Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

ON-LINE: Exrémní lijáky nabírají na síle, hasiči chystají tuny písku. Kde je situace nejhorší?

Silné srážky již dorazily do Česka. „Pásmo mračen se s největší pravděpodobností přesune dále na východ našeho území, kde bude nabírat na síle. Srážky budou trvalejší a intenzivnější,“ objasnil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola. K TÉMATU: Takto vypadá hrozivá předpověď pro další dny. Model ukazuje, kde po Česku udeří lijáky Do noci […]
Menej ako 1 min. min.

Silné srážky již dorazily do Česka. „Pásmo mračen se s největší pravděpodobností přesune dále na východ našeho území, kde bude nabírat na síle. Srážky budou trvalejší a intenzivnější,“ objasnil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Filip Smola.

K TÉMATU: Takto vypadá hrozivá předpověď pro další dny. Model ukazuje, kde po Česku udeří lijáky

Do noci z neděle na pondělí může podle Smoly spadnout v rozmezí 150 a 250 milimetrů. „V Jeseníkách může hranice přesáhnout dokonce i 300 milimetrů. Extrémní odhady zmiňují až 500 milimetrů,“ dodal expert.

ČHMÚ vydal výstrahu před extrémními dešti a rizikem vzniku povodní. Nejvyšší stupeň nebezpečí platí zvláště pro východní polovinu našeho území. Během čtvrtka zasedne také Ústřední povodňová komise.

V Jeseníku hasiči plní pytle tunami písku a strážníci kontrolují koryta vodních toků. Na hrozící povodně se připravují také města a obce u toků na jihu Moravy, pytle s pískem pro ochranu ulice Poříčí před vodou ze Svratky připravují i hasiči v Brně.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) během středeční tiskové konference uvedl, že předpověď se „velmi podobá velkým povodním z roku 1997 nebo 2002“. „Od dnešní půlnoci (čtvrtek 0:00, pozn. red.) bude pršet a déšť bude rozšířen na celé území,“ uvedl.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Extrémní srážky způsobí povodně, varují odborníci. Kde je riziko největší?

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie