Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nórsko, Španielsko a ďalšie krajiny oficiálne uznajú Palestínsky štát

Uznanie Palestíny sa čoraz viac považuje aj za politický nástroj nátlaku na Izrael, aby prijal dvojštátne riešenie napriek tomu, že sa vláda k tejto myšlienke stavia nepriateľsky. Dvojštátne riešenie je podľa Osla pritom aj v záujme Izraela. Nórsko 28. mája oficiálne uzná Palestínu ako štát, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe. „Ak nedôjde […]
Menej ako 1 min. min.

Uznanie Palestíny sa čoraz viac považuje aj za politický nástroj nátlaku na Izrael, aby prijal dvojštátne riešenie napriek tomu, že sa vláda k tejto myšlienke stavia nepriateľsky. Dvojštátne riešenie je podľa Osla pritom aj v záujme Izraela.

Nórsko 28. mája oficiálne uzná Palestínu ako štát, oznámil v stredu nórsky premiér Jonas Gahr Störe. „Ak nedôjde k uznaniu Palestíny, na Blízkom východe nemôže byť mier,“ uviedol pri avizovaní tohto kroku.

Írsky premiér Simon Harris medzičasom na tlačovej konferencii oznámil, že Írsko a Španielsko spolu s Nórskom uznajú štátnosť Palestíny. Madrid tak podľa premiéra Pedra Sáncheza učiní taktiež 28. mája.

Störe povedal, že prebiehajúca vojna v Pásme Gazy je jasným dôkazom toho, že dosiahnutie mieru a stability musí byť podmienené vyriešením palestínskej otázky.

Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu je podľa neho aj v záujme Izraela. Cieľom je vytvoriť politicky súdržný palestínsky štát, ktorá by vychádzal z Palestínskej samosprávy, dodal Störe.

Španielsko vyzvalo štáty EÚ, aby bezodkladne uznali palestínsku štátnosť

Jedinou cestou k dosiahnutiu mieru na Blízkom východe je dvojštátne riešenie medzi Izraelom a Palestínou. EÚ by ho mala prijať koordinovaným postupom a bezodkladne, vyhlásil španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares. 

Izrael v reakcii nariadil okamžité stiahnutie svojich veľvyslancov z Nórska aj Írska na konzultácie do Jeruzalema.

„Posielam Nórsku a Írsku ostrý odkaz: Izrael to nenechá bez povšimnutia,“ citovala AFP vyhlásenie šéfa izraelskej diplomacie Jisraela Kaca. Vláda podľa neho odmieta akékoľvek jednostranné pokusy o vytvorenie palestínskeho štátu.

„Uznanie palestínskeho štátu povedie k ďalšiemu terorizmu, nestabilite v regióne a ohrozí akékoľvek vyhliadky na mier,“ uviedlo izraelské ministerstvo zahraničných vecí počas tohto týždňa.

Pridajú sa aj ďalšie štáty EÚ?

Európski lídri a predstavitelia nedávno zdôraznili, že by podporili dvojštátne riešenie na Blízkom východe, a to aj v rámci úsilia o obmedzenie vojenských akcií Izraela v Pásme Gazy.

V posledných týždňoch uviedli, že plánujú oznámiť uznanie palestínskeho štátu, hneď niekoľkí členovia EÚ – Írsko, Španielsko, Slovinsko a Malta. V Madride a Dubline bolo uznanie jej štátnosti súčasťou vládneho programu.

Uznanie Palestíny sa čoraz viac považuje aj za politický nástroj nátlaku na Izrael, aby prijal dvojštátne riešenie napriek tomu, že vláda sa k tejto myšlienke stavia nepriateľsky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v Apríli povedal, že pre Francúzsko nepredstavuje jej uznanie „tabu“.

Britský minister zahraničných vecí David Cameron uviedol, že Londýn by mohol oficiálne uznať palestínsky štát po dosiahnutí prímeria vo vojne medzi Izraelom a Hamasom.

Môžu sa pridať k Putinovi: Prokurátor súdu v Haagu žiada zatykač na Netanjahua a vodcov Hamasu

Ak Medzinárodný trestný súd vydanie zatykaču spečatí, tak by izraelský premiér Netanjahu, minister obrany Galant a lídri palestínskeho hnutia Hamas mohli čeliť podobnému prístupu ako Vladimir Putin. Na toho Haag vydal zatykač vlani.

Ďalší blízki partneri Izraela zatiaľ o uznaní váhajú hovoriť. Hovorca nemeckého ministerstva zahraničných vecí pre portál Euractiv uviedol, že Berlín dlhodobo zastáva stanovisko, že „podporí zriadenie palestínskych inštitúcií, ktoré neskôr prevezmú štátne funkcie“.

Niektorí európski diplomati zdôrazňujú, že uznanie palestínskeho štátu viacerými členskými štátmi Únie by mohlo zvýšiť tlak na Európsku komisiu, aby prehodnotila niektoré súčasné väzby s Izraelom, ako napríklad dohodu o pridružení bloku s Tel Avivom.

Očakáva sa, že ministri zahraničných vecí EÚ budú budúci pondelok (27. mája) rokovať o situácii na Blízkom východe na svojom pravidelnom zasadnutí v Bruseli, na ktoré šéf diplomacie EÚ pozval šesť partnerov z tohto regiónu. Izrael svoju účasť zatiaľ nepotvrdil.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie