Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Od vpádu Izraela do Rafahu dodávky pomoci do Gazy klesli o dve tretiny, hlási OSN

Objem humanitárnej pomoci dodávanej do Pásma Gazy klesol od začiatku izraelskej operácie v Rafahu o dve tretiny, informovala v stredu večer Organizácia spojených národov, píše Reuters Pred začiatkom tejto operácie od 1. apríla do 6. mája prichádzalo do palestínskej enklávy v priemere 176 kamiónov s humanitárnou pomocou denne, od 7. mája do utorka tohto týždňa to […]
Menej ako 1 min. min.

Objem humanitárnej pomoci dodávanej do Pásma Gazy klesol od začiatku izraelskej operácie v Rafahu o dve tretiny, informovala v stredu večer Organizácia spojených národov, píše Reuters

Pred začiatkom tejto operácie od 1. apríla do 6. mája prichádzalo do palestínskej enklávy v priemere 176 kamiónov s humanitárnou pomocou denne, od 7. mája do utorka tohto týždňa to bolo len 58, To je pokles o 67 percent, oznámil Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Údaje nezahŕňajú náklad a palivo od súkromného sektora.

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v októbri minulého roka sa pomoc pre 2,3 milióna Palestínčanov dostávala do južnej časti palestínskej enklávy predovšetkým cez priechod Rafah z Egypta a cez priechod Kerem Šalom z Izraela.

Vojna v Gaze pravdepodobne potrvá ďalších sedem mesiacov, povedal izraelský predstaviteľ

Dodávky však boli prerušené, keď Izrael zintenzívnil svoje vojenské operácie v Rafahu s deklarovaným cieľom zlikvidovať zvyšné jednotky bojovníkov Hamasu. Egypt uzavrel hraničný priechod Rafah z dôvodu ohrozenia humanitárnej práce, ale v piatok súhlasil s dočasným odoslaním zvyšku pomoci a paliva cez Kerem Šalom.

Zásielky pomoci sa znížili v dôsledku uzavretia hraničného priechodu Rafah, nemožnosti bezpečne a systematicky vyzdvihnúť dodávky z hraničného priechodu Kerem Šalom a obmedzených prísunov cez iné vstupné body, uviedla OCHA.

Vojnu odštartoval Hamas útokom na Izrael 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci zabili 1200 ľudí a viac ako 250 ďalších uniesli. Pri následnej izraelskej ofenzíve prišlo o život už približne 36.000 Palestínčanov, uvádza ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy, kontrolovanej hnutím Hamas.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie