Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odkrývame históriu mesta: Čistenie komína

V mieste renesančného portálu, vstupu na druhé podlažie kaštieľa, sa nachádza napravo, nad dreveným schodiskom, sekundárne zamurovaný renesančný predpecný otvor. Tento sa napája na mohutný dymovod.  Na protiľahlej stene so železnými dvierkami je dobre viditeľný zamurovaný otvor, cez ktorý sa v dávnej minulosti kúrilo do kachľovej pece v miestnosti za ním. Pec tam už, samozrejme, […]
Menej ako 1 min. min.

V mieste renesančného portálu, vstupu na druhé podlažie kaštieľa, sa nachádza napravo, nad dreveným schodiskom, sekundárne zamurovaný renesančný predpecný otvor. Tento sa napája na mohutný dymovod. 

Na protiľahlej stene so železnými dvierkami je dobre viditeľný zamurovaný otvor, cez ktorý sa v dávnej minulosti kúrilo do kachľovej pece v miestnosti za ním. Pec tam už, samozrejme, nestojí a nie je po nej ani stopa. Pec s predpecným otvorom slúžila už v renesancii, neskoršie, počas prestavieb, bol otvor čiastočne zamurovaný. Zasahoval totiž do novo vybudovaného dreveného schodiska, ktoré malo pôvodne len dva schody a až za pecným otvorom bolo točité schodište, vedúce na druhé podlažie.

Počas čistenia priestoru sme zistili zásyp až do výšky jedného metra, ktorý obsahoval rôzny druh odpadu. Pod ním bola súvislá, asi 20 cm, vrstva svetlého popola a priestor končil rovnou, uhladenou podlahou. Zásyp obsahoval odpad z dôb relatívne nedávnych. Našli sa tu fragmenty stropnej petrolejovej lampy s bohato zdobeným kovaním s rozbitou lampou z bieleho skla a keramickým tanierikom s ružovým glazovaním, so zdobeným okrajom. Bohatý bol výskyt skla s množstvom tabuľového skla, zlomkov pohárov a fľašiek. Práve fľaštičky prinesú do našej expozícii v kaštieli nové prvky. Dve z nich boli veľmi dobre zachovalé. Jedna s obsahom asi 1 dcl mala štvorcový prierez, bola číreho skla, s jemne žltým sfarbením. Na čelnej stene fľaštičky bol plastický vyobrazený barokový erb, ktorý obsahoval v poli tri štylizované trojlístky a pod erbom bol nápis: SCHUTZ – MARKE a na protiľahlej stene zase nápis: J.G. KIESOW IN AUGSBURG. Tvar, zachovalosť a jeho výzdoba bude ozdobou zbierkového fondu nášho múzea. 

Druhá, väčšia a dobre zachovalá, fľaštička už podľa nálepky obsahovala liek. Bola zo svetlozeleného skla s plastický dekórom. Kde v kartuši bol plastický vyhotovený nápis: GOLLANER – FRIGIES – GYOGYSZERTIARA – BESZTERCZBANYAN. Na opačnej strane fľaštičky bola nalepená papierová ceduľka v značne poškodenom stave, na ktorej sa však dal ešte rozlúštiť text. K UŽITIU KAŽDÚ HODINU ZA LYŽICU UŽIŤ. Lekárenský súbor dopĺňali tri porcelánové tégliky na hojivú masť. Na ich dne boli číslice 30 a 20. Na stenách mali veľmi poškodené papierové ceduľky, z ktorých sa dalo rozlúštiť len to, že boli v maďarčine.

Ďalšie nálezy obsahovali drevenú lyžicu bez držiaka, je to však ukážka majstrovskej drevorezby. Veľmi zaujímavým a pekným nálezom z predpecného otvoru patrí aj malý, oválny prívesok z bronzu – agnuštek. Na lícnej strane je modliaca sa postava svätice v dlhom rúchu, okolo nej je nápis s textom: JE SUIS L´IMMGUELEE CONCEPTION. Na rube zase nápis: SOUVENIR DE NOTRE – DAME DE LOURDES PENNINA LION. Nálezový súbor obsahoval aj remeselnícke nástroje, dláta, reťaze, šperháky. Nachádzali sme pomerne veľa fragmentov tlačovín, ale aj písomností. Ich lúštenie príde na rad až po očistení od nánosu špiny a spálenín.

Každý poznatok prichádza až po namáhavej práci, ako je tomu aj v našom kaštieli. Ak niekto povie, že poklady už nie sú, klame. Stačí sa len pozorne pozerať, poklady sú všade a nemusí to byť vôbec zlato.

Mgr. Peter Mosný, kastelán

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie