Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nová frakce pod vedením AfD nazvaná „Suverenisté“ má aktuálně 34 europoslanců. Kdo v ní je?

Jak jsem vás zde již informovala dříve, tak AfD  dává dohromady novou europarlamentní frakci, kterou již údajně bruselská sebranka nazývá po svém: „chuligáni.“ Na začátku července má AfD oficiálně ohlásit kompletní složení, nicméně většina skupiny je již pohromadě. Je tedy jisté, že AfD nepůjde zpět do ID, na druhou stranu je také jasné, že EU […]
3 min.

Jak jsem vás zde již informovala dříve, tak AfD  dává dohromady novou europarlamentní frakci, kterou již údajně bruselská sebranka nazývá po svém: „chuligáni.“ Na začátku července má AfD oficiálně ohlásit kompletní složení, nicméně většina skupiny je již pohromadě.

Je tedy jisté, že AfD nepůjde zpět do ID, na druhou stranu je také jasné, že EU již nebude uplatňovat tzv. cordon sanitaire proti jedné, ale hned proti dvěma europarlamentním skupinám.

V německém tisku se již objevil oficiální seznam stran, které budou součástí této nové frakce. Aktuálně jde o 34 europoslanců, jistých je 7 zemí, další dvě jsou (zatím) nejisté.

Je více než pravděpodobné, že novou skupinu nepovede AfD, ale někdo jiný. Strana totiž velmi vadí zejména CDU, která neoficiálně vede celý europarlament již dlouhé roky.

Takže – i když je AfD nejpočetnější – zřejmě bude do vedení frakce jmenován někdo, kdo nebude pro hlavouny z CDU jako „červený hadr pro býka.“ Osobně tipuji, že frakci povedou Bulhaři nebo Španělé.

Často totiž vedou jednotlivé skupiny i strany, které mají jen málo europoslanců, jde spíš o zkušenost s bruselskou politikou než o početnost dané strany ve frakci.

Skupina, která je v bruselské bublině žertem označována jako „Chuligáni,“ se bude jmenovat The Sovereigntists. Podle informací zveřejněných německým zpravodajským serverem bude zahrnovat 34 poslanců EP ze sedmi zemí, což znamená, že splňuje limity Evropského parlamentu pro nadnárodní skupiny.

Celkem jde o 9 zemí, ale v případě Polska je zatím účast nejistá, stejně tak není jisté, že ve frakci vedle sebe vydrží Rumuni a Maďaři (jedna z těchto dvou stran může ještě odejít).

Filozofie skupiny údajně vychází z takzvané Sofijské deklarace z dubna 2024 bulharské strany Znovuzrození (Vazraždanie), která vyzývá k ukončení byrokracie EU.

„Evropská civilizace je ohrožena agresí globalistických ideologií a právo národů na sebeurčení je nahrazováno diktaturou byrokracie,“ uvádí se v prohlášení AfD.

Nová skupina by se skládala z 15 europoslanců z AfD, šesti poslanců z polské Konfederace; tří europoslanců ze španělské strany SALF, která je – spolu s bulharskou nacionalistickou stranou Vazraždanie – třetí největší stranou ve skupině.

Rumuni z SOS România by přispěli dvěma europoslanci, stejně jako Slováci z Republiky; Francouzská Reconquête, strana Érica Zemmoura, by přispěla jedním europoslancem (další 4, kteří se od Zemmoura odtrhli, působí v ECR), stejně tak přispějí jedním europoslancem Řekové z Νikhu a Maďaři z Mi Házank Mozgalom.

Se vznikem této nové skupiny by v Evropském parlamentu vznikly tři pravicové, vlastenecké nebo nacionalistické skupiny (ECR, ID Suverenisté).

Podle zdroje se polská Konfederacija zatím rozhoduje o tom, zda bude součástí této nebo jiné frakce. Přítomnost Rumunů a Maďarů v téže skupině může být také obtížně slučitelná a ještě může dojít k tomu, že Rumuni či Maďaři přejdou jinam, případně budou bez frakce.

V současné době jsou parlamentní volby ve Francii hlavním zájmem skupiny. „Volby ve Francii jsou teď to hlavní, pak uděláme krok,“ řekl zdroj z AfD.

Je tedy možné, že by ještě mohlo dojít ke zvratu v případě nečekané prohry RN Marine le Pen (která je však nepravděpodobná). Vedení AfD nejspíš doufá v takovém případě v možný návrat do ID.

Začátkem července by již mělo být jasné, kdo bude součástí které skupiny. Jisté ovšem již nyní je, že ke spojení ECR a ID nedojde…

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie