Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

ON-LINE: Francouzi volí parlament. Le Penová se tvrdě opřela do fotbalisty Mbappého

Ve Francii se koná druhé kolo předčasných parlamentních voleb. Pokud se dostane k moci krajní pravice, nastane několik změn. Zřejmě by došlo k oslabení podpory Ukrajiny. Marine Le Penová, lídryně francouzské krajně pravicové strany Národní shromáždění (RN), totiž slíbila, že premiér z její strany zabrání Kyjevu používat zbraně dlouhého doletu dodávané Francií k úderům na území […]
Menej ako 1 min. min.

Ve Francii se koná druhé kolo předčasných parlamentních voleb. Pokud se dostane k moci krajní pravice, nastane několik změn. Zřejmě by došlo k oslabení podpory Ukrajiny. Marine Le Penová, lídryně francouzské krajně pravicové strany Národní shromáždění (RN), totiž slíbila, že premiér z její strany zabrání Kyjevu používat zbraně dlouhého doletu dodávané Francií k úderům na území Ruska a zmaří návrh francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že by mohl na ukrajinské území umístit francouzské vojáky. „Pokud chce Emmanuel Macron poslat vojáky na Ukrajinu a premiér je proti, pak na Ukrajinu žádní vojáci posláni nebudou,“ řekla Le Penová pro CNN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Evropa bude vypadat výrazně jinak, říká Dostál. Prozradil, s kým by Stačilo! šlo do vlády

Mimo jiné kritizovala hvězdného útočníka fotbalové reprezentace Kyliana Mbappého. Ten totiž vyzval voliče k mobilizaci, aby krajní pravici nepustili k moci. „Nastala mimořádná situace. Nemůžeme nechat naši zemi v rukou těchto lidí. Je to opravdu naléhavé. Myslím, že když jsme viděli výsledky, je to katastrofální,“ řekl Mbappé. Le Penová jeho komentáře odmítla a označila ho za nereprezentativního. „Francouzi už mají dost toho, aby je někdo poučoval a radil jim, jak mají volit,“ řekla Le Penová.

Vzhledem k tomu, že průzkumy veřejného mínění naznačují, že Národní shromáždění bude mít v pondělí ráno největší podíl z 577 křesel v Národním shromáždění, i když možná nedosáhne absolutní většiny, Macron straně pravděpodobně nabídne možnost vybrat příštího premiéra země. Vůdce strany Jordan Bardella již dříve prohlásil, že premiérský post přijme pouze v případě, že Národní shromáždění zvítězí s dostatečně velkým náskokem.

Francie je pro parlamentní volby rozdělena do 577 jednomandátových obvodů. Dohromady 76 poslanců si místo v Národním shromáždění, dolní komoře parlamentu, zajistilo už v prvním kole 30. června. Ve druhém kole se bude rozhodovat ve zbylých 501 obvodech, kandidáti RN postoupili ve 446 případech. Tři nebo čtyři kandidáti soupeří v 92 obvodech, zhruba ve 400 obvodech mají Francouzi na výběr ze dvou kandidátů. Vyhrává vždy ten, kdo získá více hlasů, bez ohledu na volební účast.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: „Francie Francouzům“ i „rasisto“. V zemi stoupá napětí, štáb Primy natočil incident na ulici

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie