Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obranyschopnost je nejvyšší kolem 20. roku života, říká imunolog. Pak už to jde z kopce

Přes 70 % imunitních buněk sídlí v našich střevech. „O tom, že by střevo mohlo být základem naší imunity, se uvažuje až v posledních letech, dříve se považovalo jen za odpadní rouru,” říká imunolog Václav Větvička. Dopátrat se toho, jestli je ale skutečně střevo z hlediska naší obranyschopnosti nejdůležitější, bude prý trvat desetiletí. ČTĚTE VÍCE: Splnit […]
Menej ako 1 min. min.

Přes 70 % imunitních buněk sídlí v našich střevech. „O tom, že by střevo mohlo být základem naší imunity, se uvažuje až v posledních letech, dříve se považovalo jen za odpadní rouru,” říká imunolog Václav Větvička. Dopátrat se toho, jestli je ale skutečně střevo z hlediska naší obranyschopnosti nejdůležitější, bude prý trvat desetiletí.

ČTĚTE VÍCE: Splnit přání rodiček prostě někdy není možné, říká lékařka. Žádné ji už nepřekvapí

Během pandemie covidu se naplno rozhořela debata o tom, jestli je lepší imunita získaná proděláním nemoci, nebo ta po očkování. Podle profesora Větvičky obecně platí, že imunita po prodělání nemoci je pro organismus přirozenější. „Problém ale je, že nikdy nevíme, jak tělo na bakterii zareaguje, a riskujeme vážné následky. Potom je vakcinace lepší volba,” doplňuje.

Moderátorka Martina Kuzdasová se také ptala na účinky glukanů, což jsou přírodní látky, které účinně bojují s infekcemi a pomáhají i v boji s rakovinou. Václav Větvička se jejich výzkumu věnuje už více než 30 let. „Zatím se nepodařilo najít bakterii, která by nebyla citlivá na působení glukanu,“ říká imunolog a přibližuje, v jakém smyslu jsou glukany účinné v boji s rakovinou. Jedním z důležitých účinků je podle něj rychlejší obnova kostní dřeně po chemoterapii nebo ozařování. ‚‚Buňky kostní dřeně se obnovují dvakrát až třikrát rychleji. Další léčebná dávka se tak pacientovi může podat v kratším časovém odstupu a tím je léčba intenzivnější,” přibližuje profesor Větvička.

Na celý rozhovor s imunologem Václavem Větvičkou se podívejte v dalším díle videopodcastu LÉKAŘI V ÉTERU.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie