Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obohacujte vaše rastliny v záhrade. Skúste prípravok z lekárne zmiešať s vodou

Všetci dobre vieme, že prevencia je oveľa jednoduchšia ako liečba. To platí aj v prípade zeleniny, ktorú pestujeme v našich záhradách. Používanie preventívnych hnojív a postrekov je veľmi dôležité na to, aby paradajky a iná zelenina krásne rástli a boli odolné voči škodlivým vonkajším faktorom. Neodporúčame používať chemikálie. Oveľa účinnejší a predovšetkým úplne bezpečný je […]
2 min.

Všetci dobre vieme, že prevencia je oveľa jednoduchšia ako liečba. To platí aj v prípade zeleniny, ktorú pestujeme v našich záhradách. Používanie preventívnych hnojív a postrekov je veľmi dôležité na to, aby paradajky a iná zelenina krásne rástli a boli odolné voči škodlivým vonkajším faktorom.

Neodporúčame používať chemikálie. Oveľa účinnejší a predovšetkým úplne bezpečný je jód. Tento prípravok, ktorý všetci dobre poznáme, urobí na pozemku vynikajúcu prácu. Posilní vaše plodiny a ochráni ich pred chorobami, ktoré decimujú úrodu.

Prečo používať jód v záhrade?

Množstvo možností využitia jódu v záhrade môže mnohých ľudí prekvapiť. Samozrejme, hlavným prínosom je ochrana rastlín pred patogénmi (hubami, vírusmi a baktériami). To je však len špička ľadovca.

Napríklad paradajky v záhrade, ktoré sú náchylné na napadnutie chorobami a škodcami, vďaka pravidelnému podávaniu jódu posilňujú svoj koreňový systém a zvyšujú svoju odolnosť voči všetkým patogénom.

Málokto však vie, že jód môže mať priaznivý vplyv na syntézu bielkovín a proces fotosyntézy, čo sa prejavuje v podpore rastu rastlín a lepšej absorpcii mikroživín z pôdy.

Ako používať jód v záhrade?

Ak chcete používať jód v záhrade, stačí vytvoriť roztok na výrobu. Na každý liter vody pridajte len 1 – 2 kvapky jódu.

Takto pripravenou zmesou zalievajte rastliny raz za štyri týždne, pričom častejšia aplikácia je vhodná len v prípade, že sú rastliny ohrozené chorobami a napadnutím hmyzom. Ak teda vaša zelenina začne chorľavieť, aplikujte roztok jódu každé dva týždne.

Menej intenzívne roztoky sa môžu bezpečne používať ako postrek na listy proti útokom hmyzu a hubovým chorobám. Len nezabudnite vykonávať akýkoľvek postrek len na chladných rastlinách.

Paradajky v záhrade si tento postrek zamilujú

Rozhodne je použitie jódu v záhrade jedným z najlepších spôsobov, ako sa zbaviť plesne zemiakov. To znamená, že jódom môžeme úspešne postriekať uhorky, zemiaky alebo paradajky v záhrade.

Zaujímavé je, že ak vám zostane časť prípravku, použite ho na kapustovitú zeleninu. Budete šokovaní, ako skvele ovplyvňuje rast týchto rastlín. Ak ste túto známu záhradnícku praktiku ešte nevyskúšali, určite ju vyskúšajte ešte túto sezónu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie