Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nový etický orgán Únie prešiel hlasovaním vo výbore

Výborom europarlamentu tesne prešlo zriadenie nového etického orgánu, ktorý by mal dohliadať na etiku volených aj nevolených členov väčšiny európskych inštitúcií. Európski ľudovci majú k nemu viacero výhrad. Európskej ľudovej strane sa tento týždeň nepodarilo zablokovať dohodu o vytvorení etického orgánu, ktorý by dohliadal na inštitúcie EÚ. Podľa pravicovej skupiny EPP bude tento počin „nebezpečným […]
Menej ako 1 min. min.

Výborom europarlamentu tesne prešlo zriadenie nového etického orgánu, ktorý by mal dohliadať na etiku volených aj nevolených členov väčšiny európskych inštitúcií. Európski ľudovci majú k nemu viacero výhrad.

Európskej ľudovej strane sa tento týždeň nepodarilo zablokovať dohodu o vytvorení etického orgánu, ktorý by dohliadal na inštitúcie EÚ. Podľa pravicovej skupiny EPP bude tento počin „nebezpečným precedensom“.

Európska komisia predložila návrh na vytvorenie nového etického orgánu EÚ v júni 2023 po škandále QatarGate, kedy sa Katar a Maroko pokúsili ovplyvniť rozhodovanie v EÚ podplácaním niektorých europoslancov. Hlavným cieľom etického orgánu je vypracovať a dohliadať na dodržiavanie spoločných minimálnych noriem etického správania pre všetkých menovaných alebo volených úradníkov inštitúcií EÚ.

Poslanci Európskeho parlamentu z výboru pre ústavné veci (AFCO) schválili medziinštitucionálnu dohodu so siedmimi ďalšími inštitúciami EÚ. Na pondelkovom zasadnutí výboru pre ústavné veci hlasovalo 15 poslancov za a 12 proti.

Dohodu podporila ľavica, zelení, socialisti (S&D) a liberáli (Renew Europe), Európska ľudová strana (EPP) predložila pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré by nový orgán odmietli s odôvodnením, že bol „nedostatočne prerokovaný“. Výbor však všetky pozmeňujúce a doplňujúce návrhy EPP zamietol.

Konečné rozhodnutie je na pléne Európskeho parlamentu, ktorý bude vo štvrtok (25. apríla).

Európski audítori: Lobisti vedia ľahko obchádzať pravidlá

Lobisti v európskych inštitúciách využívajú medzery v Registri transparentnosti, ktorý mal zabezpečiť, aby sa lobing v únii riadil etickými štandardmi.

Výhrady euroľudovcov

„Namiesto toho, aby sa orgán zameral na stanovenie jasných právnych pravidiel a noriem, bude individuálne skúmať členov na základe rozporuplnej eticko-morálnej definície, ktorá má potenciál na politické zneužitie,“ povedal po hlasovaní v mene EPP ich poslanec Sven Simon (Nemecko).

Ďalej argumentoval, že „podozrenia sa budú zverejňovať aj v prípadoch, keď nedošlo k žiadnemu pochybeniu“, čo môže spôsobiť problémy a reputačné riziko, ktoré podľa neho nie je spravodlivé.

Ďalším nedostatkom dohody podľa neho je, že Rada EÚ, kde sedia zástupcovia členských štátov, nie je plnohodnotným členom orgánu. To znamená, že ministri nemusia celkom dodržiavať pravidlá nového orgánu.

Európska rada, kde sa stretávajú prezidenti a premiéri členských krajín EÚ, účasť na tomto orgáne úplne odmietla.

EPP tiež namieta zaradenie tohto orgánu v rámci Európskej komisie. Podľa nich by to mohlo vytvoriť akýsi druh disciplinárnej komory pre legislatívnu moc.

„Vytvára to nebezpečný precedens pre oslabenie parlamentov v celej Únii, a preto sme namiesto toho vyzvali na zriadenie komisie pre štandardy vo verejných funkciách,“ uzavrel Simon.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie