Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Obyvatelia Chľaby sú už dva dni odrezaní od sveta, jedinú príjazdovú cestu zaplavil Dunaj

Cestu uzavreli v stredu krátko pred obedom.
Menej ako 1 min. min.

21.9.2024 (SITA.sk) – Obyvatelia Chľaby v okrese Nové Zámky sú už dva dni odrezaní od sveta, pretože Dunaj zaplavil cestu III. triedy, ktorá je jedinou prístupovou cestou do obce zo slovenskej strany územia. Cestu uzavreli v stredu krátko pred obedom.

Pod vodou je aj cesta z maďarskej časti a zatvorený je aj cezhraničný most ponad Ipeľ, ktorého hladinu vzdul stúpajúci Dunaj. Mimoriadnu situáciu obec zvláda, v pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, so zásobovaním pomáha armáda.

Dobrovoľníci v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze

„V piatok popoludní, keď bola hladina Dunaja v týchto miestach najvyššia, som sa bol osobne presvedčiť o tom, že obyvatelia sú v bezpečí. Na podobné situácie sú nachystaní a dostatočne sa tu zásobila aj miestna predajňa potravín. Vysoká voda z Dunaja preverila protipovodňovú bariéru pod železničným nadjazdom na našej župnej ceste, domáci dobrovoľníci dokonca v okolí obce vybudovali ďalšie hrádze,“ uviedol predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

V Chľabe a v neďalekom Kováčove žije aj 255 klientov v zariadeniach sociálnych služieb. Doposiaľ tu riešili dva zdravotnícke transporty, keď lekársku pomoc potrebovali klienti ZSS v Chľabe.

Zásobovanie prebieha bez problémov

„Aj vďaka dobrovoľným hasičom a armáde ju našli včas. Zásobovanie rovnako prebieha bez problémov,“ doplnil Becík. Autobusová linka regionálneho dopravcu Štúrovo – Chľaba je aj naďalej obsluhovaná len v úseku Štúrovo – Kamenica nad Hronom. Dopravné spojenie medzi Chľabou a Štúrovom zabezpečujú vybrané medzinárodné vlaky.

„Ešte v stredu to boli tri spoje v oboch smeroch, ktoré zastavili v obci Chľaba, vo štvrtok pribudol štvrtý v smere zo Štúrova. Vlaky zatiaľ ľudia využívajú, z obce ich priamo na železničnú zastávku zváža kyvadlovo autobus spoločnosti Arriva, ktorý ostal v našej obci,“ povedal starosta Gregor Izrael.

Hladina Dunaja začína pomaly klesať

Podľa hydrologických predpovedí Dunaj v tejto oblasti kulminoval v piatok podvečer a jeho hladina začína pomaly klesať. Cesta III. triedy je však naďalej pod vodou a ostáva uzatvorená až do odvolania.

„O jej opätovnom sprejazdnení rozhodne krízový štáb. Počítame, že to bude v najbližších dňoch,“ povedal Jakub Takáč z Komunikačného oddelenia Nitrianskeho samosprávneho kraja.

Viac k témam: Nitriansky samosprávny kraj, Povodne, Povodne a záplavy v SR, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
Zdroj: SITA.sk – Obyvatelia Chľaby sú už dva dni odrezaní od sveta, jedinú príjazdovú cestu zaplavil Dunaj © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie