Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Opadáva vám zamiokulkas a nevytvára nové listy? Zmeňte jednu vec a bude opäť hviezdou obývačky

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olenaduygu). Zamiokulkas je ideálna rastlina do miestností, ktoré nemajú veľa slnka. Nemá vysoké nároky a nemusí sa často zalievať, preto ho Slováci tak radi pestujú. Môže sa však stať, že kvet začne opadávať. Čo by ste potom mali urobiť? Opadáva zamiokulkas a nevytvára nové listy?Foto: shutterstock/Olenaduygu Zamiokulkas zamilistý je […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olenaduygu).

Zamiokulkas je ideálna rastlina do miestností, ktoré nemajú veľa slnka. Nemá vysoké nároky a nemusí sa často zalievať, preto ho Slováci tak radi pestujú. Môže sa však stať, že kvet začne opadávať. Čo by ste potom mali urobiť?

Opadáva zamiokulkas a nevytvára nové listy?
Foto: shutterstock/Olenaduygu

Zamiokulkas zamilistý je dokonca určený pre začiatočníkov a ľudí, ktorí by chceli mať doma nejakú kvetinu, ale zabúdajú ju pravidelne zalievať. Rastlina má lesklé a mäsité listy tmavozelenej farby. Na prvý pohľad pripomína papradie alebo palmu. Ľudia si tiež často zamieňajú zamiokulky so zamiami, ktoré patria do čeľade ságovité. Ide o dve úplne odlišné rastliny.

Čím máte zalievať zamiokulkas? Je to naozaj ťažká rastlina

Zamiokulkas prirodzene rastie na Zanzibare a v Tanzánii. Tamojšie pôdy sú chudobné na živiny, takže rastlina ukladá vodu do listov. Preto je taká odolná a darí sa jej aj v nepriaznivých podmienkach. Môže sa pestovať v teplých, suchých a málo osvetlených oblastiach. Kvetináč je najlepšie naplniť úrodným, humusovým, mierne kyslým a dobre odvodneným substrátom.

Zamiokulkas si odkladá vodu do listov, preto nepotrebuje častú zálievku.
Foto: shutterstock/Simol1407

Zamiokulkas je sukulent, takže nepotrebuje častú zálievku. Zalievať ho treba striedmo a len vtedy, keď je vrchná vrstva pôdy mierne suchá. Používajte odstatú vodu pri izbovej teplote. Vyhnite sa namáčaniu listov. V opačnom prípade sa na nich môžu objaviť nepekné zvyšky a stratia svoj lesk.

Prečo zamiokulkas nevytvára nové listy a opadáva? Tri časté chyby

Hoci je zamiokulkas veľmi odolný a dobre znáša sucho, môže sa stať, že začne opadávať alebo prestane rásť. Najčastejšie to býva spôsobené nesprávnym zalievaním – rastlinu zalievate príliš často alebo príliš zriedka. Nezabudnite, že voda by nemala stáť v kvetináči a substrát by nemal byť úplne suchý. Druhú častú chybu predstavuje umiestnenie kvetu na plné slnko. Najlepšie sa cíti na polotienistom mieste, napríklad v hĺbke miestnosti, kde je svetlo rozptýlené. Ak ho umiestnite na parapet, bude sa len unavovať. Dbajte tiež na vhodný kvetináč a drenáž. Zamiokulkas má silne vyvinutý koreňový systém. Ak bude príliš stiesnený, prestane rásť.

Najlepšie sa cíti na polotienistom mieste.
Foto: shutterstock/New Africa

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zničený zamiokulkas získa späť svoj lesk. Nebudete môcť spočítať nové listy

Stačí jedna lyžička a zamiokulky sa vám poďakujú. Polejte ho a sledujte, ako rastú nové listy

The post Opadáva vám zamiokulkas a nevytvára nové listy? Zmeňte jednu vec a bude opäť hviezdou obývačky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie