Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nový priemyselný park vytvorí na Slovensku tisíce pracovných miest

Štát pokračuje v intenzívnej príprave strategického priemyselného parku Šurany. Štátna spoločnosť MH Invest už v súvislosti s jeho výstavbou predložila zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Šurany Industrial Park bude svojou rozlohou jeden z najväčších priemyselných parkov na západnom Slovensku s potenciálom prilákať do regiónu nové významné investície. V rámci parku by podľa materiálu […]
Menej ako 1 min. min.

Štát pokračuje v intenzívnej príprave strategického priemyselného parku Šurany. Štátna spoločnosť MH Invest už v súvislosti s jeho výstavbou predložila zámer na posudzovanie vplyvov na životné prostredie. Šurany Industrial Park bude svojou rozlohou jeden z najväčších priemyselných parkov na západnom Slovensku s potenciálom prilákať do regiónu nové významné investície.

V rámci parku by podľa materiálu mohlo vzniknúť takmer 2 600 nových pracovných miest. Predpokladané investičné náklady odhadol štátny MH Invest na 162 mil. eur. S výstavbou parku by sa mohlo začať už v poslednom štvrťroku tohto roka, celý proces sa odhaduje na dva roky. S prevádzkou by sa mohlo začať v prvom kvartáli 2027. Územím pritom prechádza jestvujúce nadzemné vedenie VVN 400 kV, ktoré ho rozdeľuje na dve časti.

Severná (väčšia časť) zaberá približne 255 hektárov. Na tomto území sa uvažuje s umiestnením strategického investora zo sektoru výroby batériových článkov. Jedná sa o umiestenie výrobných hál pre výrobu prismatických batériových článkov a s tým súvisiaca výroba a objekty. Výrobná kapacita každej haly je navrhovaná na 10 GWh pri trojzmennej prevádzke. Spolu sa uvažuje s umiestnením dvoch hál,” konštatuje zámer.

To by znamenalo produkciu približne 60 miliónov batériových článkov za rok.

V južnej menšej časti územia s celkovou plochou asi 120 hektárov sa uvažuje umiestniť výrobný areál a energocentrum pre celý priemyselný park. V rámci riešeného územia sa súčasne uvažuje s umiestnením logistických a montážnych funkcií.

Park si vyžiada aj vybudovanie technickej infraštruktúry, pripojenie na rozvody vody, odkanalizovanie územia vrátane vybudovania čističky, pripojenie na plynovod, elektrickú energiu a telekomunikačné siete. Nevyhnutné bude aj pripojenie na jestvujúcu dopravnú infraštruktúru.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Priemyselný park pomôže regiónu

Hlavný dôvod situovania priemyselného parku Šurany do tejto lokality je jeho významný impulz pre ďalší hospodársky a sociálny rozvoj regiónu. Výstavba závodu na výrobu batériových článkov s predmetnou technológiou so sebou zároveň prináša možnosť potenciálneho rozšírenia výroby, prípadne prilákanie ďalších subdodávateľov. Samotná výroba potom umožní európskym výrobcom elektromobilov znižovať závislosť od dovozu batérií z Ázie.

Ďalším pozitívnym aspektom je zámer zo strany investora vybudovať R&D centrum na území Slovenskej republiky a prejavený záujem o úzku spoluprácu so slovenskými technickými školami a univerzitami,” prezrádza ďalej materiál.

Vďaka tejto spolupráci bude výrazným spôsobom eliminovaný dnešný zásadný problém Európskej únie v oblasti elektromobility, ktorým je absentujúca technologická suverenita v tomto segmente.

Nezanedbateľným benefitom celého projektu je aj vznik 2 220 nových pracovných miest pri plnom využití kapacity výroby. Viac ako tri štvrtiny pracovných miest budú vyhradené operatívnemu personálu a zvyšok bude tvoriť vysokokvalifikovaný personál, teda vedeckí pracovníci, inžinieri a manažment. V druhej časti parku by mohlo nájsť prácu ďalších 350 ľudí.

The post Nový priemyselný park vytvorí na Slovensku tisíce pracovných miest appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie