Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odborníci prezradili jednoduchý trik, ako nebyť stále hladný

20.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stock-Asso). Ak sa cítite hladnejší ako zvyčajne, môže to byť spôsobené vašimi spánkovými návykmi. Podľa odborníkov je ľudský hlad spojený s cirkadiánnym rytmom, čo znamená, že nedostatočný spánok môže spôsobiť väčšiu chuť do jedla. Ako to funguje? Ako nebyť stále hladný?Foto: shutterstock/Stock-Asso Doktor Christopher Rhodes, odborník na výživu z […]
Menej ako 1 min. min.

20.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stock-Asso).

Ak sa cítite hladnejší ako zvyčajne, môže to byť spôsobené vašimi spánkovými návykmi. Podľa odborníkov je ľudský hlad spojený s cirkadiánnym rytmom, čo znamená, že nedostatočný spánok môže spôsobiť väčšiu chuť do jedla. Ako to funguje?

Ako nebyť stále hladný?
Foto: shutterstock/Stock-Asso

Doktor Christopher Rhodes, odborník na výživu z Kalifornie, pre Fox News Digital povedal, že telo zbavené spánku „hľadá energiu v jedle“.

„Spánok a jedenie sú úzko prepojené kvôli ich spoločnému zapojeniu do metabolickej signalizácie a cirkadiánnych rytmov tela“

– povedal.

Ako podotýka, každý deň „trénujeme svoje telo“ ako pri plánovaní spánku, tak aj pri príprave jedla. Na základe nášho typického správania, pravidelného času jedla a stravovacích vzorcov budujeme náš denný cyklus.

Podľa Rhodesa zlý spánok narúša hormonálnu signalizáciu, najmä hladiny kortizolu, ktoré ovplyvňujú rýchlosť metabolizmu a kľúčové hormóny leptín a ghrelín – hormóny, ktoré sú zodpovedné za kontrolu hladu a spotrebu energie.

Ako priznáva odborník, narušenie cirkadiánneho rytmu – napríklad nespavosť alebo výrazné skrátenie či predĺženie času spánku – môže spôsobiť „vlnový efekt“ v celom tele.

„To môže vyviesť naše prirodzené rytmy z rovnováhy a spôsobiť problémy s biologickou signalizáciou, zmenami v hladinách hormónov, chemickou signalizáciou a funkciou neurónov“

– poznamenal a zdôraznil, že nerovnováha bude mať za následok nadmerný hlad a smäd, pretože naše telo je zbavené energizujúce účinky spánku sa snaží kompenzovať prijímaním väčšieho množstva energie z potravy.

Zlá kvalita spánku môže tiež prispieť k poklesu kognitívnych funkcií a zníženej funkcii mozgu, čo obmedzuje kontrolu impulzov.

Ako nebyť stále hladný?

Čo robiť so smädom a nekontrolovateľným hladom? Aj keď môže byť ťažké ignorovať tieto signály, odborník navrhuje niekoľko zdravých spôsobov, vrátane: vyhýbanie sa občerstveniu pred spaním.

„Konzumácia jedla tesne pred spaním spôsobí do tela prílev živín a energie, čo môže narušiť prirodzenú cirkadiánnu signalizáciu“

– zdôraznil a hovoril o trávení, ktoré prebudí telo, ktoré už plánovalo oddych.

Navyše, jedenie pred spaním môže podľa odborníka často vyvolať chuť zjesť viac!

„To, čo jete, môže určiť kvalitu vášho spánku“

– argumentuje a dodáva, že mnohé štúdie spájajú nespavosť a zlú kvalitu spánku s väčším rizikom obezity.

Feeling hungrier than usual? Your sleep schedule could be the culprit, an expert says https://t.co/UAHebmb1Cf

— Fox News (@FoxNews) May 17, 2024

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Niet lepšieho chleba na raňajky. Je zdravý a má nízky obsah kalórií. Vaše chudnutie konečne začne

Má 54 rokov a brucho ploché ako doska. Tréner Lopez prezradil tajomstvo. „Aspoň sedem denne“

The post Odborníci prezradili jednoduchý trik, ako nebyť stále hladný appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie