Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ochladzujú telo a hydratujú lepšie ako voda. V horúcom počasí smelo pite

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Myriams-Fotos). V lete, počas horúcich dní, by sme mali dbať najmä na hydratáciu. Dodávanie správneho množstva vody do nášho tela je kľúčové pre jeho správne fungovanie. Okrem vody môžeme siahnuť aj po niektorých bylinkových čajoch, pretože sa ukázalo, že výborne hydratujú a navyše ochladzujú, čo nám prináša úľavu. Bylinkový […]
Menej ako 1 min. min.

30.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/Myriams-Fotos).

V lete, počas horúcich dní, by sme mali dbať najmä na hydratáciu. Dodávanie správneho množstva vody do nášho tela je kľúčové pre jeho správne fungovanie. Okrem vody môžeme siahnuť aj po niektorých bylinkových čajoch, pretože sa ukázalo, že výborne hydratujú a navyše ochladzujú, čo nám prináša úľavu.

Bylinkový čaj je ideálny nápad na horúci deň.
Foto: Pixabay/Myriams-Fotos

Koľko tekutín denne by sme mali vypiť počas horúcich dní?

Zdravý dospelý človek denne má vypiť 1,5 až 2 litre vody – v závislosti od pohlavia, teploty okolia a fyzickej aktivity. A v čase intenzívneho cvičenia a horúceho počasia až 3 – 4 litre denne.

Voda by mala byť hlavným nápojom dňa, ale na pomoc prichádzajú aj bylinné čaje, u ktorých sa preukázalo, že výborne ochladzujú a hydratujú telo. Ktoré bylinky sa teda najmä v lete počas horúcich dní oplatí zaradiť do vášho každodenného jedálnička?

Keď sa z oblohy valí horúčava. Ochlaďte svoje telo týmito bylinkami

Čaj z mäty alebo medovky môže účinne ochladiť telo.
Foto: pixabay/congerdesign

Bylinky majú pre nás mnoho prospešných vlastností a medzi množstvom byliniek môžeme nájsť aj také, ktoré majú chladivé účinky. Najčastejšie je to vďaka obsahu mentolu v niektorých rastlinách. Práve ten je zodpovedný za chladivé vlastnosti.

Mentol má chladivý účinok tým, že stimuluje zmyslové zakončenia, ktoré vedú chlad, a zároveň znižuje ich citlivosť na vedenie bolesti, čím má lokálne anestetický účinok.

Ktoré byliny teda vykazujú chladivý účinok? Patrí medzi ne mäta, medovka, lipa a harmanček.

Okrem toho, že všetky majú chladivý účinok, mäta, medovka a lipa majú aj upokojujúci účinok, zatiaľ čo harmanček má protizápalové vlastnosti.

Čaje z týchto byliniek sa môžu piť studené alebo v prípade mäty sa celé čerstvé listy môžu pridávať do nápojov.

Hydratujú lepšie ako voda. Vlastnosti týchto bylín sú dôležité najmä v lete

Ibišek má tiež močopudný účinok.
Foto: shutterstock/Mironmax Studio

K chladivým čajom môžeme pridať aj tie, ktoré sú vynikajúce na hydratáciu organizmu. Medzi takéto bylinky patrí ibištek, žihľava a čistec.

Prvá z nich je bohatá na vitamín C a má antioxidačné vlastnosti, zatiaľ čo žihľava vykazuje pozoruhodné spektrum vlastností a má liečivé účinky na mnohé aspekty nášho tela.

Predovšetkým však má močopudný účinok, ktorý pomáha odstraňovať prebytočné toxíny z tela. Je tiež bohatá na minerály a vitamíny, ktoré podporujú hydratáciu. Podobne ako žihľava sa správa aj fenikel. Vykazuje močopudné účinky a môže pomáhať udržiavať rovnováhu elektrolytov, ktorá je pre hydratáciu kľúčová.

Žihľava má zasa čistiace vlastnosti a podporuje imunitný systém. Čaj z nej vám môže pomôcť udržať hydratáciu.

Netreba zabúdať ani na obľúbený nápoj, ktorým je rooibos. Tento červeno sfarbený čaj sa pripravuje z červeného kríka, ktorý pochádza z Afriky. Rooibos neobsahuje kofeín a je bohatý na antioxidanty. Čaj z neho dokonale hydratuje a je šetrný k žalúdku.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V lete takéto topánky nenoste. Varuje podiatérka. Len sa dostanete do problémov

Stačí niekoľko kúskov denne. Srdce ako kladivo, črevá takmer ako nové

The post Ochladzujú telo a hydratujú lepšie ako voda. V horúcom počasí smelo pite appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie