Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

NOVÁ VÄZNICA V RIMAVSKEJ SOBOTE MÔŽE BYŤ REALITOU Vláda Slovenskej republiky prijala na výjazdovom rokovaní v stredu 19. júna uznesenie na aktualizáciu štú…

NOVÁ VÄZNICA V RIMAVSKEJ SOBOTE MÔŽE BYŤ REALITOU Vláda Slovenskej republiky prijala na výjazdovom rokovaní v stredu 19. júna uznesenie na aktualizáciu štúdie uskutočniteľnosti projektu Výstavby väzenského zariadenia Rimavská Sobota – Sabová. Projekt mal pôvodne stáť podľa odhadov zhruba 55 miliónov eur. Minister spravodlivosti SR Boris Susko vyhlásil, že vláda má záujem postaviť novú väznicu […]
Menej ako 1 min. min.

NOVÁ VÄZNICA V RIMAVSKEJ SOBOTE MÔŽE BYŤ REALITOU

Vláda Slovenskej republiky prijala na výjazdovom rokovaní v stredu 19. júna uznesenie na aktualizáciu štúdie uskutočniteľnosti projektu Výstavby väzenského zariadenia Rimavská Sobota – Sabová. Projekt mal pôvodne stáť podľa odhadov zhruba 55 miliónov eur.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko vyhlásil, že vláda má záujem postaviť novú väznicu neďaleko Rimavskej Soboty. Zároveň nevylúčil, že nový ústav by mohol slúžiť aj na iné účely, napríklad v súvislosti s migračnou krízou. Minister dodal, že vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že sa bude usilovať o humanizáciu prostredia v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody. „Európsky výbor pre zabránenie mučenia a neľudského zaobchádzania Slovensku dlhodobo vyčíta vysoký počet väznených osôb a malý životný priestor pre tieto osoby, výstavba nového ústavu by mohla tento problém vyriešiť,“ dodal B. Susko.

Výstavbu väznice s pôvodne plánovanou kapacitou 834 miest podporuje aj primátor mesta Jozef Šimko, ktorý očakáva, že projekt prinesie prácu pre tri až štyri stovky ľudí z regiónu, ktorý má zhruba desaťpercentnú nezamestnanosť. „Slovo robí chlapa a ja verím, že pán minister Susko svoje slovo dodrží. Väznicu nám pred šiestimi rokmi sľubovala už pani ministerka Žitňanská a nič z toho sa nenaplnilo,“ povedal primátor.

„Ak by došlo k výstavbe nového väzenského komplexu s takouto kapacitou, mohli by sme sem dočasne premiestniť odsúdených a obvinených z iných ústavov, ktoré nevyhnutne potrebujú rekonštrukciu, napríklad z Ilavy, kde sú veľkokapacitné cely,“ vysvetľuje štátny tajomník rezortu spravodlivosti M. Sedliak. Podľa neho môže navyše prítomnosť niekoľkých stoviek príslušníkov bezpečnostných zložiek, ktorí majú povinnosť zasiahnuť aj v čase osobného voľna, zvýšiť bezpečnosť v meste a okolí.

Predseda Okresného súdu v Rimavskej Sobote Peter Zachar po stretnutí s ministrom B. Suskom vyhlásil, že v regióne tvorí aktuálne najväčší podiel trestnej činnosti majetková a drogová kriminalita.

Pôvodný návrh realizácie projektu výstavby väzenského zariadenia v lokalite Sabová pochádza ešte z februára 2018. V tom istom roku bolo realizované verejné obstarávanie poradcu pre ďalšie fázy prípravy projektu verejno-súkromného partnerstva a boli pripravované podklady pre územné rozhodnutie a verejné obstarávanie koncesie. To prebiehalo vo viacerých etapách. V novembri 2020 boli záujemcovia požiadaní o predloženie konečných ponúk. Pri ich vyhodnocovaní však identifikovala komisia v ponukách oboch uchádzačov nedostatky, ktoré boli dôvodom vylúčenia ich ponúk.



Zdroj: Ministerstvo spravodlivosti SR

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie