Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obchodná vojna koňak verzus elektromobil je dočasne zažehnaná

Francúzsko podnietilo európske vyšetrovanie dotácií pre elektromobily z Číny, na čo Peking odpovedal zvýšením dovozných cien na francúzsky koňak. Obchodná odveta bola spolu s čínskou podporou Rusku hlavnou témou stretnutia francúzskeho a čínskeho prezidenta. Genocíde na Ujguroch sa lídri nevenovali. Čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok (6.mája), stretli v Paríži […]
5 min.

Francúzsko podnietilo európske vyšetrovanie dotácií pre elektromobily z Číny, na čo Peking odpovedal zvýšením dovozných cien na francúzsky koňak. Obchodná odveta bola spolu s čínskou podporou Rusku hlavnou témou stretnutia francúzskeho a čínskeho prezidenta. Genocíde na Ujguroch sa lídri nevenovali.

Čínsky prezident Si Ťin-pching a francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v pondelok (6.mája), stretli v Paríži a diskutovali o obchodných vzťahoch a situácii na Ukrajine. Zdvorilý a úctivý rozhovor však skrýval napäté obchodné vzťahy, ktoré nemajú ďaleko od obchodnej vojny. Čína je tiež často obviňovaná západnými vládami, že pomáha Vladimírovi Putinovi viesť vojnu na Ukrajine, tým že dodáva technológie a vybavenie pre ruskú armádu.

Európska únia sa za posledné mesiace oveľa ostrejšie stavia proti čínskym snahám zaplaviť európsky trh lacnými elektromobilmi a snaží sa potlačiť dominanciu Číny v oblasti zelených technológií.

Pod tlakom Francúzska začala Európske komisia na jeseň prvýkrát v histórii antidumpingové vyšetrovanie čínskych elektromobilov. Má podozrenie, že Čína ich predáva na európskom trhu za cenu, ktorá je nižšia ako ich náklady na výrobu. Vyšetrovanie má zabezpečiť ochranu európskych firiem pred nekalou konkurenciou a spravodlivú hospodársku súťaž.

Európska komisia tiež spustila vyšetrovanie čínskeho fotovoltického priemyslu a obstarávania zdravotníckych pomôcok v Číne.

Podiel nových elektrických áut rastie, v EÚ tempo spomalilo, lídrom je Čína

Elektromobily tvorili v roku 2022 14 percent z celkového počtu predaných osobných áut. Ich podiel na trhu rastie vo všetkých veľkých ekonomikách, lídrom je Čína.

Clá na koňak ako odveta Macronovi

Peking sa však podľa portálu Politico v odvetných opatreniach rozhodol nezamerať na nemeckých výrobcov automobilov, ktorí majú v Číne veľký podiel svojej výroby. Namiesto toho si vybral francúzsky koňak a v januári začala Čína antidumpingové vyšetrovanie európskych výrobcov tohto likéru. Dôvodom bol fakt, že európske vyšetrovanie subvencií pre čínske elektromobily pretlačil Macron.

Luxusné francúzske značky brandy a koňaku predstavujú 99 percent všetkého čínskeho dovozu týchto likérov. Pre Francúzov  zas predstavuje čínsky trh 19,4 percentný podiel na vývoze. Ak by clá zastavili dovoz koňaku do Číny, mali by negatívny vplyv na celý ekosystém výroby koňaku v regióne Cognac v juhozápadnom Francúzsku.

Na pondelkovom stretnutí Emmanuel Macron jasne povedal, že Európska únia si želá „spravodlivú hospodársku súťaž, čo znamená recipročné a legitímne pravidlá“. Tiež zdôraznil, že pravidlá jednotného trhu EÚ nebudú závislé od rastúceho medzinárodného napätia. Koňak bol tiež na programe dňa a francúzsky prezident žiadal, aby Čína zastavila obchodné sankcie na jeho dovoz z Francúzska.

Únia uprednostní európske veterné turbíny, čínske môžu byť kybernetickou hrozbou

Brusel chystá expanziu veterných parkov a pri tom chce ochrániť európskych výrobcov veterných turbín pred čínskou konkurenciou. V tendroch na nové elektrárne má byť aj požiadavka na kybernetickú bezpečnosť, čo fakticky vylučuje čínskych výrobcov.  

Čínsky prezident sa na spoločnej tlačovej konferencii ku koňaku nevyjadril. Francúzsky prezident mu napriek tomu poďakoval „za jeho otvorenosť, pokiaľ ide o dočasné opatrenia týkajúce sa francúzskeho koňaku a voči žiadosti Francúzska, aby Čína neuplatňovala na tento alkohol preventívne clá.“

Počas zasadnutia Francúzsko a Čína podpísali aj niekoľko obchodných dohôd. Jednou z nich bolo partnerstvo medzi čínskou firmou Xiamen Tungsten New Energy, ktorá vyrába materiály pre batérie, a francúzskou spoločnosťou Orano špecializujúcou sa na jadrové palivá.

Rokovaní sa zúčastnila aj predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen, ktorá bola dôraznejšia než francúzsky prezident a vyhlásila, že Európa je pripravená „v prípade potreby plne využiť svoje nástroje na ochranu obchodu“.

Brusel chce preverovať investície, k akým patrí aj čínska baterkáreň v Šuranoch

Nový návrh hovorí o jednotných skríningoch, ktoré by mohli zastaviť investície ohrozujúce bezpečnosť. Odborníci však upozorňujú, že ak má byť plán braný vážne, pre biznis to nebude bez následkov.

Malý pokrok v sankciách proti Rusku a zabudnuté ľudské práva

Si Ťin-pchin, bol západnými vládami obvinený z toho, že pomáha Vladimírovi Putinovi viesť vojnu na Ukrajine dodávaním technológií a vybavenia pre ruskú armádu. Na tlačovej konferencii Si Ťin-pching odmietol akékoľvek podnecovanie pokračujúcej ruskej agresie na Ukrajine. Zároveň obvinil tých, ktorí sa pokúšajú využiť konflikt na kampaň, ktorá má očierniť Čínu. Podľa neho Čína hrá len „pozitívnu rolu“ pri hľadaní mierového riešenia.

Najvýraznejším bodom rozhovoru bol podľa Macrona sľub Číny, že „nebudú predávať žiadne zbrane“ Rusku a že budú dôsledne kontrolovať vývoz zbraní s možným dvojakým využitím. Ide o systémy systémy, ktoré je napríklad možné použiť s tradičnou muníciou, rovnako ako aj s jadrovou.

Čínsky prezident je tiež ochotný udržiavať s Francúzskom „úzku“ komunikáciu v oblasti sankcií, ktoré Európa voči Rusku uplatňuje. Podľa dohody by si mali vymieňať informácie o firmách, ktoré sa im vyhýbajú. Obaja lídri sa navyše zaviazali vyzvať k celosvetovému prímeriu počas letných olympijských hier vo Francúzsku.

„Sme proti tomu, aby sa ukrajinská kríza využívala na presúvanie viny, očierňovanie tretej krajiny [Číny] a začatie novej studenej vojny,“ vyjadril sa Si. Vyzval na „spravodlivé mierové rokovania“ a postavil Ukrajinu aj Rusko na rovnakú úroveň.

Tieto vyhlásenia prišli niekoľko týždňov pred plánovanou májovou cestou ruského prezidenta Vladimira Putina do Pekingu. Okrem toho Macron zdôraznil, že obaja lídri budú rešpektovať integritu medzinárodných hraníc, čo by malo osloviť čínske orgány, ktoré majú územné nároky na Taiwan.

Diskusia o situácii v oblasti ľudských práv v Číne sa však neuskutočnila, hoci francúzsky prezidentský palác pred niekoľkými dňami uviedlo, že o tejto téme systematicky diskutuje s pekinskými orgánmi.

V pondelkovom vystúpení vo francúzskom rozhlase vedúca kandidátka Macronovho tábora Valérie Hayer naznačila, že Čína je pravdepodobne zodpovedná za spáchanie „genocídy“ na Ujguroch. Genocída na Ujguroch sa odohráva v Číne, najmä v provincii Sin-ťiang, kde žije väčšina ujgurskej etnickej menšiny. Správy, ktoré sú dostupné z rôznych zdrojov, naznačujú, že čínska vláda vykonáva systematickú represiu a útlak voči ujgurskej populácii. Tieto opatrenia zahŕňajú hromadné zadržiavanie, nútenú prácu, násilné asimilácie, reedukáciu a obmedzenia náboženských a kultúrnych práv.

Únia sa dohodla na zákaze výrobkov nútenej práce

Mali to byť zložité rokovania, s pravdepodobne neúspešným koncom. Európsky parlament a zástupcovia členských krajín sa nakoniec dohodli na vylúčení produktov nútenej práce z európskeho trhu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie