Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

O dvojakej kvalite potravín Slováci špekulujú už roky. Dohadom je koniec, ukázala sa pravda

Na Slovensku sa opätovne otvára diskusia o kvalite potravín, ktoré sa predávajú na domácom trhu oproti tým, ktoré sa nachádzajú v zahraničí. Minister pôdohospodárstva Richard Takáč nedávno vo svetle nových zistení prezentoval tento problém na pôde Európskej komisie v Bruseli. Informácie priniesla RTVS. Dvojaká kvalita potravín hnevá spotrebiteľov Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý vykonali štátni veterinárni […]
Menej ako 1 min. min.

Na Slovensku sa opätovne otvára diskusia o kvalite potravín, ktoré sa predávajú na domácom trhu oproti tým, ktoré sa nachádzajú v zahraničí.

Minister pôdohospodárstva Richard Takáč nedávno vo svetle nových zistení prezentoval tento problém na pôde Európskej komisie v Bruseli. Informácie priniesla RTVS.

Dvojaká kvalita potravín hnevá spotrebiteľov

Podľa najnovšieho prieskumu, ktorý vykonali štátni veterinárni inšpektori, sa zistilo, že určité potraviny na Slovensku majú inú kvalitu než ich ekvivalenty v Rakúsku. Tento rozdiel bol potvrdený vo viac ako 20% testovaných potravinách, vrátane sladkých nápojov, mäsových a sušených výrobkov.

Rozdiel v zložení

Prieskum odhalil, že hoci výrobky vyzerajú na prvý pohľad identicky, ich obsah a zloženie sa líši. Na Slovensku sa napríklad používajú chemické sladidlá, zatiaľ čo v Rakúsku sa uprednostňujú prírodné.

Riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska, Jana Venhartová, zdôraznila pre RTVS, že za rozdiely v kvalite môžu stáť konkrétne podniky, ktoré sa snažia prispôsobiť svoje produkty určitým cenovým reláciám. Ministerstvo teraz očakáva, že potravinárske spoločnosti vysvetlia tieto rozdiely.

Rozdielna kvalita potravín je pre Slovákov žijúcich blízko hraníc dôvodom, prečo uprednostňujú nakupovanie v zahraničí. V rámci rozhovorov v rakúskom Kittsee redaktorka RTVS zistila, že mnohí z nich sú nespokojní s domácimi produktami.

Riaditeľka Potravinárskej komory na Slovensku pre RTVS ďalej vysvetlila, prečo majú výrobcovia dvojaký meter.

Objektívne dôvody môžu byť také, že má rôznych dodávateľov surovín. Napríklad čo sa týka škorice, môže byť farebne úplne iná.

Na riešenie tejto problematiky, minister Takáč požiadal Európsku komisiu o zásah. Tento problém vníma vážne aj ďalších desať agroministrov z členských štátov, ktorí podporili iniciatívu Slovenska v tejto veci.

Komisia, hoci obvykle nekomentuje politické vyjadrenia, môže členské štáty podporiť v uplatňovaní existujúcej legislatívy, konkrétne smernice o nekalých obchodných praktikách, ktorá umožňuje pokutovanie výrobcov za nekalé praktiky.

Táto smernica už platí vyše dva roky, no na Slovensku sa s jej implementáciou meškalo. Od prvého júla však začnú platiť prísnejšie pokuty a kontroly, čo by malo situáciu zlepšiť.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Slováci si vydýchnu, tvrdia analytici

Ako sme vás nedávno informovali, v posledných dvoch rokoch sa inflácia na Slovensku prejavila značným zvýšením cien potravín, ktoré stúpli takmer o 40%. Napriek tomuto dramatickému nárastu sa situácia v poslednom roku stabilizovala.

Podľa analytikov z Národnej banky Slovenska by sa mohlo očakávať zlepšenie vďaka trom hlavným faktorom.

Aké faktory to sú?

Po prvé, ceny poľnohospodárskej produkcie v celej Európskej únii klesli, čo ovplyvňuje veľkoobchodné ceny.

Druhým dôvodom je pokles cien hnojív, ktorý je spojený s nižšími cenami energií potrebných pre ich výrobu.

Tretím faktorom je zmiernenie inflačného tlaku na potraviny v eurozóne, kde sa trojmesačná inflácia znížila na jedno percento.

Tieto zmeny by mohli priniesť stabilizáciu alebo dokonca pokles cien potravín pre slovenské domácnosti.

The post O dvojakej kvalite potravín Slováci špekulujú už roky. Dohadom je koniec, ukázala sa pravda appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie