Umývadlo nie je odpadkový kôš. V žiadnom prípade by sa nemalo používať na vyhadzovanie odpadu. Kuchynský alebo kúpeľňový drez sa môže ľahko upchať. Jeho uvoľnenie môže byť niekedy veľmi problematické. Čo by sa doň kategoricky nemalo vyhadzovať? Čo by sa doň kategoricky nemalo vyhadzovať?Foto: shutterstock/New Africa Odpad […]
Menej ako 1 min. min.

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa).

Umývadlo nie je odpadkový kôš. V žiadnom prípade by sa nemalo používať na vyhadzovanie odpadu. Kuchynský alebo kúpeľňový drez sa môže ľahko upchať. Jeho uvoľnenie môže byť niekedy veľmi problematické. Čo by sa doň kategoricky nemalo vyhadzovať?

Čo by sa doň kategoricky nemalo vyhadzovať?
Foto: shutterstock/New Africa

Odpad z prípravy jedla alebo kozmetických procedúr často neúmyselne končí v dreze. To môže ľahko viesť k upchatiu. Domáce prostriedky dokážu zázraky na uvoľnenie potrubia. Nie sú však vždy účinné. Preto je dobré zvyknúť si vyhadzovať všetok odpad priamo do koša. Koniec koncov, existuje dôvod, prečo sa zvyčajne umiestňuje pod umývadlo.

Kávová usadenina alebo lístky z čaju najčastejšie končia v kuchynskom dreze

Drobné kávové zrnká sa zdajú byť neškodné, ale môžu viesť k upchatiu potrubia.
Foto: shutterstock/Simona Olteanu

Drobné kávové zrnká sa zdajú byť neškodné. Môžu ale viesť k upchatiu potrubia. Chcete minimalizovať množstvo odpadu a žiť v duchu zero waste? Čajová usadenina sa vám určite bude hodiť pri úprave tela alebo pri práci v záhrade. Chcete sa po vypití malého čierneho nápoja čo najrýchlejšie zbaviť usadenín? Odporúčame vyhodiť ich do koša.

Olej v umývadle?

Čo by ste teda mali robiť s použitým olejom po vyprážaní?
Foto: shutterstock.com/Fernando Avendano

Túto chybu robí veľa ľudí. Len málo z nich si uvedomuje jej dôsledky. Hovoríme o vylievaní oleja do umývadla a toalety. To by sa nemalo robiť. Či už je tuk horúci alebo studený. Olej podporuje upchávanie potrubia. Čo by ste teda mali robiť s použitým olejom po vyprážaní? Nádobu môžete napríklad utrieť papierovou utierkou. Tá absorbuje tuk. Potom ju umiestnite do odpadkového koša. Ak je oleja naozaj veľa, najlepšie je preliať ho do pohára alebo inej nádoby. V tejto forme ho vyhoďte do odpadu.

Múka patrí do koša

Múka v kombinácii s vodou vytvára hustú a lepkavú hmotu. Tá by v žiadnom prípade nemala ísť do kanalizácie. Pred umývaním riadu so zvyškami múky sa ich snažte vopred čo najviac odstrániť.

Dávajte pozor na umývanie zeleniny, ovocia a riadu

Pri umývaní ovocia alebo zeleniny v dreze z nich často odstraňujeme nálepky. Niekedy namiesto koša skončia v odtoku. To je ďalší ľahký krok k upchatiu potrubia. Nálepky sa vo vode nemajú ako rozpustiť. Vždy ich preto vyhadzujte do odpadu.

Pri umývaní ovocia alebo zeleniny v dreze z nich často odstraňujeme nálepky.
Foto: shutterstock/Travelpixs

Zvyšky jedla sú tiež príčinou problémov s odčerpávaním drezu. Najčastejšie ide o vaječné škrupiny alebo semienka. Nebezpečenstvo môžu predstavovať aj semienka chia alebo ľanové semienka. Tie majú schopnosť absorbovať vodu. Pri pôsobení vody potom výrazne zväčšujú svoj objem. Dôsledkom ich oplachovania pod vodou je upchatý drez.

Lieky do lekárne

Lieky s uplynutou lehotou použiteľnosti by sa mali vrátiť do lekárne.
Foto: shutterstock/Kriang kan

Lieky s uplynutou lehotou použiteľnosti by sa mali vrátiť do lekárne. To je nesporné. Žiaľ, niektorí ľudia na to zabúdajú a vyhadzujú ich potom do koša. Čo je ešte horšie, niekedy skončia v umývadle! Spôsobujeme preto veľké škody na životnom prostredí. Je lepšie prenechať likvidáciu týchto výrobkov odborníkom.

Nebezpečenstvo počas renovácie

V žiadnom prípade by sa do kanalizácie nemali vypúšťať všetky zvyšky z dokončených renovácií.
Foto: shutterstock.com/Andy Dean Photography

V žiadnom prípade by sa do kanalizácie nemali vypúšťať všetky zvyšky z dokončených renovácií, ako sú farby, základné nátery alebo lepidlá. Ich likvidácia týmto spôsobom nielenže znečisťuje životné prostredie. Môže spôsobiť aj upchatie potrubia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Obľúbený krém môže zachrániť upchatý drez. Stačí osloviť kozmetičku a je po probléme.

Prináša vám upchatý drez bezsenné noci? Ak máte doma tento výrobok, nepotrebujete silné čistiace prostriedky

The post Nikdy nevylievajte odpad do umývadla. Obľúbená chyba vás môže stáť veľa appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie