Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Od štvrtka platia predĺžené európske opatrenia na dovoz agrokomodít z Ukrajiny. Zavádza sa aj núdzová brzda

Európska komisia vo štvrtok upozornila, že 6. júna nadobudlo účinnosť nariadenie prijaté Radou EÚ 13. mája, ktorým sa predlžuje pozastavenie dovozných ciel a kvót na vývoz ukrajinských agrokomodít do krajín Európskej únie o ďalší rok. Komisia zdôraznila, že EÚ aj týmto opatrením plní svoj záväzok stáť pri Ukrajine a podporovať ju tak dlho v jej vojne […]
Menej ako 1 min. min.

Európska komisia vo štvrtok upozornila, že 6. júna nadobudlo účinnosť nariadenie prijaté Radou EÚ 13. mája, ktorým sa predlžuje pozastavenie dovozných ciel a kvót na vývoz ukrajinských agrokomodít do krajín Európskej únie o ďalší rok.

Komisia zdôraznila, že EÚ aj týmto opatrením plní svoj záväzok stáť pri Ukrajine a podporovať ju tak dlho v jej vojne proti Rusku, ako to bude potrebné.

Podľa správy EK takzvané autonómne obchodné opatrenia sú pilierom podpory EÚ pre ukrajinskú ekonomiku a poskytujú prístup na trh EÚ ukrajinským tovarom v dobe pokračujúcej ruskej agresie.

Nemecký lodiarsky koncern Hapag-Lloyd obnovil plavby na Ukrajinu. Prepravuje najmä poľnohospodárske produkty

Opatrenia predĺžené o ďalší rok – do 5. júna 2025 – zároveň zohľadňujú aj obavy viacerých členských krajín EÚ, najmä tých v tesnom susedstve s Ukrajinou, a obsahujú preto posilnený ochranný mechanizmus. Takzvaná núdzová brzda sa vzťahuje na dovoz vajec, hydiny, cukru, ovsa, kukurice, krúp a medu.

Výkonný podpredseda EK zodpovedný za obchod Valdis Dombrovskis v správe pre médiá uviedol, že obnovenie silnej hospodárskej podpory EÚ pre Ukrajinu prichádza v kľúčovom momente, keď krajina čelí obnoveným vojenským náporom.

“Tieto opatrenia nie sú len gestom solidarity a stability, sú aj ekonomickým záchranným lanom. Zároveň zahŕňajú silnejšie záruky pre citlivé poľnohospodárske odvetvia EÚ, čím reagujú na oprávnené obavy vyjadrené našimi poľnohospodármi a členskými štátmi. Našli sme správnu rovnováhu, zatiaľ čo aj naďalej pracujeme na hľadaní dlhodobých riešení v rámci dohody o pridružení medzi EÚ a Ukrajinou,” opísal situáciu Dombrovskis.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie