Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Okolie Urbanovej veže rozvonia v utorok Košický Makovník 2024

V utorok sa vo vôňach a chuti Košického makovníka 2024 ponoria obyvatelia mesta aj jeho návštevníci. Zmes makovej plnky, múky, kryštálového cukru, vajec, soli, droždia, sušeného mlieka, škorice a strúhanky sa zrúti dohromady pod šikovnými rukami pekárov a pekárok z košického Vamexu, ktorí vytvoria impozantných 90 metrový makovník. Tento sladký obrie koláč bude v utorok […]
Menej ako 1 min. min.

V utorok sa vo vôňach a chuti Košického makovníka 2024 ponoria obyvatelia mesta aj jeho návštevníci.

Zmes makovej plnky, múky, kryštálového cukru, vajec, soli, droždia, sušeného mlieka, škorice a strúhanky sa zrúti dohromady pod šikovnými rukami pekárov a pekárok z košického Vamexu, ktorí vytvoria impozantných 90 metrový makovník. Tento sladký obrie koláč bude v utorok od 15:00 hod. na námestí pri Urbanovej veži na Hlavnej ulici hlavnou atrakciou 30. výročia osláv Dňa mesta Košice.

Obnova tejto tradície makovníka, ktorým si Košičania a návštevníci mesta budú môcť v utorok pochutiť, symbolizuje históriu, ktorú inicioval vtedajší primátor mesta Rudolf Schuster počas prvých osláv mesta. V roku 1996 tento kolosálny dezert symbolizoval približne 627 metrov, čo odkazovalo na rok 1369, keď kráľ Ľudovít Veľký udelil mesto Košice prvú erbovú listinu v Európe. Každý rok následne dĺžka makovníka stúpala o jeden meter. V minulosti sa do cesta zvykli vkladať rôzne prekvapenia, ako boli napríklad šperky. Tentokrát však bude upečený len klasický makovník.

Dĺžka 90 metrov pripomína vek Rudolfa Schustera

Primátor mesta Jaroslav Polaček (nezávislý) zdôraznil, že tento rok bude makovník mať dĺžku 90 metrov. S radosťou sa naň tešia spolu s obyvateľmi mesta. Týmto spôsobom sa pripomenie 90. výročie pána prezidenta Rudolfa Schustera, ktorý v januári oslávil svoje 90. narodeniny. Polaček ďalej poďakoval aj sponzorom, ktorí umožnili vytvorenie tohto obrovskeho dezertu a organizáciu celých osláv.

Okrem Košického makovníka 2024 prinesie utorok v centre mesta aj ďalšie zaujímavé podujatia v rámci osláv Dňa mesta, ako je napríklad Trh tradičných remesiel, Stavanie mája a ďalšie. Ďalšie informácie o programe osláv nájdete na webovej stránke: www.denmestakosice.sk

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie