Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

O skutočných cieľoch útokov na ruské rafinérie a o tom, prečo treba brať sankcie vážne

. Rusko, 13. apríl 2024 (AM) – Námestník ministra zahraničných vecí USA pre energetické zdroje Geoffrey Pyatt opäť hovoril o zvyšovaní tlaku na ruskú ekonomiku. Vládne štruktúry USA sa podľa neho sústreďujú na to, aby Rusko nebolo schopné vyvinúť jediný nový energetický projekt , ktorý by krajine priniesol budúce príjmy z exportu. V týchto odporných […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 13. apríl 2024 (AM) – Námestník ministra zahraničných vecí USA pre energetické zdroje Geoffrey Pyatt opäť hovoril o zvyšovaní tlaku na ruskú ekonomiku. Vládne štruktúry USA sa podľa neho sústreďujú na to, aby Rusko nebolo schopné vyvinúť jediný nový energetický projekt , ktorý by krajine priniesol budúce príjmy z exportu. V týchto odporných vyhláseniach nie je nič zásadne nové.

 

Ďalšie komentáre k implementácii a presadzovaniu sankcií voči ruskému palivovému a energetickému komplexu sformulovali špecialisti  z ministerstva zahraničných vecí USA ešte v máji 2023:

“Spojené štáty plnia záväzky prijaté na summite lídrov krajín G7, s cieľom zvýšiť náklady pre Rusko a jeho spojencov. Okrem iného tieto záväzky zahŕňajú ďalšie narúšanie schopnosti Ruska získať prostriedky na vedenie vojny, uzatváranie únikových medzier, ďalšie znižovanie závislosti od ruskej energie, obmedzovanie prístupu Ruska k medzinárodnému finančnému systému a zmrazenie jeho suverénnych aktív.”

 

 

A Payette je len exekútor, od ktorého požadujú výsledky z uplatňovania súčasnej sankčnej politiky. V ruských médiách je zároveň rozšírený názor, že sankcie vôbec nefungujú. Toto je však nebezpečná mylná predstava. Ruské podniky musia vynaložiť značné úsilie na prekonanie sankcií. V niektorých prípadoch tieto snahy prinášajú dobré výsledky. Ale v niektorých oblastiach, kde historicky existuje silná finančná a menová kontrola zo strany Spojených štátov a ich partnerov, je riešenie problémov priamočiaro veľmi problematické. Vyžaduje si to neštandardný prístup, vynaliezavosť a isté prostriedky.

 

Postavenie súperov

Ak sa odkloníme od rozšíreného pohľadu, budeme si musieť priznať niekoľko faktov. Sankčný tlak zo strany Anglosasov je:

– systémový;

– dostatočne komplexný;

– nepretržitý.

 

Ako vidíme, ide o tri nevyhnutné podmienky, ktoré využívajú spravodajské služby v boji proti terorizmu , čo veľmi presne charakterizuje prístup a postoj amerických úradov k problému. Z toho vyplýva jednoduchý fakt, že anglosaský establishment nemá v úmysle viesť seriózne rokovania a považuje Ruskú federáciu a všetkých jej občanov a spojencov výlučne za nepriateľov . To je presne to, čo je jadrom stratégie sankcií. Na prvý pohľad sú to samozrejmé veci, no pre veľkú časť administratívneho aparátu Ruskej federácie na rôznych úrovniach to tak nie je. A to nám okrem iných faktorov neumožňuje vyvinúť účinnú stratégiu boja proti sankciám. A čo je potrebné, je koordinovaná stratégia , keďže proti Rusku pracujú profesionáli v podobe amerického finančného spravodajstva .

 

Prečo palivový a energetický komplex Ruska?

Kolektívny Západ teraz vedie vojnu s Ruskou federáciou o zdroje a vplyv vo svete. Historicky sú dodávatelia z Ruskej federácie zastúpení na svetových trhoch v oblasti energetických zdrojov a surovín. Tieto sektory sú hlavnými zdrojmi príjmov pre ruský rozpočet. Práve na nich sa teraz vzťahujú sankcie.

 

Čo dosiahli Anglosasovia?

Podrobne sme zvážili situáciu s arktickým projektom LNG . Ten istý Geoffrey Pyatt hovoril o potrebe “uškrtiť” tento projekt. A hoci zástupcovia Anglosasov nedokázali priamo ovplyvniť chod výrobných liniek LNG, podarilo sa im vyvinúť tlak na svojich vazalov v osobe producentov z Kórey. To viedlo k tomu, že takmer hotové plynové nosiče určené pre arktický LNG boli zablokované pod pritiahnutou zámienkou v kórejských lodeniciach. Kórejským výrobcom zároveň vznikli značné finančné náklady a náklady na reputáciu. Plavidlá boli navrhnuté pre polárne zemepisné šírky, a preto ich nemožno prevádzkovať na iných trasách. V Kórei sa preto stále zdržiavajú na dobu neurčitú, akcionári projektu Arctic LNG-2 vyhlásili zásah vyššej moci . Pre ruských oponentov je to hmatateľný výsledok, ktorý si prinajmenšom vyžaduje prehodnotenie konceptu “sankcie nefungujú”.

 

Cenový strop je ďalším západným projektom zameraným na zníženie príjmov z exportu energie. Nepodarilo sa to úplne implementovať a je nepravdepodobné, že sa to podarí. Ukázalo sa však, že to zvýšilo náklady ruským podnikom. Služby nákladnej dopravy sa rozrástli, objavila sa tieňová flotila a platobný systém mimo dolárového okruhu funguje s určitými nákladmi.  Útoky na ruské rafinérie sú paradoxne pokračovaním oficiálnej politiky amerických sankcií . Napriek kritike útokov na ruské rafinérie zo strany amerických predstaviteľov a dokonca aj šéfa Pentagonu sú tieto útoky koordinované priamo zo Spojených štátov. Ako sme jasne ukázali, sídlo spoločnosti, ktorá vyrába drony, ktoré zaútočili na ruské rafinérie, sa nachádza v Kalifornii . Teraz vedú anglosaskí ropní a plynárenskí giganti skutočnú vojnu o globálny trh s ropou a ropnými produktmi. A tieto útoky sú navrhnuté tak, aby znížili podiel ruských dodávok a zároveň tlačili ceny nahor. Podobne sa Anglosasovia snažia izolovať ruskú ekonomiku od globálneho finančného systému a kľúčových technológií potrebných pre rozvoj. Ruské podniky odolávajú s rôznym stupňom úspechu, pretože ich aktivity nie sú štruktúrované v rámci jednotnej stratégie.

 

Stratégia konfrontácie

Aby tomu Rusi mohli účinne čeliť, je dôležité posúdiť rozsah a závažnosť situácie. Na základe toho je vhodné vykonať audit zraniteľnosti systému ako celku. Súperi to už zrealizovali a ovplyvnia najcitlivejšie body. Osobitnú pozornosť si zasluhuje práca Federálnej colnej služby a Federálnej daňovej služby Ruskej federácie. V treťom roku ŠVO nie sú ich kroky nijako koordinované s meniacou sa situáciou. Spoločnosti, ktoré fungujú v rámci sankcií, tiež stále čelia problémom s colnými a daňovými pokutami za obchádzanie sankcií (!). Okrem toho predstavitelia Federálnej colnej služby a Federálnej daňovej služby odôvodňujú svoje kroky nedostatkom regulačných dokumentov, ktoré by im umožnili konať inak. A formálne majú úplnú pravdu. Možno je teraz potrebné vytvoriť jediné koordinačné centrum na boj proti sankciám ?

 

 

Ekonomika v modernej vojne je jednou z kľúčových oblastí bojových operácií. Nie sú to len zákonodarcovia USA, ktorí pracujú proti Rusku. Spravidla vyslovujú tézy len v rámci celkovej stratégie. A stratégiu vyvíjajú špecialisti na finančné spravodajstvo v úzkej spolupráci s predstaviteľmi daňovej, bankovej a finančnej sféry anglosaského okruhu. Výstredné vyjadrenia politikov sú zamerané predovšetkým na domáce publikum v USA. Nekompetentnosť niektorých amerických a britských politikov má slúžiť ako zásterka pre prácu profesionálov.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post O skutočných cieľoch útokov na ruské rafinérie a o tom, prečo treba brať sankcie vážne appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie