Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Odteraz bude boj s burinou triviálny. Moja babička kombinuje dve prísady

25.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SnelsonStock). Burina je opakujúci sa problém, ktorý nedá spať mnohým poľnohospodárom. V tomto článku vám ponúkneme osvedčené spôsoby, ako sa tohto problému zbaviť. Pozrite sa, ako si sami vyrobiť prírodný prostriedok proti burine, pričom venujte pozornosť oblasti výskytu. Ako sa účinne zbaviť buriny?Foto: shutterstock/SnelsonStock Burina znepríjemňuje život záhradkárom a […]
Menej ako 1 min. min.

25.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/SnelsonStock).

Burina je opakujúci sa problém, ktorý nedá spať mnohým poľnohospodárom. V tomto článku vám ponúkneme osvedčené spôsoby, ako sa tohto problému zbaviť. Pozrite sa, ako si sami vyrobiť prírodný prostriedok proti burine, pričom venujte pozornosť oblasti výskytu.

Ako sa účinne zbaviť buriny?
Foto: shutterstock/SnelsonStock

Burina znepríjemňuje život záhradkárom a majiteľom vydláždených alebo dláždených pozemkov. Ich výskyt do značnej miery negatívne ovplyvňuje estetiku priestoru, ale tiež súperia s plodinami o živiny, ktoré zelenina a ovocie potrebujú na správny rast. V obchodoch je k dispozícii množstvo prípravkov na ničenie buriny, ktoré však nemajú najpriaznivejší vplyv na životné prostredie. Pozrite sa, ako sa s nepríjemným javom vysporiadať pomocou výrobkov, ktoré máte v kuchynskej skrinke.

Čo na burinu? Vyskúšajte tento triviálny spôsob

Skôr ako sa rozhodnete siahnuť po herbicídoch, vyskúšajte najprv účinky prírodných zložiek. Kuchynská soľ nielenže spoľahlivo funguje na dochucovanie pokrmov, ale účinne ničí aj burinu. Stačí, ak počas slnečného dňa posypete mach alebo listy nežiaducej rastliny vyrastajúcej zo škár v dlažbe niekoľkými zrniečkami a potom ich zalejete vodou. O zvyšok sa postará príroda sama. Môžete použiť aj tekutý roztok, ktorý spočíva v zmiešaní 3 polievkových lyžíc soli v litri vody. S takouto zmesou postupujte podobne ako v predchádzajúcom prípade. V boji proti burine je výborný aj ocot. Tu je návrh na zmes, ktorá vám pomôže raz a navždy odstrániť problémy v záhrade.

Posypte burinu soľou a zalejte vodou. Môžete použiť aj soľný roztok.
Foto: shutterstock/Dean Clarke

Octová voda na burinu. Účinné riešenie záhradníckeho problému

Medzi mnohými záhradkárskymi pravidlami týkajúcimi sa starostlivosti o záhony je aj jedno, ktoré sa týka buriny. Znie takto – čím skôr, tým lepšie. Zbavenie sa nepozvanej vegetácie v jej počiatočných fázach rastu má veľký vplyv na neskorší vývoj. To znamená, že ak budete konať dostatočne rýchlo, nemusí vás problém s burinou počas sezóny veľmi postihnúť. Jedným z rozumných opatrení je mechanické vytrhávanie spolu s koreňmi. Takto si môžete byť istí, že sa zamorenie nerozšíri na celú záhradu. Tento postup má však aj svoje nevýhody – má zmysel len vtedy, ak sa nemusíte zaoberať veľkým množstvom vegetácie. Ak je problém nad vaše možnosti, dobre funguje zmes na báze liehového octu. Jednoducho ju zmiešajte v pomere 1:2 s vodou a nalejte do fľaše s rozprašovačom. Je veľmi dôležité, aby ste roztok nerozstrekovali v blízkosti iných rastlín, pretože ich môže poškodiť. Záhradníci odporúčajú používať túto metódu skoro na jar, keď plodiny nie sú vo fáze rastu a nemôžete ich poškodiť. Najbezpečnejším riešením pre vašu zeleninu v boji proti burine bude mulčovanie. Pozrite si, ktoré materiály by ste mali na tento účel použiť.

Ďalšie riešenie predstavuje roztok na báze octu.
Foto: súkromný archív

Čím mulčovať zeleninu? Bezpečné metódy v boji proti burine

Mulčovanie je jednou z účinnejších metód, ako zabrániť rastu buriny na mulči. Je však potrebné zvážiť spôsob jeho vykonania, pretože nie každý typ substrátu bude pre plodiny vhodný. Najbezpečnejším riešením pre zeleninu budú stonky žihľavy, horčice svetlej alebo repíka lekárskeho. Na ochranu kvetov pred nepriaznivou spoločnosťou sa oplatí položiť rohože, ktoré sa dajú ľahko kúpiť v záhradných obchodoch. Trvalky sa nám poďakujú za použitie kompostu a stromy a kríky s radosťou privítajú spoločnosť kôry z borovíc alebo ihličia. Niektorí ľudia sa rozhodnú použiť staré noviny alebo koberce. Potom je potrebné pamätať na pravidelnú výmenu týchto materiálov – ideálne raz za mesiac.

Na mulčovanie môžete použiť borovicovú kôru.
Foto: shutterstock/New Africa

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Okamžite odstraňuje mach, trávu a burinu z dlažby. Zmiešajte 3 zložky a nastriekajte

Takto sa zbavíte ďateliny z trávnika. Trávnik bude svieži a pôsobivý

The post Odteraz bude boj s burinou triviálny. Moja babička kombinuje dve prísady appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie