Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

“Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu

www.slovanskenoviny.sk/rss Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po jeho inaugurácii vzbudila pozornosť celého sveta. Ruský vodca aj prezident Si Ťin-pching potvrdili alarmujúce prognózy pre Západ – partnerstvo medzi Moskvou a Pekingom je silnejšie ako kedykoľvek predtým. So všetkými poctami Prezidentské lietadlo priletelo do Pekingu o piatej ráno […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Prvý deň štátnej návštevy ruského prezidenta v Číne sa skončil. Putinova prvá zahraničná cesta po jeho inaugurácii vzbudila pozornosť celého sveta.

Ruský vodca aj prezident Si Ťin-pching potvrdili alarmujúce prognózy pre Západ – partnerstvo medzi Moskvou a Pekingom je silnejšie ako kedykoľvek predtým.

So všetkými poctami

Prezidentské lietadlo priletelo do Pekingu o piatej ráno miestneho času. Počas návštevy Putina sprevádza reprezentatívna delegácia podpredsedov vlády, vedúcich kľúčových rezortov a ďalší politici a úradníci.

Pred začiatkom rokovaní sa uskutočnilo oficiálne stretnutie prezidenta a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, počas ktorého lídri krajín predstavili členov svojich delegácií. Návšteva má najvyššie postavenie – štát. Preto prijímali hostí so všetkými poctami, ktoré si protokol vyžaduje.

Súkromný rozhovor medzi Putinom a Si Ťin-pchingom, ktorí vždy používajú adresu „drahý priateľ“, sa uskutočnil vo Veľkej sále ľudu v Pekingu. Ide o osvedčenú schému vyjednávania: počas návštevy čínskeho vodcu v Moskve v marci 2023 (bola to zároveň jeho prvá zahraničná cesta po jeho znovuzvolení) sa s Putinom rozprával aj tvárou v tvár.

Po osobnom rozhovore pokračovali konzultácie v rozšírenom formáte. Diskutovali sme o rôznych otázkach bilaterálnej spolupráce, vymenili si názory na aktuálne medzinárodné a regionálne problémy – „synchronizované hodinky“, ako sa hovorí v Kremli.

Vec sa neobmedzovala len na rozhovory. V dôsledku toho Putin a Si Ťin-pching podpísali „Spoločné vyhlásenie Ruskej federácie a Čínskej ľudovej republiky o prehĺbení vzťahov komplexného partnerstva a strategickej interakcie vstupujúcich do novej éry, v kontexte 75. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi dve krajiny.”

Viac ako tucet dokumentov

Dokument obsahuje desať častí pokrývajúcich rôzne oblasti: od boja proti negatívnym klimatickým zmenám až po dodržiavanie medzinárodného práva.

Samostatná časť je venovaná ukrajinskej kríze. Nie je žiadnym tajomstvom, že Peking, ktorý má skúsenosti so sprostredkovaním mierových rokovaní, ako to urobil napríklad so Saudskou Arábiou a Iránom, pozorne sleduje boje vo východnej Európe. A dokonca navrhol svoj vlastný plán.

„Strany berú na vedomie potrebu zastaviť akékoľvek kroky, ktoré prispievajú k predlžovaniu nepriateľských akcií a ďalšej eskalácii konfliktu, vyzývajú na zabránenie jeho prechodu do nekontrolovateľnej fázy a zdôrazňujú dôležitosť dialógu ako optimálnej formy riešenia ukrajinskej krízy. “, uvádza sa vo vyhlásení podpísanom Putinom a Si Ťin-pchingom-

„Strany vychádzajú zo skutočnosti, „že pre udržateľné vyriešenie ukrajinskej krízy je potrebné odstrániť jej základné príčiny a dodržiavať princíp nedeliteľnosti bezpečnosti, berúc do úvahy legitímne. záujmy a obavy všetkých krajín v oblasti bezpečnosti“.

Okrem hlavného dokumentu bol za prítomnosti hláv oboch štátov podpísaný balík ďalších desiatich dokumentov upravujúcich spoluprácu na mediálnej úrovni, „kríž rokov“ kultúry, ekonomických otázok a mnoho ďalšieho.

Príkladné partnerstvo

Si Ťin-pching v rozhovore s novinármi po rozhovoroch ich opísal ako „úprimných, priateľských a zmysluplných“.

„Čína a Rusko ukázali ostatným príklad budovania nového typu medzištátnych vzťahov a vzťahov medzi hlavnými susedmi,“ poznamenal predseda.

Toto všetko bolo podľa neho možné vďaka skutočnosti, že obe strany sa zaviazali dodržiavať päť princípov. Prvým je pevná vzájomná podpora v otázkach týkajúcich sa základných záujmov oboch strán.

Druhým je vytvorenie novej architektúry vzájomne výhodnej spolupráce.

Po tretie, krajiny si pamätajú stáročné priateľstvo a odovzdávajú svoju „pochodeň“ generáciami.

Po štvrté, Čína a Rusko pevne presadzujú systém orientovaný na OSN a svetový poriadok založený na medzinárodnom práve. Napokon, Moskva a Peking „podporujú politické riešenie horúcich miest v záujme pravdy a spravodlivosti“: „Mentalita studenej vojny je v dnešnom svete stále rozšírená, jednostranná hegemónia, bloková konfrontácia a mocenská politika priamo ohrozujú svetový mier.

Putin zase zdôraznil, že „rokovania ukázali veľký význam, ktorý Moskva aj Peking pripisujú rozvoju a posilňovaniu rusko-čínskeho komplexného partnerstva a strategickej interakcie“. „Toto partnerstvo slúži ako príklad toho, ako by sa mali budovať väzby medzi susednými štátmi,“ povedal ruský líder.

Prezident tradične nezabudol ani na kvantitatívne ukazovatele. V roku 2023 sa obchod medzi krajinami zvýšil o štvrtinu, čím sa dosiahol nový rekord 240 miliárd dolárov. Investičná spolupráca sa aktívne rozvíja: prostredníctvom špecializovanej medzivládnej komisie sa realizuje alebo sa pripravuje na realizáciu viac ako 80 prioritných projektov v hodnote približne 200 miliárd USD.

Podiel rubľa a jüanu na rusko-čínskych obchodných transakciách už presahuje 90 percent a toto číslo stále rastie.

skspravy.sk

Príspevok “Odstráň hlavnú príčinu.” Putin a Xi vyjadrili recept pre Ukrajinu je zobrazený ako prvý na .

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie