Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Novým šéfom najväčšieho agrozdruženia bude štátny tajomník z čias Mičovského

Nový šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš chce vo funkcii vyvracať mýty o škodlivosti hospodárskych zvierat pre klímu. Prvýkrát v histórii komory bude v predstavenstve žena. Bude ňou rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre  Klaudia Halászová. Novým predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa stal jej doterajší výkonný predseda Andrej Gajdoš. Rozhodlo o […]
Menej ako 1 min. min.

Nový šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš chce vo funkcii vyvracať mýty o škodlivosti hospodárskych zvierat pre klímu. Prvýkrát v histórii komory bude v predstavenstve žena. Bude ňou rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre  Klaudia Halászová.

Novým predsedom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) sa stal jej doterajší výkonný predseda Andrej Gajdoš. Rozhodlo o tom 140 delegátov 37. Valného zhromaždenia SPPK.

Vo svojom prejave po zvolení Gajdoš povedal, že chce vo funkcii vyvracať nepravdy o poľnohospodárstve. Konkrétne chce podľa vlastných slov bojovať proti mýtom o tom, že hospodárske zvieratá sú škodlivé pre životné prostredie alebo že laboratórne mäso je záchranou pre klímu.

„Budem rád, keď budeme vedieť argumentovať odborne a analýzami. Nebojíme sa ísť do konfrontácie,“ povedal  médiám Andrej Gajdoš.

Gajdoš nahradí vo funkcii Emila Macha, ktorý tretíkrát na funkciu predsedu komory nekandidoval. Macho v rozhovore pre komoru uviedol, že hlavným dôvodom je obrovské množstvo práce a stále väčšia časová náročnosť, ako skĺbiť funkciu predsedu komory s pozíciou generálneho riaditeľa Agropodniku Trnava, kde pôsobí. Macho ale zostane vo vedení SPPK. Bude jej prvým podpredsedom.

Pravá ruka Mičovského

Andreja Gajdoša s v auguste 2020 za druhého štátneho tajomníka ministerstva pôdohospodárstva vybral vtedajší rezortný šéf Ján Mičovský (OĽaNO).

Pri jeho vymenovaní ministerstvo zverejnilo aj jeho profesijný životopis, podľa ktorého vyštudoval Fakultu ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

V minulosti pracoval aj ako ministerstva a stál pri budovaní Pôdohospodárske platobnej agentúry, kde neskôr aj pôsobil ako vedúci oddelenia autorizácie priamych platieb a následne ako riaditeľ odboru priamych a environmentálnych podpôr.

Vo funkcii sa po boku Mičovského zúčastňoval rokovaní agroministrov EÚ v rámci Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a bol aj pri príprave strategického plánu, podľa ktorého dnes slovenskí poľnohospodári čerpajú európske agrodotácie.

Vo funkcii vydržal desať mesiacov. Krátko po tom, čo podal demisiu minister Mičovský o uvoľnenie z funkcie štátneho tajomníka v júni 2021 požiadal nového ministra Samuela Vlčana aj Gajdoš.

Ako opraviť európske poľnohospodárstvo

Kandidáti politických strán v eurovoľbách majú rozdielne názory na to, či by EÚ mala pokračovať v plnení cieľov Európskej zelenej dohody v poľnohospodárstve.

Čo ďalej

Andrej Gajdoš hovorí, že chce pokračovať v smerovaní komory, ktorú nastavil jeho predchodca Emil Macho.

Ako jednu z priorít označil zachovanie štátnej podpory pre poľnohospodárstvo a potravinárstvo.  „Finančná podpora štátu musí prioritne smerovať do špeciálnej rastlinnej a živočíšnej výroby. Silný dôraz budeme klásť na podporu potravinárskeho priemyslu, ktorá je stále na pokraji záujmu,“ povedal Gajdoš.

Za dôležitú výzvu označil vstup Ukrajiny do EÚ, dovoz lacnej produkcie z tretích krajín, či zelené politiky Európskej únie. Vyzdvihol, že Únia po protestoch, ktorých sa zúčastnila aj SPPK prijala ústupky v ekologických požiadavkách na farmárov. „Budeme sa pýtať ministerstva pôdohospodárstva, či sú na vláde pripravené materiály a či už v roku 2024 môžeme počítať s ústupkami, ktoré sme si vykričali na uliciach a ktorým sa tešíme.

Delegáti Valného zhromaždenia SPPK rozhodli aj o rozšírení členov predstavenstva komory zo súčasných 18 na 20. Medzi nimi sú zástupcovia poľnohospodárov, potravinárov, služieb v poľnohospodárstve, ale aj vedy, výskumu a školstva. Zástupkyňou vzdelávania sa stala rektorka Slovenskej poľnohospodárskej univerzity Klaudia Halászová, ktorá je jedinou ženou v predstavenstve komory.

Úzke vedenie SPPK bude mať po novom okrem novozvoleného predsedu a prvého podpredsedu aj štyroch podpredsedov, dvoch za poľnohospodárstvo a služby a dvoch za potravinárstvo a obchod.

Rozšírením počtu predstavenstva reaguje SPPK na pribúdajúce množstvo práce, ktoré súvisí s mnohými oblasťami priamo prepojenými s výrobou potravín. „Ak chceme mať viac poľnohospodárov a potravinárov, potrebujeme posilniť vzdelávací systém a atraktívnosť odvetvia tak, aby mladí perspektívni ľudia po vyštudovaní školy ostali pracovať vo výrobe potravín. Zástupca školstva tak musí byť priamo v predstavenstve, aby radil pri rozhodovaní o smerovaní agropotravinárstva,“ povedal Macho.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie