Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obrazy uhorských panovníkov uložili do pozlátených rámov

Štyri obrazy, ktoré sú umiestnené v biskupskej sále kaštieľa v našom meste, dostali nové rámy. Krásne zdobené rámy v hodnote 846 eur sa podarilo kúpiť vďaka Občianskemu združeniu ZAŽIAR.  Ide o dve veľkoplošné plátna umiestnené na čelnej stene sály. „Nové rámy sú na obrazoch s portrétmi cisárskeho páru Františka Lotrinského a Márie Terézie, ktoré boli […]
Menej ako 1 min. min.

Štyri obrazy, ktoré sú umiestnené v biskupskej sále kaštieľa v našom meste, dostali nové rámy. Krásne zdobené rámy v hodnote 846 eur sa podarilo kúpiť vďaka Občianskemu združeniu ZAŽIAR. 

Ide o dve veľkoplošné plátna umiestnené na čelnej stene sály. „Nové rámy sú na obrazoch s portrétmi cisárskeho páru Františka Lotrinského a Márie Terézie, ktoré boli uložené do pozlátených rámov s bohatou rezbou, doplňujúcich význam stvárnených panovníkov,“ hovorí historik Peter Mosný a ako podotýka, ich umiestnenie na čelnej stene tak dominuje celému priestoru. „Ide o zámer, ktorý má návštevníkovi pripomenúť ich zásluhu na vytvorení banskobystrickej diecézy a darovaniu kaštieľa banskobystrickým biskupom, čím sa kaštieľ stal na stopäťdesiat rokov centrom banskobystrickej diecézy.“

Druhé dva zarámované obrazy sú umiestnené sa stene zlatého, rokokového salónu, spájajúceho biskupskú sálu s bytom biskupov. Na týchto obrazoch je vyobrazený cisársky pár František Jozef I. a cisárovná Alžbeta Bavorská, známa pod menom Sisi. Tieto obrazy, ako aj obraz prvého predsedu Matice slovenskej Štefana Moysesa, kúpila Slovenská lesnícka komora – Klub žien, ktorú zastupuje žiarska poslankyňa Mária Biesová. „Cisár František Jozef I. niekoľkokrát navštívil kaštieľ a mal k nemu priaznivý vzťah. Pri jednej z jeho návštev vznikol v mestečku požiar a cisár pri tejto príležitosti prispel značnou finančnou čiastkou na pomoc obyvateľom, ktorým požiar zasiahol domy,“ dodáva Peter Mosný.

Zaujímavosťou je, že kópiu obrazu cisárovnej Sisi sa podarilo získať zo Slovenského banského múzea v Banskej Štiavnici. „Ide o jedinečný obraz, ktorý nie je možné nájsť nikde inde vo svete. Špeciálne si tento obraz vyžiadal Peter Mosný, ktorý ho v minulosti v Štiavnici videl. Preto sme múzeu vďační, že súhlasilo s vyhotovením jeho kópie,“ hovorí Katarína Reiterová, manažér pre rozvoj cestovného ruchu MsÚ.

Obrazy ako aj rámy sú zhotovené z finančných darov nadácií a obohatili priestory kaštieľa o osobnosti tvoriace históriu nášho nádherného kaštieľa.

(lt)

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie