Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

O tomto čase je najzdravšie raňajkovať. Toto sa stane, ak to nedodržíte

Raňajky sú už roky neslávne známe. Niektorí ľudia ich úplne vynechávajú, iní v zhone nejedia vôbec nič a ďalší ich považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Ktorý prístup je správny? Ukazuje sa, že nielen to, čo jeme na raňajky, ale aj to, kedy ich jeme, má obrovský vplyv na naše zdravie. Raňajky, hoci sú často prehliadané, […]
Menej ako 1 min. min.

Raňajky sú už roky neslávne známe. Niektorí ľudia ich úplne vynechávajú, iní v zhone nejedia vôbec nič a ďalší ich považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. Ktorý prístup je správny? Ukazuje sa, že nielen to, čo jeme na raňajky, ale aj to, kedy ich jeme, má obrovský vplyv na naše zdravie.

Raňajky, hoci sú často prehliadané, sú pre naše zdravie a pohodu kľúčové. Vedci poukazujú na to, že správny čas konzumácie nášho prvého jedla môže mať významný vplyv na náš metabolizmus a riziko kardiovaskulárnych ochorení. Zistite, kedy je najlepší čas na raňajky, aby ste z nich vyťažili maximum!

Prečo sú raňajky také dôležité?

Raňajky sú prvým jedlom po nočnom pôste a ich úloha je pre správne fungovanie organizmu kľúčová. Dodáva energiu na celý deň, zlepšuje koncentráciu a pamäť a pomáha regulovať metabolizmus. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí raňajkujú, majú menšiu pravdepodobnosť nadváhy a obezity, cukrovky 2. typu a srdcových ochorení.

Koľko kalórií by mali obsahovať raňajky?

Ideálne raňajky by mali zabezpečiť 25 až 30 % dennej potreby kalórií. Pre dospelého človeka s priemernou fyzickou aktivitou to znamená približne 500 až 600 kcal.

Čo by ste mali jesť na raňajky?

Najlepšie raňajky sú kompletné raňajky bohaté na vlákninu, komplexné sacharidy, bielkoviny a zdravé tuky. Vhodné sú napríklad tieto raňajky:

celozrnný chlieb alebo graham,

obilniny (napr. raž, ovos, pohánka alebo proso),

müsli a otruby,

jogurt, mlieko, kefír alebo syr,

vajcia, údeniny alebo iné bielkovinové výrobky,

zelenina a ovocie.

Kedy je najlepší čas na raňajky?

Najnovšie vedecké výskumy ukazujú, že najlepší čas na raňajky je medzi 7:00 a 9:00 hodinou ráno. V tomto čase sa telo pomaly prebúdza zo spánku a začína zrýchľovať metabolizmus. Konzumácia raňajok v tomto čase mu umožňuje efektívne využiť dodanú energiu.

Čo sa stane, ak budem raňajkovať neskoro?

Vynechanie raňajok môže mať negatívne dôsledky na vaše zdravie. Štúdie ukazujú, že ľudia, ktorí raňajkujú po desiatej hodine dopoludnia, majú o 28 % vyššie riziko infarktu ako tí, ktorí raňajkujú skôr. Neskoré raňajky môžu viesť aj k:

zvýšenie krvného tlaku,

vysoké hladiny C-reaktívneho proteínu,

vysokú hladinu glukózy a inzulínu,

zhoršenie koncentrácie a pamäti,

zvýšenie chuti do jedla počas dňa.

Raňajky sú nevyhnutnou súčasťou zdravého stravovania. Dbajte na to, aby ste ich jedli každý deň, najlepšie medzi 7:00 a 9:00 ráno. Vyberajte si plnohodnotné potraviny, ktoré vám dodajú energiu a umožnia vám tešiť sa zo zdravia a pohody počas celého dňa!

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie