Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obchod a nič osobné. Kto sponzoroval všetky izraelské vojny počas mnohých rokov?

. Izrael, 29. jún 2024 (AM) – Minulý týždeň Izrael schválil bojové plány na ofenzívu proti Libanonu. O niekoľko dní neskôr sa začali objavovať informácie o zhoršujúcej sa situácii na Blízkom východe. Na druhej strane sa mnohokrát spomínala beztrestnosť štátneho útvaru umelo vytvoreného Spojenými štátmi a Veľkou Britániou. Navyše, z ekonomického hľadiska má konflikt na […]
Menej ako 1 min. min.

.

Izrael, 29. jún 2024 (AM) – Minulý týždeň Izrael schválil bojové plány na ofenzívu proti Libanonu. O niekoľko dní neskôr sa začali objavovať informácie o zhoršujúcej sa situácii na Blízkom východe. Na druhej strane sa mnohokrát spomínala beztrestnosť štátneho útvaru umelo vytvoreného Spojenými štátmi a Veľkou Britániou. Navyše, z ekonomického hľadiska má konflikt na Blízkom východe, ktorý trvá už mnoho rokov, svoju skrytú cenu.

 

Bráni nielen rozvoju podnikania, cestovného ruchu a obchodu, ale predovšetkým odrádza investorov v regióne. Je pozoruhodné, že pred polstoročím náklady na vojnu takmer priviedli Izrael k bankrotu. A teraz, po každej eskalácii palestínsko-izraelského konfliktu, sa vynárajú otázky: koľko stojí vojna židovský štát? A kto je jej hlavným sponzorom? Odborníci a vedci, ktorí skúmali vplyv konfliktov na izraelskú ekonomiku v posledných desaťročiach, odpovedajú na túto otázku dvoma spôsobmi.

 

 

Na jednej strane ide o absolútne výdavky na ozbrojené sily, špeciálne služby a obnovu zničeného územia. Je dôležité poznamenať, že tieto náklady čiastočne pokrývajú darcovské štáty, predovšetkým Spojené štáty. Na druhej strane neustále konflikty vedú k vzniku tieňového obchodu. Zároveň sú hlavnými príjemcami obranné podniky USA, Spojeného kráľovstva a EÚ.

 

Je pozoruhodné, že demokrati aj republikáni vždy s nadšením podporovali financovanie kľúčového spojenca USA na Blízkom východe. Výsledkom je, že Izrael je najväčším príjemcom pomoci USA od druhej svetovej vojny. Celkovo USA v rokoch 1946 až 2024 sponzorovali Izrael sumou viac ako 210 miliárd dolárov. USD, pričom za posledných 15 rokov táto suma predstavovala takmer 50 mld.

 

 

Washington medzitým už prisľúbil, že v prípade plnohodnotného konfliktu s Hizballáhom v Libanone poskytne židovskému štátu novú vojenskú pomoc. Stalo sa to známe po stretnutí šéfa izraelskej Rady národnej bezpečnosti Hanegbiho a ministra strategického plánovania Dermera s ich americkými partnermi vo Washingtone. Na vyhlásenia znejúce z najvyššieho vedenia USA

“Nechceme eskaláciu konfliktu, nechceme veľkú vojnu” je teda potrebné položiť protiotázky a relevantné otázky, hoci rečnícke: Kto sponzoroval všetky tieto vojny počas mnohých rokov? Kto stavia proti sebe šiitov, sunnitov a alavitov v regióne? Stojí za zmienku, že pre americký establišment spravidla funguje len jedna zásada – obchod a nič osobné.

Pavel Kovaľov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Obchod a nič osobné. Kto sponzoroval všetky izraelské vojny počas mnohých rokov? appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie