Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odolnosť amerického dolára voči snahám krajín BRICS

Globálne finančné prostredie je zložitá a neustále sa vyvíjajúca aréna, v ktorej hospodárske veľmoci súperia o dominanciu. Americký dolár si napriek spoločnému úsiliu krajín BRICS o oslabenie svojej hegemónie naďalej udržiava pozíciu fiat meny, uvádza sa v nedávnej štúdii Geoekonomického centra Atlantickej rady. Tento blogový príspevok sa zaoberá zisteniami správy a skúma dôsledky pretrvávajúcej sily […]
Menej ako 1 min. min.

Globálne finančné prostredie je zložitá a neustále sa vyvíjajúca aréna, v ktorej hospodárske veľmoci súperia o dominanciu. Americký dolár si napriek spoločnému úsiliu krajín BRICS o oslabenie svojej hegemónie naďalej udržiava pozíciu fiat meny, uvádza sa v nedávnej štúdii Geoekonomického centra Atlantickej rady. Tento blogový príspevok sa zaoberá zisteniami správy a skúma dôsledky pretrvávajúcej sily dolára.

Neochvejná dominancia amerického dolára

Zo správy „Monitor dominancie dolára“ vyplýva, že americký dolár zostáva neochvejne lídrom v oblasti devízových rezerv, obchodnej fakturácie a globálnych menových transakcií. Štúdia zdôrazňuje nespochybniteľné postavenie dolára ako hlavnej svetovej rezervnej meny, ktoré sa v poslednom čase posilnilo sprísnením menovej politiky.

Výzva krajín BRICS nadvláde dolára

Krajiny BRICS – Brazília, Rusko, India, Čína, Južná Afrika a nedávni členovia Irán, Egypt, Etiópia a Spojené arabské emiráty – sa snažia vytvoriť menovú úniu, ktorá by čelila dominancii dolára. V štúdii sa však uvádza, že na ich ceste stoja významné prekážky. Hoci tieto krajiny presadzujú alternatívy, ako napríklad čínsky systém cezhraničných medzibankových platieb (CIPS), ktorý za posledný rok zaznamenal 78 % nárast priamych účastníkov, vplyv dolára zostáva do značnej miery neotrasený.

Pokles globálneho podielu čínskeho jüanu

Správa Atlantickej rady osvetľuje aj pokles globálneho podielu čínskeho jüanu, a to z maximálnej hodnoty 2,8 % v roku 2022 na nedávnych 2,3 %. Tento pokles sa pripisuje obavám z hospodárskeho výhľadu Číny a geopolitickým rizikám vrátane napätia okolo Taiwanu.

Geopolitické riziká a rezervné meny

Správa poukazuje na geopolitické riziká spojené s rezervnými menami, ktoré podnietili niektoré krajiny k hľadaniu alternatív k doláru a euru. Sankcie voči Rusku zo strany krajín G7 po invázii Moskvy na Ukrajinu urýchlili úsilie krajín BRICS o vytvorenie menovej únie, ale pokrok smerom k tzv. dedolarizácii bol obmedzený.

Znížená úloha eura

Úloha eura, ktoré sa kedysi považovalo za hlavného súpera dolára, na medzinárodnej scéne oslabila. Tí, ktorí chcú znížiť svoju expozíciu voči doláru, sa čoraz viac obracajú k zlatu, keďže euro je vystavené podobným geopolitickým rizikám ako dolár.

Záver

Štúdia Atlantickej rady poskytuje komplexný prehľad súčasného stavu dynamiky svetových mien a zdôrazňuje odolnosť amerického dolára voči výzvam zo strany rozvíjajúcich sa ekonomík a geopolitickému napätiu. Zatiaľ čo krajiny BRICS pokračujú v hľadaní alternatív, zdá sa, že v dohľadnej budúcnosti bude pevná pozícia dolára v globálnom finančnom systéme zabezpečená.

Príspevok Odolnosť amerického dolára voči snahám krajín BRICS je zobrazený ako prvý na Kryptoblog24.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie