Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odnož Islamského štátu, ktorá útočila v Moskve, sa o to pokúšala aj vo Francúzsku

V súvislosti s útokom v Moskve na celom území Francúzska zvýšili stupeň varovania pred teroristickým útokom na najvyšší, čo znamená, že reálne hrozí. Prezident Emmanuel Macron rozhodnutie obhajoval ako preventívne opatrenie vychádzajúce z dôveryhodných a spoľahlivých informácií. Odnož džihádistickej siete Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k piatkovému útoku v Moskve, sa v uplynulých mesiacoch […]
Menej ako 1 min. min.

V súvislosti s útokom v Moskve na celom území Francúzska zvýšili stupeň varovania pred teroristickým útokom na najvyšší, čo znamená, že reálne hrozí. Prezident Emmanuel Macron rozhodnutie obhajoval ako preventívne opatrenie vychádzajúce z dôveryhodných a spoľahlivých informácií.

Odnož džihádistickej siete Islamský štát (IS), ktorá sa prihlásila k piatkovému útoku v Moskve, sa v uplynulých mesiacoch niekoľkokrát pokúšala zaútočiť aj na území Francúzska. Počas návštevy v zámorskom departemente Francúzska Guyana to v pondelok (25. marca) vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Francúzska vláda deklarovala už v nedeľu (24. marca), že sieť Islamský štát – Chorásán (IS-K) bola zapletená do niekoľkých nedávno zmarených plánov na teroristické útoky vo viacerých európskych krajinách vrátane Nemecka a Francúzska.

Podľa agentúry AFP Macron súčasne varoval pred akýmkoľvek zneužívaním útoku v Moskve zo strany Ruska. Doplnil, že pre samotné Rusko a bezpečnosť jeho občanov by bolo „cynické a kontraproduktívne“, ak by Moskva tento kontext zneužila a pokúsila sa ho obrátiť proti Ukrajine.

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo svojom príhovore – odvysielanom 19 hodín po útoku v Moskve – snažil útok prepojiť s Ukrajinou, pre svoje tvrdenia však neposkytol žiadne dôkazy.

Prežitie Ukrajiny je ohrozené, Spojené štáty ju však nenechajú padnúť, uistil šéf Pentagonu

Americký minister obrany Lloyd Austin sa snažil presvedčiť spojencov, že Spojené štáty napriek blokovanej finančnej pomoci mienia Ukrajinu naďalej podporovať. Tá už však eviduje kritický nedostatok munície a čoraz sebavedomejší ruský postup.

Hoci sa k útoku v moskovskom centre Crocus City Hall prihlásila odnož IS, Putinov hovorca Dmitrij Peskov v pondelok odmietol toto priznanie komentovať s odvolaním sa na to, že vyšetrovanie v prípade stále prebieha.

Paríž ponúkol ruským bezpečnostným zložkám posilnenú spoluprácu v oblasti boja proti terorizmu, uviedol vo svojom vyhlásení Macron.

Peskov však deklaroval, že ruské orgány činné v trestnom konaní a ruské tajné služby vyšetrujú teroristický útok v centre Crocus City Hall samostatne a nemajú „žiadne kontakty so Západom“.

V odpovedi na otázku, či boli Kremľu poskytnuté spravodajské informácie zo Spojených štátov, ktoré v marci varovali pred hroziacimi teroristickými útokmi v Rusku, Peskov uviedol, že informácie tohto druhu sa zdieľajú len prostredníctvom príslušných spravodajských služieb a keďže ide o citlivé informácie, nezverejňujú sa.

Peskov pripomenul, že boj proti terorizmu je neustály proces, ktorý si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu v plnom rozsahu. Dodal, že teraz sa takáto spolupráca žiadnym spôsobom neuskutočňuje.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie