Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nitra : SPOZNAJTE PRÁVOMOCI MESTSKEJ POLÍCIE Môže vás mestský policajt zadržať a predviesť na útvar v putách? A čo oprávnenie otvoriť byt alebo overenie totožnosti…

SPOZNAJTE PRÁVOMOCI MESTSKEJ POLÍCIE Môže vás mestský policajt zadržať a predviesť na útvar v putách? A čo oprávnenie otvoriť byt alebo overenie totožnosti? Aj na tieto otázky sme hľadali odpoveď v prvej časti cyklu Predstavujeme mestskú políciu. ——————————————————————– 👮 Záber mestskej polície je naozaj široký – od dopravy, verejného poriadku, cez odchyty zvierat až po […]
Menej ako 1 min. min.

SPOZNAJTE PRÁVOMOCI MESTSKEJ POLÍCIE

Môže vás mestský policajt zadržať a predviesť na útvar v putách? A čo oprávnenie otvoriť byt alebo overenie totožnosti? Aj na tieto otázky sme hľadali odpoveď v prvej časti cyklu Predstavujeme mestskú políciu.
——————————————————————–

👮 Záber mestskej polície je naozaj široký – od dopravy, verejného poriadku, cez odchyty zvierat až po spoluprácu s rôznymi organizáciami, veterinármi, poľovníckym zväzom, hasičským zborom či včelármi. Poďme si to rozdeliť na drobné.

❓ KEDY MÔŽU MESTSKÍ POLICAJTI ZAKROČIŤ?

✔️ všade tam, kde je ohrozený život, zdravie alebo majetok občanov, narúšaný verejný poriadok alebo pri podozrení na spáchanie trestného činu/priestupku.

❓ KOHO MÔŽU MESTSKÍ POLICAJTI VYZVAŤ NA PREUKÁZANIE TOTOŽNOSTI?

✔️ osobu pristihnutú pri spáchaní priestupku,
✔️ osobu, od ktorej je požadované vysvetlenie nejakej situácie (svedka a pod.),
✔️ alebo hľadanú osobu.
✔️ Zároveň môžu takúto osobu predviesť na policajnú stanicu osobu, ak odmietla výzve vyhovieť.

❓ MÔŽE MESTSKÁ POLÍCIA POUŽÍVAŤ DONUCOVACIE PROSTRIEDKY?

✔️ Áno, pri plnení svojich povinností môže využiť hmaty kopy, chvaty, obušok a putá, ale aj psa či technický prostriedok na zabránenie odjazdu motorového vozidla (sem sa radí aj tzv. papuča).

🚨 Najviac rizikovými miestami sú v Nitre Podzámska a Mostná ulica. Najmä cez víkendy tam hliadky aktívne riešia narúšanie verejného poriadku a nočného kľudu. Tamojšie bitky spĺňajú podmienky trestného činu výtržníctva a vyžadujú si spoluprácu so štátnymi policajtmi, záchrannými zložkami a hasičmi.

❓ MÁ MESTSKÁ POLÍCIA OPRÁVNENIE ZASTAVOVAŤ VOZIDLÁ?

✔️ Áno, ak ste napríklad prešli na červenú, nezastavili na stopke, prešli cez plnú čiaru či spravili iný podobný priestupok. Okrem toho MP rieši statickú dopravu na území mesta, teda parkovanie, dodržiavanie predpisov a dopravných značiek.

❓ MÔŽE MESTSKÁ POLÍCIA OTVORIŤ BYT?

✔️ Áno, ak je ohrozený život alebo zdravie osoby, alebo ak hrozí závažná škoda na majetku a hrozí nebezpečenstvo z omeškania. Tieto situácie sa riešia za pochodu podľa situácie a v spolupráci so štátnou políciou a hasičmi.

❗ KONTROLA OBJEKTOV

✔️ Mestská polícia má aj svojich kynológov a psovodov, využití sú hlavne v nočných službách. Kontrolujú mestské objekty, ako napríklad školské zariadenia. Na signalizáciu objektov je napojený aj tzv. pult centralizovanej ochrany. V prípade zapnutia signálu je na miesto vyslaná hliadka.

🚔 Nitrianska mestská polícia má dva obvody. Delené sú podľa vyťaženosti hliadok. Pod obvod Mesto preto patrí aj Zobor, Chrenová, Janíkovce, Dražovce, a pod obvod Klokočina aj Párovské Háje, Mlynárce, Krškany, Čermáň. Jednu policajnú stanicu nájdete na Cintorínskej ulici a druhé sídlo MP je Na hôrke.

Veríme, že tieto informácie boli pre vás užitočné. Na ďalšiu časť z nášho cyklu sa môžete tešiť už čoskoro.

#mestskápolícia #mestskápolícianitra





Zdroj: Mesto Nitra

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie