Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odkvitol hyacint v kvetináči? Nevyhadzujte ho, urobte toto a vyrastú z neho nové kvety

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander_Safonov). Hyacint je obľúbený kvet na veľkonočnú výzdobu. Kvitne v marci a apríli, takže je ideálny pre tento sviatočný čas. Keď farebné kvety začnú miznúť, mnohí ľudia sa rozhodnú rastlinu vyhodiť. To sa však neoplatí. Stačí sa o hyacinty po odkvitnutí správne starať, aby v nasledujúcej sezóne nasadili kvety. […]
Menej ako 1 min. min.

3.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexander_Safonov).

Hyacint je obľúbený kvet na veľkonočnú výzdobu. Kvitne v marci a apríli, takže je ideálny pre tento sviatočný čas. Keď farebné kvety začnú miznúť, mnohí ľudia sa rozhodnú rastlinu vyhodiť. To sa však neoplatí. Stačí sa o hyacinty po odkvitnutí správne starať, aby v nasledujúcej sezóne nasadili kvety. Čo by ste teda mali robiť?

Čo robiť s odkvitnutým hyacintom?
Foto: shutterstock/Alexander_Safonov

Hyacinty sú farebné rastliny, ktoré sa s obľubou pestujú v domácnostiach a záhradách. Sú farebným znamením príchodu jari. Kvitnú dva mesiace, potom sa často vyhadzujú. To je veľká chyba, pretože stačí správna starostlivosť a v ďalšej sezóne sa opäť zrodia.

Ako sa starať o kvitnúci hyacint v kvetináči?

Táto pestrofarebná rastlina sa vyznačuje malými zvončekovitými kvetmi, ktoré sa zbierajú v strapcoch. Sú v mnohých farbách, ale najobľúbenejšie sú ružová a fialová. Možno ich pestovať v záhrade aj v domácnosti. V črepníku zvyčajne začínajú kvitnúť v marci alebo apríli, čo z nich robí ideálnu veľkonočnú dekoráciu.

Zvyčajne kvitnú približne tri týždne. Po odkvitnutí často končia v koši, pretože už nie sú atraktívne. Stačí však cibuľky uchovať, aby na budúci rok opäť vypučali krásne kvety. Práve tie sú najdôležitejšie.

Keď hyacint odkvitne, odrežte stonku spolu s kvetmi. Dôležité je ponechať listy a stonky kvetov bez kvetov. O odrezanú rastlinu sa treba starať ako predtým, kým sú listy zelené. Keď listy zožltnú a odumrú, prestaňte hyacint zalievať. Až potom sa môže cibuľka rastliny vytiahnuť zo zeme.

Po odkvitnutí často končia v koši, pretože už nie sú atraktívne. Stačí však cibuľky uchovať, aby na budúci rok opäť vypučali krásne kvety.
Foto: shutterstock/Mariia Boiko

Urobte toto a hyacinty budú kvitnúť budúci rok

Po vybratí cibule z kvetináča môžete začať pripravovať hyacint na ďalšiu sezónu. Je dôležité, aby rastlina prešla do stavu pokoja, aby sa zregenerovala. Najlepšie je cibuľu uskladniť na tmavom, chladnom a predovšetkým suchom mieste približne na osem týždňov.

Po uplynutí tejto doby možno cibuľku hyacintu opäť zasadiť do zeme. Je dôležité, aby ste rastlinu po vysadení postupne zvykali na teplejšie a o niečo svetlejšie prostredie. Optimálna teplota by sa mala pohybovať okolo 15 °C.

Mali by ste tiež začať s pomalým zalievaním a zvyšovať úroveň zálievky. Dôležité je aj privykanie na teplejšie miesto. Dostatočne slnečné miesto podporí rast rastliny. Pri správnom skladovaní a starostlivosti sa môžete z hyacintu tešiť až niekoľko rokov.

Pri správnom skladovaní a starostlivosti sa môžete z hyacintu tešiť až niekoľko rokov.
Foto: shutterstock/PAUL ATKINSON

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nakláňa sa hyacint v kvetináči? Tu je to, čo mu chýba

Hyacinty v kvetináči kvitnú dlho. Niekoľko pravidiel, ktoré treba mať na pamäti

The post Odkvitol hyacint v kvetináči? Nevyhadzujte ho, urobte toto a vyrastú z neho nové kvety appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie