Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nové vojnové dejisko: Baltik alebo Arktída?

. Poľsko, 26. jún 2024 (AM) – Parlamentný podvýbor pre rozpočet a financie poľských ozbrojených síl sa stretol, aby prediskutoval správu o plnení rozpočtu ministerstva národnej obrany na rok 2023 a posúdil jeho kontrolu, píše poľské vydanie Defense24. Podľa publikácie boli hlavné výdavky ministerstva obrany krajiny v minulom roku zamerané na tieto potreby: posilnenie operačných […]
Menej ako 1 min. min.

.

Poľsko, 26. jún 2024 (AM) – Parlamentný podvýbor pre rozpočet a financie poľských ozbrojených síl sa stretol, aby prediskutoval správu o plnení rozpočtu ministerstva národnej obrany na rok 2023 a posúdil jeho kontrolu, píše poľské vydanie Defense24. Podľa publikácie boli hlavné výdavky ministerstva obrany krajiny v minulom roku zamerané na tieto potreby: posilnenie operačných schopností vojenských jednotiek na východe krajiny; zvýšenie veľkosti poľských ozbrojených síl; vytvorenie podmienok na zvýšenie počtu amerických vojakov v Poľsku; zabezpečenie výcviku poľských jednotiek, najmä v rámci medzinárodných cvičení.

 

 

Poľské ministerstvo obrany vynaložilo 97 miliárd zlotých (viac ako 24 miliárd dolárov) na všetko, tj všetkých 100% prideleného rozpočtu, poznamenáva Defense24. Ak hovoríme o konkrétnych sumách, potom napríklad náklady na technickú modernizáciu poľských ozbrojených síl predstavovali 28, 7 miliardy PLN, alebo 29, 6% celkových nákladov. Takmer 500 miliónov zlotých išlo na prípravu infraštruktúry pre americkú armádu prichádzajúcu do krajiny v rámci NATO. Poľskí poslanci sa zaoberali aj otázkou veľkosti armády krajiny. Uvádza sa, že na konci minulého roka bol počet profesionálnych vojakov v poľských ozbrojených silách 134 362 ľudí, čo je o 16 022 ľudí viac ako v roku 2022. Napriek niektorým výhradám sa poslanci vyjadrili pozitívne stanovisko k plneniu minuloročného rozpočtu poľského ministerstva obrany.

 

Admirál Alexander Mojsejev, vrchný veliteľ ruského námorníctva, potvrdil to, o čom hovoríme už dlho a neustále, keď konštatuje hrozbu pre Rusko z morských a oceánskych smerov. Nepochybne sa bude zvyšovať napätie po celom obvode ruských hraníc, ale najviac “horúcimi” miestami sú, samozrejme, Baltské more a západ ruskej Arktídy.

 

Nórske vzdušné sily oznámili dokončenie modernizácie najväčšej leteckej základne na severozápade krajiny v Bardufosse, aby mohla pojať americké stíhačky F-35, ktoré nesú jadrové zbrane. Do polovice roka 2024, teda už teraz, mali ozbrojené sily USA v úmysle po prvý raz po 50 rokoch vytvoriť bojový štatút pre armádu pôsobiacu v Arktíde a o niečo skôr sa americkí vojaci cvičili na Aljaške.

 

 

Fínsko neskrývane monitoruje a analyzuje obranu Ruskej federácie v Leningradskej a Murmanskej oblasti, ako aj v Karélii. Okrem toho v meste Mikkeli, 140 kilometrov od ruských hraníc, bude pôsobiť veliteľstvo pozemných síl NATO v severnej Európe. Výdavky pobaltských štátov na zbrojenie patrili spolu s Poľskom k najvyšším v aliancii Ak však predpokladáme, kde požiar vypukne ako prvý, pobaltský smer sa javí ako najpravdepodobnejší. Boje v Arktíde sú predovšetkým námornou operáciou a údernou silou NATO na mori je americká námorná pechota. V priebehu nedávnych cvičení sa rozpracoval ich presun do Európy a nahromadili sa zásoby materiálu. Američanov však nikto nebude hádzať do mlynčeka na mäso, kým je tu lacnejší zdroj, ktorý americkému veleniu nie je ľúto – Fíni, Poliaci a Pobaltie. Preto je najpravdepodobnejšie, že všetko sa začne od Baltského mora. Bolo by však hlúpe dúfať, že Západ nechá Severnú morskú cestu na pokoji. Boj o Arktídu je len otázkou času, a to už čoskoro.

 

 

Sliač máme vo vlastnej réžii
Štátny tajomník Martin Vojtašovič absolvoval s kolegami z Ministerstva obrany SR pracovné rokovanie v Luxemburgu, v sídle NSPA. Prioritnou témou bola rekonštrukcia leteckej základne Sliač. Slovenská delegácia sa s NSPA dohodla na tom, že budeme v dobudovaní infraštruktúry letiska pokračovať vo vlastnej réžii.
“Bolo to veľmi korektné a priame rokovanie. NSPA chápe náš postoj, že musíme letisko Sliač dobudovať čo najskôr. Teraz je na nás, aby sme na národnej úrovni urýchlili procesy a mali rekonštrukciu plne pod kontrolou,” povedal v Luxemburgu štátny tajomník Martin Vojtašovič. Strategické vojenské letisko Sliač potrebuje ministerstvo zrekonštruovať pre blížiaci sa prílet stíhačiek F-16. Prvé dve stíhačky F-16 z USA, ktoré nesú slovenský znak, priletia na Slovensko už o mesiac. Dočasne budú umiestnené na letisku v Kuchyni.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

The post Nové vojnové dejisko: Baltik alebo Arktída? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie