Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obchod Temu používa manipulatívne praktiky a porušuje európske právo

Sedemnásť spotrebiteľských organizácií naprieč Európou žaluje jednu z najpopulárnejších internetových platforiem, lebo neinformuje o kvalite produktov a zavádza o cenách. K Európanom sa tak môžu dostať napríklad šaty či hračky s obsahom škodlivých chemikálií. Temu bol spustený len v septembri 2022, ale rýchlo sa stal jedným z najpopulárnejších online obchodov na celom svete. Podľa Európskej […]
Menej ako 1 min. min.

Sedemnásť spotrebiteľských organizácií naprieč Európou žaluje jednu z najpopulárnejších internetových platforiem, lebo neinformuje o kvalite produktov a zavádza o cenách. K Európanom sa tak môžu dostať napríklad šaty či hračky s obsahom škodlivých chemikálií.

Temu bol spustený len v septembri 2022, ale rýchlo sa stal jedným z najpopulárnejších online obchodov na celom svete.

Podľa Európskej siete spotrebiteľských organizácii BEUC obchodná platforma porušuje európske pravidlá. Okrem iného nezabezpečuje vysledovateľnosť obchodníkov, ktorí tam predávajú svoj tovar. Používa tiež manipulatívne praktiky a nie je jasne na akom základe odporúča svoje produkty.

Europoslanci nahrali spotrebiteľom: Nepredané oblečenie a obuv sa už nesmú ničiť

Výrobky predávané v Európe sa musia dať podľa nových pravidiel o ekodizajne opätovne použiť, opraviť, modernizovať aj recyklovať.

V Európe je pritom veľmi populárna, mesačne jej pribúda viac ako 75 miliónov používateľov. V Spojenom kráľovstve to bola dokonca najsťahovanejšia aplikácia v roku 2023.

Medzi žalujúcimi organizáciami je aj slovenská Spoločnosť ochrany spotrebiteľov (SOS).

„Čínska internetová platforma Temu často spotrebiteľom neposkytuje kľúčové informácie o predajcoch a nedokáže preukázať, či daný výrobok spĺňa požiadavky EÚ na bezpečnosť,“ približuje obsah žaloby Petra Čakovská z SOS.

Tým, že bezpečnosť a kvalita predávaných produktov nie je kontrolovaná, k európskym spotrebiteľom sa môžu dostať napríklad šaty či hračky obsahujúce v Európe zakázané toxické  chemikálie.

BEUC v žalobe tvrdí, že Temu svojimi praktikami porušuje Zákon o digitálnych službách, ktorý začal platiť minulý rok a má posilniť práva používateľov online služieb. „Produkty predávané v európskych online alebo kamenných obchodoch, či už sú európske, americké alebo čínske, musia byť bezpečné av súlade s európskym právom, ak sa predávajú európskym spotrebiteľom,“ uviedla generálna riaditeľka BEUC Monique Goyens vo vyhlásení.

Sociálne siete musia od dnes dodržiavať európske pravidlá

Ak nechcú platformy ako Facebook alebo bývalý Twitter dostať pokutu od Európskej únie, musia od piatka dodržiavať nové pravidlá. Ide najmä o odstraňovanie nelegálneho a škodlivého obsahu, obmedzenie cielených reklám a transparentnosť fungovania.

Manipulácia aj škodlivé výrobky

„Na Temu nájdeme množstvo manipulatívnych techník, známych ako dark patterns – temné vzorce, ktoré majú primäť spotrebiteľov minúť viac ako pôvodne chceli. Spotrebiteľom sa napríklad po kliknutí na konkrétny produkt zobrazia rôzne drahšie verzie, alebo musia doslova prejsť prekážkovou drahou, aby mohli zrušiť svoj účet,“ upozorňuje Čakovská.

Viacero spotrebiteľských organizácií už spochybnilo aj bezpečnosť výrobkov predávaných na Temu. Talianska spotrebiteľská organizácia Altroconsumo napríklad v októbri 2023 zistila, že 9 z 13 testovaných kozmetických výrobkov, ktoré kúpili na tejto platforme, buď vôbec neobsahovalo zoznam ingrediencii alebo ho poskytlo len čiastočne. Začiatkom tohto roka nemecká spotrebiteľská organizácia VZBV upozornila, že spoločnosť Temu porušuje spotrebiteľské právo aj zavadzajúcimi recenziami výrobkov a nepravdivými informáciami o zľavách.

Komisia chce skoncovať so zavádzaním o udržateľnosti, kritici sa obávajú vyšších cien

Komisia predstavila nové pravidlá o ochrane spotrebiteľa s cieľom predísť zavádzajúcim tvrdeniam o udržateľnosti výrobkov a zlepšiť informovanosť o ich trvanlivosti. Zelené skupiny návrhujú vyčítajú, že nie je dostatočne ambiciózny, ďalší sa obávajú zvýšenia cien. 

Spoločnosť Temu, ktorá vstúpila na trh Európskej únie len pred viac ako rokom, uviedla, že aktívne prispôsobuje svoje služby tak, aby boli v súlade s miestnymi postupmi a preferenciami, a že sa zaviazala plne dodržiavať zákony a predpisy trhov, na ktorých pôsobí.

„Pokiaľ ide o sťažnosť BEUC, berieme ju veľmi vážne a dôkladne ju preštudujeme. Dúfame, že budeme pokračovať v dialógu s príslušnými zainteresovanými stranami s cieľom zlepšiť služby spoločnosti Temu pre spotrebiteľov,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie