Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odkrývame históriu mesta: Pamätná platňa

V týchto dňoch sa na svoje pôvodné miesto v kaštieli vrátila pamätná tabuľa z roku 1874. Je to rozmerná kovová tabuľa odliata z liatiny s rozmermi 148 x 83 cm a úctyhodnou váhou nad 50 kilogramov.  Tabuľa je v dobrom stave a konzervátorský ošetrená. Na nej je v maďarčine vyhotovený text, pripomínajúci významnú udalosť v […]
Menej ako 1 min. min.

V týchto dňoch sa na svoje pôvodné miesto v kaštieli vrátila pamätná tabuľa z roku 1874. Je to rozmerná kovová tabuľa odliata z liatiny s rozmermi 148 x 83 cm a úctyhodnou váhou nad 50 kilogramov. 

Tabuľa je v dobrom stave a konzervátorský ošetrená. Na nej je v maďarčine vyhotovený text, pripomínajúci významnú udalosť v histórii kaštieľa. Vtedy v jeho priestoroch zasadala Uhorská národná historická spoločnosť, ktorá sa konala z iniciatívy banskobystrického biskupa Arnolda Ipolyiho – Stummera, ktorý po smrti Štefana Moysesa prevzal banskobystrické biskupstvo. V tomto období sa kaštieľ stal strediskom duchovného pomaďarčovania, čoho dôsledkom bolo aj zhromaždenie Maďarskej historickej spoločnosti v priestoroch kaštieľa.

Pamätná tabuľa bola pôvodne umiestnená až do roku 1967 na budove kaštieľa. V tomto roku však bola sňatá a darovaná múzeu vtedajšou Strednou ekonomickou školou, pôsobiacou v kaštieli. 

Liatinová pamätná tabuľa  z kaštieľa – preklad z maďarčiny

Na posvätnom mieste, podľa spomienok národa, ktoré sa v roku 1075 objavuje v dokumente kráľa Gejzu I. pod menom  Keresztúr, kde hradná pevnosť ostrihomských arcibiskupov a ich vojakov stála a usadení hostia občianske patenty vyhrali na hraniciach územia, kde armády národov a povstalcov krvavé bitky bojovali, kde kardinál Forgách Ferencz v náručí arcibiskupa Pázmanyiho Pétera 14. novembra roku 1615 zomrel hradnú pevnosť kardinál a arcibiskup Pázmány Péter v roku 1631 znovu postavil, jeho následník arcibiskup Lippay s baštami a vežami posilnil a potom Banskobystrickým biskupským sídlom sa stal.

Maďarská historická spoločnosť v končiacich sa dňoch augusta a na začiatku septembra roku 1874 záverečné zasadnutie národného zhromaždenia usporiadali.

Hidvégi gréf, Miké Imre, hlavný podkoniar krajiny

Horváth Mihály, zvolený za tribunického biskupa

Ipolyi Arnold, banskobystrický biskup

Pod ich vedením boli prítomní títo členovia:

Balássy Ferencz, Osztroluczky Géza, Botka Tivadar, Pesty Frigyes, Csaplár Benedek, Pór Antal, Deák Farkas, B. Radvánszky Béla, Fraknói Vilmos, Szabó Károly, Greguss Ágost, Szilágyi Sándor, Kandra Kabos, Thaly Kálmán, Titkár, Nagy Imre, Toldy Ferencz, B. Nyáry Albert, Véghelyi Deszö, Ortvay Tivadar, Zsilinszky Mihaly. 

Delegácia spoločnosti 28. apríla 1886 na rozlúčku s biskupom, ktorý ich opúšťal, toto miesto označili na SLÁVU MAĎARSKEJ HISTÓRIE!

Mgr. Peter Mosný, kastelán

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie