Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

O pomoc vo výške 150 eur môžu Slováci požiadať už iba necelý mesiac

Od januára môžu ľudia, ktorým banka minulý rok zvýšila úrok na hypotéku, žiadať o finančnú pomoc. Do mája o podporu požiadalo 22-tisíc záujemcov, no nie všetci žiadatelia ju dostali. Tí, ktorí refinancovali svoj úver v inej banke, na úradoch neuspeli. Od júna sa však situácia zmenila a refinancovanie už nie je prekážkou, uvádza portál noviny.sk. […]
Menej ako 1 min. min.

Od januára môžu ľudia, ktorým banka minulý rok zvýšila úrok na hypotéku, žiadať o finančnú pomoc. Do mája o podporu požiadalo 22-tisíc záujemcov, no nie všetci žiadatelia ju dostali.

Tí, ktorí refinancovali svoj úver v inej banke, na úradoch neuspeli. Od júna sa však situácia zmenila a refinancovanie už nie je prekážkou, uvádza portál noviny.sk.

Začiatok roka 2024 so sebou priniesol nové pravidlá týkajúce sa toho, kto a za akých podmienok má nárok na hypotekárnu pomoc.

Pre koho je pomoc určená?

Túto pomoc môžu získať osoby, ktorým sa v minulom roku zvýšila mesačná splátka hypotéky pre vysoké úrokové sadzby s podmienkou, že mesačný príjem osoby nepresiahol 2 086 eur aj 40 centov.

Minister financií Ladislav Kamenický uviedol, že cieľom tejto zmeny bola pomoc ľuďom, ktorým sa zvýšili mesačné výdavky. 

Táto možnosť mnohých ľudí potešila, no radosť netrvala dlho. Veľká časť z nich totiž zistila, že pomoc napokon nedostane.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

Prišla nová zmena

Týkalo sa to žiadateľov, ktorí v minulom roku refinancovali svoj úver v inej banky, v dôsledku čoho sa v zmluve zmenil účel hypotéky. Ústredie práce udáva, že dôvodom zamietnutia bolo nesplnenie podmienok, pričom najčastejšie išlo práve o refinancovanie.

Do 27. mája 2024 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obdržalo až viac ako 22-tisíc žiadostí. Počas mesiaca apríl príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie získalo 7 895 poberateľov.

Prvého júna však došlo k zmene. Na pomoc budú mať po novom nárok aj žiadatelia, ktorí svoj úver refinancovali v inej banke.

Musia však splniť podmienku, ktorá spočíva v tom, že k uzatvoreniu zmluvy s inou bankou muselo dôjsť ešte pred 1. júnom 2024. Rezort financií v stanovisku uvádza, že nárok na príspevok vzniká za obdobie 1. január 2024 do 31. mája a sú splnené podmienky.

Okrem toho je dôležitým termínom júl 2024. Do tohto mesiaca totiž žiadatelia s refinancovaním môžu podať žiadosť. V prípade, že ich žiadosť bude shcválená, dlžníci dostanú najviac 150 eurovú podporu.

Kým však požiadajú o pomoc, musia najskôr vyplniť žiadosť, ktorú nájdu po tom, čo zákon vstúpi do účinnosti, na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

The post O pomoc vo výške 150 eur môžu Slováci požiadať už iba necelý mesiac appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie