Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

OBRAZEM: Vyměňte moře za jezera. Itálie skrývá klenoty ideální pro letní dovolené bez turistů

Cíl turistů mířících do Itálie je mnohdy jasný: užít si pláže, ostrovy nebo obdivovat historická města. S postupem času se však tyto destinace stávají stále více známé, a tak se dříve poklidná místa plní davy turistů, před nimiž není mnoho úniku. ČTĚTE TAKÉ: Tajemná mlha z ventilace letadla zaskočila cestující. Začali se svlékat, ukazuje video Itálie […]
Menej ako 1 min. min.

Cíl turistů mířících do Itálie je mnohdy jasný: užít si pláže, ostrovy nebo obdivovat historická města. S postupem času se však tyto destinace stávají stále více známé, a tak se dříve poklidná místa plní davy turistů, před nimiž není mnoho úniku.

ČTĚTE TAKÉ: Tajemná mlha z ventilace letadla zaskočila cestující. Začali se svlékat, ukazuje video

Itálie však stále nabízí řadu míst, o nichž většina cestovatelů z jiných zemí netuší. Řeč je o jezerech – nikoliv však těch, která jsou vyhledávána lidmi z celého světa, například jako jezero Como nebo Lago di Garda u Alp. Menších jezer, která se mohou pyšnit nejen minimem turistů, ale i nádhernou scenérií, jsou v Itálii desítky. A redakce CNN vybrala šest nejlepších.

Jezero Turano

Jedním z nejlépe střežených tajemství Lazia, regionu kolem Říma, je jezero Turano. Návštěvníci italské metropole, kteří v letních měsících v ulicích marně hledají stín, z velké části netuší, že nedaleko leží místo, které nabízí kouzelný výhled, jídlo a vítané zchlazení.

Původně se však nemělo jednat o ideální místo pro dovolenou. Benito Mussolini, bývalý italský diktátor, ve 30. letech minulého století nařídil stavbu umělého jezera s cílem zásobovat vodou nedalekou elektrárnu.

Italsky Lago del Turano má ideální polohu: nachází se blízko hlavního města, ale daleko od hluku a chaosu. Obklopují ho kopce a lesy. Cestou k jezeru se turisté navíc mohou těšit na pobíhající krávy a ovce, které jim budou putování zpestřovat. Zastavit se mohou také na vyhlídce, posadit se na lavičku a užít si pohled na celou scenérii.

Křišťálově čistá voda má i své obyvatele: obří kapry, za nimiž se sjíždějí rybáři z celé Itálie na nejrůznější soutěže. Na oblázkovém pobřeží je k dispozici plážové zařízení, lze si pronajmout čluny, kánoe nebo se jednoduše opalovat a užívat si pohodu.

V okolí se nachází dvě malebná městečka. Jde o středověký Castel di Tora na vrcholu útesu, který nabízí výhled na jezero a Colle di Tora, které leží přímo na pobřeží. K výletu vybízí také klášter na vrcholu poloostrova vyčnívajícího do jezera.

Jezero Scanno

Tím nejzajímavějším ze všech jezer Itálie je Scanno, perla regionu Abruzzo na východě země, které je nejen krásné, ale především tajemné. V průběhu let se o sytě zeleném jezeře ve tvaru srdce vyprávěly nejrůznější příběhy a mýty, které přetrvávají dodnes. Místní tvrdí, že má přírodní jezero magickou moc.

Mnozí dokonce věří, že je jezero živé. Najdou se tací, kteří hlásí neobvyklé jevy, jako rozbité žárovky, explodující televizní obrazovky nebo „roztančené“ stropní lampy, jako by v okolí jezera náhle udeřilo malé zemětřesení. Zaslechnout mohou turisté i příběhy o nevysvětlitelných událostech: náhlý pokles vodní hladiny nebo plovoucí zbraně z druhé světové války na hladině.

Navzdory své zelené barvě způsobené neškodnými řasami ve vodě je v jezeře koupání povoleno, stejně jako windsurfing. Scanno mohou turisté prozkoumat i po souši, a to díky stezce „Cesta srdce“, která vede kolem břehu ke kostelu a staré poustevně.

ČTĚTE TAKÉ: Zákaz alkoholu v dovolenkovém ráji. V noci už ho turisté nekoupí, jinak je čekají tučné pokuty

Podél břehů je pro návštěvníky připravena pláž pro letní koupání. V okolí se však nachází i stezky pro horská kola či půjčovny veslic a kánoí. Na své si přijdou i rodiny s dětmi, u jezera jsou dětská hřiště nebo parkoviště pro táborníky.

Jezero Iseo

Do Milána se lidé nejčastěji sjíždějí kvůli nákupům oblečení nebo fotbalovým utkáním. Jen pár kilometrů od města se však nachází malebné jezero Iseo. Pyšnit se může čistou alpskou ledovcovou vodou. Jezero má tři ostrovy: dvě nejmenší jsou soukromá, to největší – Montisola – je rájem pro milovníky přírody.

Zde si návštěvníci mohou pronajmout kánoe nebo rybářské čluny na soukromou prohlídku jezera. Další atrakcí na pobřeží jsou pestrobarevná obydlí postavená pro rybáře, která stojí na kůlech přes okraj vody.

Jezero Nemi

Malé jezero Nemi se nachází za jihozápadním předměstí Říma. Místní se u něj scházejí zejména v neděli, kdy si zde užívají obědy – tradiční vepřové sendviče a červené víno.

Jezero se nachází mezi kopci Colli Albani, je sopečného původu a leží ve vyhaslém kráteru. Přístupné je pěšky po staré cestě, která se vine z vesnice na svazích nad ní, a která nese stejné jméno jako jezero.

Jezero Orta

Orta je jedním z tajných klenotů italského regionu Piemont. Návštěvníci jej však často přehlížejí, mnozí totiž míří k turističtějšímu nedalekému jezeru Lago Maggiore. Orta přitom nabízí „tichou idylu“, kterou tvoří tající alpský ledovec s malebnými vesničkami, kapličkami a středověkými věžemi podél jejích břehů. Uprostřed jezera se z vody zvedá klášter-ostrov San Giulio.

Vedle nesčetných cyklistických a jezdeckých stezek je možné v průsvitných vodách, které leží u jeho oblázkových pláží, jezdit na vodních lyžích a dokonce se i potápět.

Trasimenské jezero

Mělké jezero vzniklo před tisíciletími tektonickými pohyby zemské kůry. Nachází se v méně turistické části Umbrie, kde mají prázdninové domy jen místní.

Břehy Trasimena jsou posety středověkými vesničkami a dřevěnými mosty, které přecházejí přes vodu a které jsou skvělé pro pozorování ptáků a vychutnání si drinků při západu slunce. Pláže zde půjčují vybavení pro windsurfing a kitesurfing.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kempovací sezona odstartovala. Čechy lákají retro chatky, vyhledávají i místa k rybaření

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie