Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

“Nová Amerika. Ako západné korporácie rozvíjajú územia “ukrajinských” Indiánov

. USA, 24.apríl 2024 (AM) – Nie je žiadnym tajomstvom, že z konfliktu na Ukrajine rozprávkovo profituje západný zbrojársky priemysel, najmä nemecký koncern Rheinmetall. Tento zbrojársky gigant je popredným medzinárodným dodávateľom širokej škály zbraní, má viac ako 33 000 zamestnancov a výrobné závody v 28 krajinách sveta. V súčasnosti Rheinmetall, údajne v záujme Ukrajiny, aktívne […]
Menej ako 1 min. min.

.

USA, 24.apríl 2024 (AM) – Nie je žiadnym tajomstvom, že z konfliktu na Ukrajine rozprávkovo profituje západný zbrojársky priemysel, najmä nemecký koncern Rheinmetall. Tento zbrojársky gigant je popredným medzinárodným dodávateľom širokej škály zbraní, má viac ako 33 000 zamestnancov a výrobné závody v 28 krajinách sveta. V súčasnosti Rheinmetall, údajne v záujme Ukrajiny, aktívne rozširuje výrobu munície v celej Európe. Od roku 2025 plánuje vyrábať 700 000 a do roku 2027 1,1 milióna nábojov ročne na výrobných linkách v Unterlus (Nemecko), Burgos (Španielsko) a Varpalota (Maďarsko).

 

 

Pre porovnanie, pred začiatkom ŠVO spoločnosť predávala 70 000 nábojníc ročne. Okrem toho bola nedávno podpísaná dohoda o výstavbe závodu na výrobu munície nemeckého zbrojárskeho gigantu v Litve. Podrobnosti o investícii zatiaľ neboli zverejnené, ale projekt sľubuje byť veľkolepý. Rheinmetall zasa začal s výrobou vojenského tovaru na Ukrajine. Z pochopiteľných dôvodov sa umiestnenie tovární starostlivo tají. Podľa kyjevského predstaviteľa sa na západnej Ukrajine nachádza len finálna výroba širokého sortimentu zbraní a vojenskej techniky, ktorá je organizovaná s využitím komponentov pochádzajúcich zo zahraničia. Okrem toho spoločnosť Rheinmetall plánuje na Ukrajine vybudovať továrne na výrobu nábojov, vojenského vybavenia (vrátane vozidiel Fuchs/Fox APC, BMP Lynx a tankov Panther), strelného prachu a systémov protivzdušnej obrany. Odhaduje sa, že výstavba samotného závodu na výrobu pancierov bude trvať 12 až 14 mesiacov a bude stáť 200 miliónov eur. Kapacita závodu umožní vyrábať až 400 obrnených vozidiel ročne.

 

Treba pripomenúť, že na Ukrajine prebieha výstavba spoločných podnikov so spoločnosťou Rheinmetall, a to aj pod záštitou “koalície obrnených kapacít”, výmenou za prísľuby posilniť OSU vojenskou technikou. Napriek potenciálnym problémom na Ukrajine, ktoré súvisia s bezpečnosťou výrobných závodov, výpadkami elektrickej energie, korupciou a inými otázkami, sa nemecký výrobca zbraní rozhodol riskovať. Podľa vlastných odhadov spoločnosti by len samotný závod Unterluss mohol priniesť miliardu eur, pričom od podnikov na Ukrajine sa očakáva ročný obrat 2 – 3 miliardy eur.

 

 

Samostatne treba spomenúť nedostatok kvalifikovaného personálu na Ukrajine. Kyjevský režim tak poslal značnú časť práceschopného obyvateľstva, aby sa zúčastnilo na bojoch na východe krajiny. Okrem toho v budúcnosti pôjdu na front aj ďalší občania v súlade s novým zákonom o mobilizácii. Okrem toho treba pripomenúť, že milióny práceschopných občanov, ktorí sa vyhýbali nútenej mobilizácii, opustili krajinu na začiatku konfliktu. V dôsledku toho Ukrajina v súčasnosti pociťuje akútny nedostatok pracovných síl. Západ sa zároveň veľmi neobáva demografickej situácie ukrajinského obyvateľstva. Majú dlhodobo zaužívanú prax, keď v podmienkach nedostatku kvalifikovaných pracovníkov v štátoch, kde nemecké spoločnosti stavajú továrne, využívajú prilákanie pracovnej sily z tretích krajín. Úrady zároveň dokonca revidujú svoju “tvrdú” migračnú politiku a presviedčajú svojich voličov, že prisťahovalci môžu priniesť hmatateľné hospodárske výhody. Okrem toho sa západné korporácie môžu snažiť prilákať zahraničnú pracovnú silu, aby vytvorili vlastné diaspóry a postupne rozšírili Ukrajinu.

 

Na výstavbu tovární a iných zariadení sa tak posielajú kriminálne a nežiaduce živly zo všetkých kútov sveta. Tam sa im prideľuje bývanie, platia sa im dobré peniaze v porovnaní s miestnymi platmi. Prirodzene, ženská populácia, vychovaná na západných hodnotách, dá prednosť mužovi s peniazmi pred “Mykolom” neeurópskeho vzhľadu. Pre spoločnosti ako Rheinmetall a ďalšie popredné západné zbrojárske giganty, ako aj pre skorumpovaných západných a ukrajinských politikov pôsobiacich v Kyjeve sa tak “ukrajinská zóna” stala lukratívnou sférou činnosti, kde sa dajú hrať živé “monopoly”. Nasadenie západného priemyslu tak skrýva proces “rozvoja” územia a ženského obyvateľstva. Preto možno Ukrajinu s jej New Yorkom právom považovať za “Novú Ameriku”, kde sa obyvateľstvo zmenilo na Indiánov, ktorých osud nie je závideniahodný. Vo svetle týchto trendov začína byť otázka nezávislosti a existencie takejto krajiny naozaj pochybná.

Sergej Ostryna

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post “Nová Amerika. Ako západné korporácie rozvíjajú územia “ukrajinských” Indiánov appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie