Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ochrana prírody neprežila protesty farmárov

Príroda hrá dôležitú úlohu v predvolebných kampaniach politikov, do legislatívy na jej ochranu sa však už nehrnú. Vidieť to aj na Zákone o obnove prírody, ktorý ani v okresanej verzii nedokázal nájsť podporu u členských štátov. Text je súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravuje EURACTIV Slovensko pre Denník N. Zákon, ktorý má obnovovať európske ekosystémy, z ktorých je až 80 […]
Menej ako 1 min. min.

Príroda hrá dôležitú úlohu v predvolebných kampaniach politikov, do legislatívy na jej ochranu sa však už nehrnú. Vidieť to aj na Zákone o obnove prírody, ktorý ani v okresanej verzii nedokázal nájsť podporu u členských štátov.

Text je súčasťou Týždňa v európskej ekonomike, ktorý pripravuje EURACTIV Slovensko pre Denník N.

Zákon, ktorý má obnovovať európske ekosystémy, z ktorých je až 80 percent v zlom stave, nemá podporu ani u slovenského ministra životného prostredia Tomáša Tarabu.

Prečo potrebujeme európsky zákon o obnove prírody

Odporcovia zákona o obnove prírody argumentujú tým, že teraz nie je vhodný čas hnať sa za ekologickými cieľmi, pretože sa najprv musíme vysporiadať so závažnejšími problémami. Príroda ani zmena klímy sa ale nezastavia a nepočkajú, píše v komentári MICHAELA KOŽMÍNOVÁ.

O čo ide

Členské štáty mali tento týždeň finálne hlasovať o Zákone o obnove prírody, čo sa však nestalo. Svoju podporu totiž vzalo späť Maďarsko, ktoré spolu s Talianskom, Holandskom a Švédskom aj zmiernenú verziu zákona odmietli podporiť. Slovensko avizovalo, že v prípade potreby sa k nim pridá tiež.

Za ich nesúhlasom je snaha vyhovieť farmárom, ktorí v posledných mesiacoch vehementne protestujú proti zeleným opatreniam. Protesty pokračujú aj napriek tomu, že im Brusel rad za radom environmentálne povinnosti ruší.

Vo verzii, ktorú mali členské štáty na stole, bolo množstvo ústupkov pre farmárov a flexibility pre členské štáty. Tie by mohli zatiahnuť za „brzdu“ a zrušiť opatrenia pre farmárov v prípade, že by mala ohroziť produkciu potravín pre európsku spotrebu.

Vzbura konzervatívcov nevyšla, europoslanci schválili pozíciu k zákonu o obnove prírody

Napriek snahe Európskej ľudovej strany úplne zablokovať nariadenie o obnove prírody dal Európsky parlament zelenú jednej z najdôležitejších legislatív pre ochranu prírody. Nariadenie podporili aj všetci zástupcovia Smeru, Progresívneho Slovenska a Demokratov.

Prečo je to dôležité

Zákon o ochrane prírody má za cieľ obnoviť aspoň pätinu európskeho územia do roku 2030. Pod tým si môžeme predstaviť lesy a lúky, ale aj jazerá, rieky a koralové útesy. Ľudská aktivita, vrátane intenzívneho farmárčenia, spôsobili, že väčšina z nich je dnes v zlom stave.

Na betóne ani poliach s jedinou plodinou sa nežije dobre hmyzu ani vtákom, o čom sa hovorí aj ako o strate biodiverzity. Oslabenie prirodzených ekosystémov sa potom ľudstvu vráti v podobe premnoženia škodcov, zhoršenia kvality pôdy, väčšej potreby používať pesticídy a herbicídy, čo nakoniec ohrozuje pestovanie kvalitných potravín pre ľudí. Príroda sa tiež stáva menej odolnou voči suchu alebo záplavám a menej schopnou zachytávať uhlík a spomaľovať tak klimatickú krízu.

Nariadenie o obnove prírody: Podľa envirorezortu je to príležitosť, agrorezort má výhrady k lesom

Podľa nariadenia by členské štáty mali v lesoch mať viac mŕtveho dreva a zvýšiť v nich zásoby uhlíka. Agrorezort tvrdí, že obnova lesov meraná týmito ukazovateľmi môže ešte viac prehlbovať rozdiely vo využívaní prírodných zdrojov.

Čo sa bude diať

Členské štáty vrátane Slovenska tvrdia, že im na obnove prírody záleží a budú ju chrániť aj bez európskych cieľov. Neochota zaviazať sa k reálnym cieľom, aj keď s veľkou mierou flexibility, však dokazuje, že na prvom mieste zostane ochrana intenzívneho farmárčenia.

Pod cudzími slovami ako biodiverzita, biotopy a ekosystémy sa skrývajú reálne vplyvy na životy ľudí. Protesty farmárov sú naopak všetko, len nie skryté.

Nateraz to teda vyzerá, že ani na pohľad populárne opatrenia, ako výsadba stromov a parkov v mestách, nedokázali poraziť politickú silu poľnohospodárov v EÚ. Ak niektorá z krajín do eurovolieb neotočí, Európska únia veľmi pravdepodobne Zákon o obnove prírody mať nebude.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie