Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nikdy to nekombinujte so zemiakmi. Potom sa v žalúdku odohrávajú nebezpečné procesy

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eugenegurkov). S čím by ste nemali kombinovať zemiaky? Hoci málokto venuje pozornosť „nebezpečnej“ kombinácii niektorých produktov, ukazuje sa, že zloženie ingrediencií môže mať pre tráviaci systém fatálne následky. Ak vám záleží na vašej pohode a zdraví, vyhnite sa týmto kombináciám ako moru! Zemiaky – s čím ich nekombinovať? Na […]
Menej ako 1 min. min.

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/eugenegurkov).

S čím by ste nemali kombinovať zemiaky? Hoci málokto venuje pozornosť „nebezpečnej“ kombinácii niektorých produktov, ukazuje sa, že zloženie ingrediencií môže mať pre tráviaci systém fatálne následky. Ak vám záleží na vašej pohode a zdraví, vyhnite sa týmto kombináciám ako moru!

Zemiaky – s čím ich nekombinovať? Na čo si dať pozor?
Foto: shutterstock/eugenegurkov

Prečo jesť zemiaky?

Zemiaky sú skvelým a zdravým doplnkom každodennej stravy. Sú ľahko dostupnou, ľahko pestovateľnou a na živiny bohatou zeleninou. Obsahujú veľa cenných látok a minerálov, ako aj vitamínov: A, B1, B2, B6, D, E, K, H, PP.

Obsahujú aj vysoké množstvo vitamínu C. Mladá zelenina ho má približne 16 mg, čo je 1/4 dávky potrebnej počas dňa na správne fungovanie organizmu. Okrem toho sú bohatým zdrojom minerálnych látok, ako napr;

železo

horčík

mangán

jód

draslík

vápnik

fluór.

Najzdravšie sú zemiaky varené alebo pečené v šupke
Foto: shutterstock/dashtik

Ktoré zemiaky sú najlepšie?

Existuje mnoho odrôd zemiakov, ktoré sa líšia farbou šupky, vnútrom, ako aj obsahom sušiny a škrobu. Práve na základe týchto parametrov sa rozlišujú odrody, ktoré sa odporúčajú na:

Varný typ Ašalátové zemiaky: sú ideálne na varenie v šupke alebo napríklad nakrájané na plátky na pečenie v rúre. Pokiaľ na ne zabudnete a povaríte ich o chvíľku dlhšie, len tak rýchlo sa nerozvaria.
Varný typ Bprílohové zemiaky: je univerzálny, to znamená, že sa hodí ako príloha, do šalátov, do polievok aj na pečenie a restovanie. Ak teda nakupujete zásoby, siahnite po tomto type, s ktorým nepokazíte akékoľvek zemiakové jedlo či prílohu.
Varný typ Czemiaky na pyré a cesto: sú múčnaté a obsahujú najviac škrobu zo všetkých troch typov. Škrob je skvelým spojivom v cestách. Varný typ C sa teda najlepšie hodí na zemiakovú kašu, zemiakové placky alebo do cesta. A ak dostanete chuť na vyprážané hranolky, tiež siahnite po type C.

Varný typ D alebo zmiešané typy: v obchodoch sa s typom D nestretnete, pretože by ste tento typ v kuchyni nevyužili. Tieto zemiaky sa používajú ako krmivo pre hospodárske zvieratá.

Okrem týchto klasifikácií si pri výbere zemiakov treba dať pozor na niekoľko vecí

hľuzy by mali mať podobnú veľkosť, farbu a štruktúru šupky – hladká šupka je znakom vysokej kvality, zatiaľ čo drsnejší povrch alebo rôznorodý tvar s veľkou pravdepodobnosťou naznačujú, že zemiaky boli silne prehnojené

zemiaky by nemali byť poškodené alebo nahnité

je lepšie vyberať svetlé hľuzy – tmavá farba šupky môže byť znakom nadmerného hnojenia

vyhnite sa zemiakom s viditeľným zeleným nádychom. Farba poukazuje na prílišné vystavenie svetlu a vysoký obsah solanínu, ktorý je niekedy príčinou otravy jedlom

vyhoďte klíčiace zemiaky – je u nich najväčšia pravdepodobnosť, že sa v nich nahromadia karcinogénne toxíny

Existuje mnoho odrôd zemiakov, ktoré sa líšia farbou šupky, vnútrom, ako aj obsahom sušiny a škrob
Foto: shutterstock/Val_R

V akej forme sú zemiaky najzdravšie?

Bolo zistené, že najzdravšie sú zemiaky varené alebo pečené v šupke – vtedy si zachovávajú najviac cenných látok. Pred varením hľuzy dôkladne vydrhnite.

Treba si však uvedomiť, že varené zemiaky nie sú pre každého. Neodporúčajú sa ľuďom s potravinovými alergiami na rastlinné bielkoviny, inzulínovou rezistenciou a cukrovkou 2. typu.

Aké potraviny by ste nemali kombinovať so zemiakmi?

Napriek všetkým výhodám a prínosom konzumácie zemiakov odborníci na výživu neodporúčajú kombinovať ich s niektorými potravinami.

Zemiaky sú jednou z diétnych druhov zeleniny, ktoré telu dodávajú mnoho cenných živín. Je však dôležité, koľko ich jeme, v akej forme a s čím ich podávame.

Málokto to vie, ale zemiaky sú najbohatším zdrojom škrobu, ktorý reaguje so živočíšnymi bielkovinami. Výsledkom je zrýchlený proces kvasenia v žalúdku, čo následne vedie k nadúvaniu, pocitu ťažoby a tráviacim problémom. Táto kombinácia prispieva k tomu, že jedlo ťažko trávime, takže zároveň rýchlejšie priberáme.

Najlepším riešením je nepodávať zemiaky s tučným mäsom alebo omáčkami. Okrem toho, keďže zemiaky nasiaknuté tukom sa stávajú kalorickou bombou, ktorá sa ťažko trávi, neodporúča sa ich konzumácia v smaženej forme – napríklad v podobe hranolčekov alebo zemiakových placiek.

Ak sa na zemiakoch objavili klíčky, ale šupka je na dotyk ešte celkom pevná, môžu sa konzumovať až po odstránení klíčkov
Foto: shutterstock.com/David Pimborough

Sú mäkké zemiaky ešte dobré?

Používatelia internetu sa často pýtajú, s čím zemiaky nekombinovať, ale aj to, kedy ich môžu jesť. Väčšina ľudí sa pýta, či sú surové a už mäkké zemiaky ešte dobré. Ukázalo sa, že šupka zemiakov starne podobne ako ľudská koža, hoci tento proces je oveľa rýchlejší. Časom strácajú svoju pevnosť a začínajú sa vlniť, pričom vnútro je čoraz mäkšie. Ak sú v strede silne ochabnuté a kašovité, je to znamenie, že sú vhodné len na vyhodenie.

Ak sa na nich objavili klíčky, ale šupka je na dotyk ešte celkom pevná, môžu sa konzumovať až po odstránení klíčkov. Dôležité je tiež skladovať hľuzy v správnych podmienkach. Zemiaky vydržia dlhšie čerstvé, ak sa skladujú na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Čo je biela pena pri vyprážaní kurčaťa? Rozptýlime vaše pochybnosti

Pred jedlom vypite pohár. Zbavíte sa opuchov a zlého trávenia

The post Nikdy to nekombinujte so zemiakmi. Potom sa v žalúdku odohrávajú nebezpečné procesy appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie