Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ohromující objev z pravěku: Malí chlapci zřejmě narazili na „svatý grál“ dinosaurů, jásá vědec

Sam Fisher, jeho synové Jessin a Liam ve věku dvanácti a devíti let s jejich jedenáctiletým bratrancem Kaidenem našli při túře v oblasti Hell Creek fosilii, která připomínala dinosauří nohu. Fisher proto poslal fotografii nálezu svému spolužákovi ze střední školy, paleontologovi Tyleru Lysonovi. Ten zpočátku odhadoval, že jde o dinosaura s kachním zobákem (Hadrosaurida). ČTĚTE TAKÉ: V […]
Menej ako 1 min. min.

Sam Fisher, jeho synové Jessin a Liam ve věku dvanácti a devíti let s jejich jedenáctiletým bratrancem Kaidenem našli při túře v oblasti Hell Creek fosilii, která připomínala dinosauří nohu. Fisher proto poslal fotografii nálezu svému spolužákovi ze střední školy, paleontologovi Tyleru Lysonovi. Ten zpočátku odhadoval, že jde o dinosaura s kachním zobákem (Hadrosaurida).

ČTĚTE TAKÉ: V Austrálii našli pradávného ježuropyska. Je to jako objevit novou civilizaci, říká vědec

Po podrobnějším prozkoumání ale začal spekulovat, zda by to nemohl být T-Rex. „Říkal jsem si, že je to nejspíš jen moje zbožné přání,“ žertoval pro zpravodajství CNN.

K nálezu došlo již v červenci 2023, poté expert uspořádal vykopávky, na něž pozval i rodinu objevitelů. „Děti s námi byly na každém kroku. Hned první den jsme zjistili, že jde skutečně o T-Rexe,“ poznamenal Lyson s tím, že to dokazovala spodní čelist s vyčnívajícími zuby. Zatím to však expertiza definitivně nepotvrdila.

Nález byl později přemístěn vrtulníkem do městského přírodovědného a vědeckého muzea v Denveru, kde budou moci od letošního června návštěvníci sledovat, jak vědci fosilii čistí a oddělují jednotlivé kosti. „Tento proces může trvat až rok,“ vysvětlil Lyson.

Na základě prvních odhadů se expert domnívá, že fosilie patří mladému T-Rexovi, který zemřel z neznámé příčiny ve věku 13 až 15 let, byl přibližně 7,62 metru dlouhý a vážil 3 500 kg, uvádí zpravodajství CBS News.

Vědci stále zkoumají, zda jde skutečně o T-Rexe nebo o Nanotyranna. Lyson je ale o svém objevu přesvědčen: „Myslím, že jde o mládě T-Rexe, na Nanotyranna je příliš velké,“ poznamenal a dodal, že indicií, které by tomu nasvědčovaly, je více. Za hotovou věc to považuje například i deník USA Today.

Tyler Lyson plánuje v budoucnu další vykopávky v Hell Creek Formation a věří, že nález této kostry významně přispěje k vědeckému poznání o dinosaurech. Výsledky plánuje publikovat během několika let.

Nick Longrich, paleontolog a evoluční biolog z University of Bath ve Velké Británii a jeden z autorů studie o Nanotyrannovi, uvedl, že potvrzení nálezu mladého T-Rexe by bylo mimořádné. „Tyrannosaurus není běžný a mladí dinosauři jsou neuvěřitelně vzácní, takže mladí T-Rexové jsou nejvzácnější ze vzácných,“ řekl. Dodal, že by se jednalo o „svatý grál“ dinosauřích fosilií z Hell Creeku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Konec prokletí. Vesmírná loď Boeingu Starliner po letech problémů úspěšně odstartovala

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie