Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Nový radar v Liberci: Řidiči ho nenávidí, město miluje. Na pokutách vynese téměř milion týdně

Radary pod Ještědem změří řidičům na dvou místech okamžitou rychlost, a ještě k tomu tu průměrnou na cestě od jednoho k druhému. Podle primátora na silnici na okraji města ještě v březnu při kontrolním měření překračovali rychlost tři ze čtyř řidičů. Po zavedení ostrého měření od začátku dubna už je hříšníků jen zlomek. „V současnosti […]
Menej ako 1 min. min.

Radary pod Ještědem změří řidičům na dvou místech okamžitou rychlost, a ještě k tomu tu průměrnou na cestě od jednoho k druhému. Podle primátora na silnici na okraji města ještě v březnu při kontrolním měření překračovali rychlost tři ze čtyř řidičů. Po zavedení ostrého měření od začátku dubna už je hříšníků jen zlomek. „V současnosti je to kolem dvou procent. Měření splnilo svůj účel,“ řekl primátor.

ČTĚTE TAKÉ: Palubní kamera na čelním skle se vám může prodražit. Policie ji hodnotí jako přestupek

Málokdo ale čekal, že evidovaných přestupků bude za dva a půl měsíce provozu v součtu tolik. „K dnešnímu datu evidujeme přes jednadvacet tisíc porušení pravidel silničního provozu,“ informoval Pavel Rychetský, vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu.

Měření rychlosti je nainstalované na široké silnici, která stoupá k Ještědu. Mnozí řidiči radar v této lokalitě kritizují. „Silnice je dostatečně široká, jsou tu chodníky, za mě je to zbytečné, tady by naopak mohla být klidně nejvyšší povolená rychlost šedesátka,“ řekla reportérovi zaměstnankyně jedné z firem podél silnice. Ona sama prý ještě pokutu nedostala, několik jejích kolegů už ale dopis s fotkou z radaru obdrželo.

Další z řidičů, který tudy jezdí denně, přiznal, že si dává velký pozor. „Problém je, že spousta lidí je z toho radaru tak vystresovaná, že se táhnou třicítkou, místo aby jeli padesát, další je pak předjíždějí a vznikají z toho nebezpečné situace,“ zlobil se řidič zásilkové služby.

Provozovatelům aut, která radar vyfotí, chodí výzvy k zaplacení pokut. Od naměřené hodnoty se odečítá tolerance tři kilometry, teoreticky tedy stačí jet 54 kilometrů v hodině, aby výzva přišla. Základní sazba činí pět set korun, při počtu více než dvacet tisíc přestupků se městská pokladna může těšit na více než deset milionů korun. Kdo odmítne zaplatit, může se hájit ve správním řízení, pokud ale neuspěje, vytáhne z peněženky výrazně více. Drtivá většina řidičů volí první variantu. „Zatím zaplatily zhruba dvě třetiny vyzvaných, dalším ještě neuplynula lhůta,“ konstatoval Rychetský.

Vybrané peníze půjdou na nové autobusy MHD

Náklady na pronájem radaru a další výdaje spojené s jeho provozem se přitom podle primátora pohybují v nižších stovkách tisíc korun měsíčně. Měření je tak vysoce ziskové. „Budu navrhovat radě města a zastupitelstvu, abychom tyto peníze použili například na nákup nových autobusů MHD, protože podporujeme městskou hromadnou dopravu na úkor individuální automobilové dopravy,“ vysvětlil Zámečník.

Úspěšnost radaru bude mít i další následek, město se chystá zavést podobné ostré měření i na dalších místech. „Už se na nás obracejí lidé z osadních výborů nebo obyvatelé konkrétních ulic, kteří by chtěli obdobně zpomalit dopravu kolem svých domů,“ prozradil primátor.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Semaforová džungle v Jablonci nad Nisou. Kdo to projede, je borec, hodnotí ji expert

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie