Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

ON-LINE: Babiš rozhodnutí vlády neodkládat volby přijímá. Část hejtmanů má výhrady

Již v pátek 20. a v sobotu 21. září vyrazí občané k volebním urnám. Vybírat budou 13 nových hejtmanů a třetinu senátorů ve 27 obvodech. Právě volby do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční ve dvou kolech, podruhé do volebních místností občané zamíří 27. a 28. září. Situaci před volbami však zkomplikovaly povodně, které nejvíce […]
Menej ako 1 min. min.

Již v pátek 20. a v sobotu 21. září vyrazí občané k volebním urnám.

Vybírat budou 13 nových hejtmanů a třetinu senátorů ve 27 obvodech. Právě volby do Senátu Parlamentu České republiky se uskuteční ve dvou kolech, podruhé do volebních místností občané zamíří 27. a 28. září.

Situaci před volbami však zkomplikovaly povodně, které nejvíce zasáhly Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ničivý živel bral domovy a dokonce i životy. Tragická bilance se ve středu zvýšila na pět obětí, jak v předvolební debatě na CNN Prima NEWS uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Ve třech superdebatách se lídři vládních a opozičních stran či hnutí vyjádřili nejen k aktuální situaci po povodních, ale také ke kampaním jednotlivých subjektů, k tématům jako je rozpočet či naplnění slibů vlády. Největší prostor se však dostal řešení škod po povodních, pomoci lidem a tomu, jak tato situace ovlivní volební účast.

Ministr Rakušan již ve Sněmovně při řádné schůzi svým poslaneckým kolegům představil úpravy a opatření, které resort v souvislosti s tragickou situací přijal, aby volby po celé republice proběhly řádně a dle daných parametrů. Ještě ve středu však opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech.

V předvolební debatě na CNN Prima NEWS například místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček sdělil, že je důležité, aby „hejtmani pouze servilně nekývali na to, co jim říká vláda“. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) reagoval slovy, že podobná tvrzení hejtmany uráží.

„Hájí zájmy svého kraje a snaží se získat pro ně to nejlepší. Tím, že mluvíte o servilnosti hejtmanů za vládní strany, je urážíte,“ poznamenal ministr dopravy.

„Hasičům a policistům jste nezvýšili platy, ale při povodních se chlubíte jejich prací,“ vzkázal zase předseda SPD Tomio Okamura vládě v jiné části debaty. Ministr vnitra Rakušan namítl, že každá hodina členů IZS v terénu během povodní bude proplacena.

Došlo také na konflikty spojené ryze s nadcházejícími volbami. Předseda sociálních demokratů Michal Šmarda vzkázal, že by „v životě nesouhlasil se spojením SOCDEM a KSČM“. Zároveň ale hájil účast SOCDEM na ústecké kandidátce Stačilo!.

„Zástupci ANO a ODS kradou v Ústeckém kraji jako straky,“ vysvětlil Šmarda tento rozpor s tím, že tamní kandidátka komunistů a sociálních demokratů je „protizlodějskou koalicí“.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie