Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nižší prírastok pracovných miest v USA

Spojené štáty zaznamenali v apríli nižší prírastok pracovných miest, než sa očakávalo, čo môže ovplyvniť načasovanie možného zníženia úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom (Fed) v priebehu tohto roka. Podľa správy amerického ministerstva práce sa v apríli pridalo 175 000 pracovných miest mimo poľnohospodárskeho sektoru, čo je výrazne menej než revidovaných 315 000 miest v marci. […]
Menej ako 1 min. min.

Spojené štáty zaznamenali v apríli nižší prírastok pracovných miest, než sa očakávalo, čo môže ovplyvniť načasovanie možného zníženia úrokových sadzieb Federálnym rezervným systémom (Fed) v priebehu tohto roka. Podľa správy amerického ministerstva práce sa v apríli pridalo 175 000 pracovných miest mimo poľnohospodárskeho sektoru, čo je výrazne menej než revidovaných 315 000 miest v marci. Ekonómovia očakávali prírastok 238 000 pracovných miest.

Miera nezamestnanosti sa zvýšila na 3,9 % z 3,8 % v predchádzajúcom mesiaci. Toto číslo sa očakávalo, že zostane stabilné na úrovni 3,8 %. Tento nárast je prvým za 27 mesiacov, keď miera nezamestnanosti zostávala pod 4 %.

Priemerné hodinové mzdy vzrástli medzimesačne o 0,2 %, čo je spomalenie oproti marcovému nárastu 0,3 %. Odhady predpovedali, že rast zostane na úrovni 0,3 %.

Ochladenie dopytu po pracovnej sile bolo jedným z hlavných cieľov Fedu v rámci cyklu sprísňovania úrokových sadzieb, pričom tvorcovia politík dúfali, že to pomôže znížiť infláciu. Stále silný trh práce však do značnej miery bránil Fedu v znižovaní úrokových sadzieb, čo sa pôvodne očakávalo začiatkom roka 2024.

Predseda Fedu Jerome Powell nedávno poznamenal, že zatiaľ čo vysoká inflácia znižuje pravdepodobnosť okamžitého zníženia sadzieb, je „nepravdepodobné“, že by centrálna banka zvýšila náklady na pôžičky znova. Obchodníci na túto správu reagovali zvýšením stávok, že Fed by mohol tento rok znížiť sadzby až o 50 bázických bodov, čo by znamenalo dve zníženia o 25 bázických bodov.

Ak by Fed čelil stagflácii, nebude mať žiadne pochybnosti o svojich prioritách, pričom najvyššou prioritou by bolo zabezpečenie zamestnanosti.

Zdroj: investing

Príspevok Nižší prírastok pracovných miest v USA je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie