Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Olivový olej je rekordne drahý a stáva sa luxusom. Ešte vlani zaň Slováci platili štyri eurá, teraz už osem

„Čelíme jednému z najťažších období v histórii segmentu,“ povedal v máji tohto roka Miguel Angel Guzman pre americkú televíziu CNBC a mal tým na mysli situáciu s olivovým olejom. Guzman je totiž obchodným riaditeľom v španielskej spoločnosti Deoleo, ktorá je najväčším svetovým fľaškovačom tejto komodity. Dodal, že celý sektor bude musieť prejsť transformáciou. Liter bežného […]
Menej ako 1 min. min.

„Čelíme jednému z najťažších období v histórii segmentu,“ povedal v máji tohto roka Miguel Angel Guzman pre americkú televíziu CNBC a mal tým na mysli situáciu s olivovým olejom. Guzman je totiž obchodným riaditeľom v španielskej spoločnosti Deoleo, ktorá je najväčším svetovým fľaškovačom tejto komodity. Dodal, že celý sektor bude musieť prejsť transformáciou.

Liter bežného džúsu za päť eur? Ten z tropického ovocia bude v regáloch vôbec najdrahší

 

Pestovatelia a výrobcovia sa s komplikáciami boria od sezóny 2022 až 2023, keď sa úroda olív značne scvrkla. Príčinou boli extrémne suchá, ktoré postihli krajiny patriace medzi kľúčových hráčov. Výsledok? V úvode tohto roka cena komodity na burze dosiahla historické maximum a presiahla 10-tisíc amerických dolárov za tonu. 

Aktuálne sa síce pohybuje na úrovni deväťtisíc dolárov za rovnaké množstvo, no ako upozorňuje Marek Nemky, analytik finančných trhov v spoločnosti XTB, stále ide o viac ako dvojnásobnú sumu oproti úrovni, na ktorej sa olej držal kedysi. Vtedy išlo o štyritisíc dolárov za tonu.

Zatiaľ navyše nie je jasné, či sa tento rok krízu podarí aspoň zmierniť. 

Dôsledok globálneho otepľovania

Najväčším svetovým výrobcom olivového oleja je Španielsko – zodpovedá približne za 40 percent celkovej svetovej produkcie – a v tesnom závese za ním sú Grécko a Taliansko. Časť pochádza aj z Portugalska, Tuniska či z Maroka. 

Prvé tri zmienené krajiny sú však najdôležitejšie. Nepriaznivý vývoj počasia v týchto lokalitách tak v poslednej sezóne znížil celosvetovú produkciu o 25 percent oproti predchádzajúcemu obdobiu. 

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 64% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie